Domov » Trgovina » Bela tehnika » Mali gospodinjski aparati » Ventilatorji in klimatske naprave

Prikaz vseh 9 rezultatov

RAZVLAŽILNIK ZRAKA ARGO DRY NATURE 11

175,13  z DDV
Blagovna znamka

Poštnina

Opomba

RAZVLAŽILNIK ZRAKA ARDES DRY NATURE 17

237,50  z DDV
Blagovna znamka

Poštnina

Opomba

BEHPI240/BEHPI241 BEKO BEKO

872,99  z DDV
Teža 20,0000 kg
Dimenzije 33,60 × 111,90 × 25,90 cm
Blagovna znamka

Poštnina

Vrsta naprave

BEHPI120/BEHPI121 KLIMA BEKO

533,49  z DDV
Teža 13,0000 kg
Dimenzije 29,70 × 83,20 × 22,30 cm
Blagovna znamka

Poštnina

Vrsta naprave

Nakup klimatske naprave

Dejstvo, ki ga ne moremo zgrešiti, je, da nam klimatske naprave poleti zagotavljajo prijetno temperaturo doma, svež, čist in ravno prav vlažen zrak. Pozno jeseni, ko še ni smiselno zagnati sistema ogrevanja, pa s klimatsko napravo ogrejemo prostore na primerno temperaturo. Za na teraso ali lokal vam priporočamo zunanje grelce. V poplavi ponudbe klimatskih naprav in vedno novih tehnologij se kupci znajdejo v zadregi, zato smo za vas pripravili skupek informacij, ki vam bodo pri izbiri pomagale in olajšale nakupovalno odločitev.

Klimatske naprave

Kako delujejo klimatske naprave?

Stacionarno klimo sestavljata dve enoti – zunanja in notranja. Prva črpa zrak iz okolice, ki potuje po ceveh do notranje enote, kjer preide v plinasto stanje, pri čemer se temperatura močno zniža. Notranja enota črpa topel zrak iz prostora, ga ohladi, mu odvzame vlago in ga izpiha nazaj v prostor.

Nove klimatske naprave odlikuje inverterska tehnologija, ki omogoča samodejno prilagajanje moči kompresorja glede na zahteve ter nastavljeno temperaturo in s tem zagotavlja manjšo porabo energije za delovanje naprave.

Klimatske naprave

Kakšno napravo potrebujete?

Naprava s premajhno močjo ne bo mogla zadovoljiti vaših zahtev in bo manj učinkovita. Kako izbrati pravo moč vaše klimatske naprave? Po spodnjem izračunu (za običajne prostore višine 2,5 metra) lahko preverite, kako močna mora biti vaša klima.

Površina prostora v m2 x 70 W = ___ W

+ površina oken na sončni strani v m2 x 30 W = ___ W

+ število oseb v prostoru x 100 W = ___ W

+ seštevek moči dodatnih izvorov toplote v prostoru x 1 W = ___ W

= potrebna moč klimatske naprave (1000 W = 1 kW)

Kaj pa energijski razred klime?

Pri nakupu klimatske naprave bodite pozorni na podatka o energijski nalepki, ki kažeta, kako učinkovita je naprava pri hlajenju in ogrevanju. Čim višja sta kazalnika, tem nižji bo strošek delovanja. Izbirajte med napravami, ki imajo sezonsko hladilno število (SEER – Seasonal Energy Efficiency Ratio) višje od 5,1. Sezonsko grelno število (SCOP – Seasonal Coefficient of Performance) naj bo višje od 3,4.

Klimatske naprave

Katere dodatne funkcije izbrati?

Različne funkcije, ki jih ponujajo klimatske naprave, pomembno vplivajo na udobje, a resnica je v tem, da morda niti ne potrebujete vseh.

MOŽNOST NASTAVITVE IN USMERITVE ZRAČNEGA TOKA: Z njo preprečimo neposredno pihanje hladnega zraka v ljudi, zato je funkcija izredno zaželena. Na trgu obstajajo tudi naprave, ki z načinom hitrega hlajenja najprej v zelo kratkem času znižajo temperaturo, nato pa z nežnim razprševanjem skozi več majhnih luknjic ustvarijo učinek hladnega brezvetrja.

BREZŽIČNO UPRAVLJANJE NA DALJAVO: Če bi se radi iz službe ali dopusta vrnili v ohlajeno stanovanje, je ta funkcija idealna za vas.

TEDENSKI ČASOVNIK: Funkcija omogoča nastavitev več različnih vzorcev ogrevanja oz. hlajenja za vsak dan v tednu.

SAMODEJNI PONOVNI VKLOP: V primeru izpada elektrike se naprava ob ponovni vzpostavitvi samodejno vklopi na zadnje nastavljeno delovanje.

FUNKCIJA SUŠENJA OZ. RAZVLAŽEVANJA ZRAKA: Funkcija je skorajda nujna, saj je prevelika vlažnost v prostoru povezana z razvojem plesni in drugih škodljivih organizmov, kar povzroča zdravstvene težave.

FUNKCIJA SAMOČIŠČENJA: Funkcija zmanjšuje vlažnost v notranjosti naprave in preprečuje razvoj plesni znotraj same naprave.

PREPREČEVANJE ZAMRZOVANJA: Funkcija je dobrodošla za vse, ki imate klimo nameščeno tam, kjer pozimi le občasno ogrevate. Prepreči zamrzovanje vodovodne napeljave ali okvare na električnih napravah, ki so občutljive na nizke temperature.

SAMODIAGNOZA OKVARE: V primeru, da klima preneha delovati, se na zaslonu izpiše šifra napake.

ZAZNAVANJE UHAJANJA HLADILNEGA SREDSTVA: Klima samodejno zazna uhajanje hladilnega sredstva in na to opozori uporabnika.

Zakaj kupiti klimatsko napravo skupaj z montažo?

Učinkovitost delovanja klimatske naprave je odvisna tudi od ustreznega mesta namestitve in od pravilne montaže. Napravo je zato najbolje kupiti skupaj z montažo, saj na ta način tudi prihranite. Ob nakupu klime skupaj z montažo drugo obračunamo po nižji davčni stopnji, in sicer 9,5 %.

Klimatske naprave

Kaj pa potem, ko je klima že montirana?

Pomembna je pravilna uporaba klimatske naprave. Pri tem upoštevajte spodnje nasvete:

  • Reže za izpihovanje zraka v prostor nastavite na vodoravno lego, saj se bo s tem topel zrak pod stropom ohladil in se pomikal proti tlom, od koder bo izpodrival topel zrak.
  • Z ohlajanjem prostorov ne pretiravajte – svetujemo, da temperature niso nižje od 25 stopinj Celzija in da razlika med zunanjo ter notranjo temperaturo ni večja od šest stopinj.
  • Ko klima deluje, okna in vrata v prostoru zaprite.
  • Poskrbite za redni letni servis klimatske naprave – tega je treba opraviti vsaj enkrat na leto. Redno vzdrževanje je nujno tudi z zdravstvenega vidika, saj servis vključuje dezinfekcijo komponent naprave.

Če smo vam med branjem razjasnili vse dvome, skočite v trgovine Meganakupek. V kolikor pa se v vaši glavi še pojavljajo nejasnosti, pa so vam naši svetovalci vedno na voljo za pomoč in strokoven nasvet.

Besedilo je povzetek teksta iz brošure Klimatske naprave – kaj je dobro vedeti, ki so jo pripravili na Zvezi potrošnikov Slovenije, in sicer v okviru evropskega projekta Clear 2.0, v katerem ZPS sodeluje.

Več na Meganakupek.si
Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si

Klimatske naprave

Klimatske naprave so naprave, ki ohlajajo ali segrevajo zrak v prostoru. Že dolgo niso več le del industrijskih obratov, hotelskih sob in obmorskih apartmajev, temveč jih vse več ljudi namešča tudi v svoje domove. Včasih so bile klime namenjene le hlajenju poleti, sedaj pa jih lahko uporabljamo tudi pozimi za ogrevanje.

KAKO DELUJE KLIMATSKA NAPRAVA?

Kako lahko klima piha mrzel zrak, ko pa je zunaj in v stanovanju tako vroče?

Za delovanje klime je potrebno hladilno sredstvo, ki je na sobni temperaturi v plinastem agregatnem stanju. Hladilno sredstvo s pomočjo električne energije v kondenzatorju prehaja v tekoče agregatno stanje, pri čemer se sprošča velika količina toplote, ki si je v stanovanju, ki ga želimo ohladiti, seveda ne želimo. Zato je za klasične klime potrebna zunanja enota, kjer ventilator pomaga vročemu zraku, da zapusti klimatsko napravo. Hladilno sredstvo v tekočem stanju po cevi prihaja v notranjo enoto klime, kjer je uparjalnik, ki omogoča kapljevini prehod v plinasto agregatno stanje. S tem prehodom se absorbira toplota iz stanovanja, kar pomeni, da se naše stanovanje ohlaja. Potem ta plin po ceveh steče v zunanjo enoto klimatske naprave, kjer se postopek ponovi.

Kaj pa pozimi, ko klimo uporabljamo za ogrevanje?

Pri ogrevanju pa je postopek zelo podoben, vendar obrnjen v drugo smer. Vlogi uparjalnika in kondenzatorja se zamenjata, kar omogoča inverterska tehnologija, zato topel zrak piha v stanovanje, hladen pa izhaja iz zunanje enote. Takšna klima se imenuje tudi inverter klima.

RAZLIKE MED KLIMAMI

Klime se lahko razlikujejo glede na vrsto, blagovno znamko, zmogljivost hlajenja oz. ogrevanja, glasnost delovanja in porabo električne energije. Ljudje pa se odločamo tudi na podlagi tega, kakšna je montaža klime. Kakšne so torej najboljše klimatske naprave, primerne za vas?

VRSTE KLIMATSKIH NAPRAV

Poznamo več vrst klimatskih naprav. Glavna delitev je na klasične montažne klime in prenosne klime.

Ljudje ob besedi »klima« najprej pomislimo na klasične stenske klime. To so tiste, ki so nameščene na steno in pretežno ohlajajo zrak le v enem prostoru. Takšne klime imajo običajno notranjo in zunanjo enoto. Prednost takšnih klim je v zmogljivosti in hitrosti ohlajenega oz. ogretega prostora. Pri takšnih klimah je potrebna namestitev na steno in na zunanji del zgradbe, za kar vsekakor potrebujemo strokovnjaka. Pri Nakupek nudimo tudi klimatske naprave z montažo. Kdaj bo potekala montaža klimatske naprave, se individualno dogovorite z našimi sodelavci montažerji. Če vzamete klime z montažo v Nakupek.si, boste prihranili vsaj 12,5 %, saj boste plačali nižji davek na storitev. Resnično priporočamo, saj bo klima z montažo vsekakor ena izmed boljših naložb v prihodnjem letu.

Najbolj priljubljena je sigurno prenosna klima, s katero lahko zaradi njene lastnosti mobilnosti ohladimo vse prostore v svojem stanovanju, lahko pa jo odnesemo tudi s seboj na vikend ali morje.

Če je klima prenosna, je to klima brez zunanje enote, zaradi česar je še bolj priljubljena med ljudmi, saj ni potrebno izvajati del na zunanjem delu zgradbe ali pridobivati kakršnih koli dovoljenj na občini. Klimatska naprava brez zunanje enote je primerna za vas, če želite ohraniti zunanjost vaše zgradbe nedotaknjeno ali živite v najemniškem stanovanju in si poseganja v fasado ne morete privoščiti.

Klime lahko ločimo tudi glede na blagovno znamko. Najbolj iskana je Mitsubishi klima, ta japonska znamka pa ima med vsemi znamkami tudi najbolj razširjeno ponudbo. Najbolj priljubljena med njimi je klima Mitsubishi 3.5 kW. Med boljšimi pa so tudi klime Tesla, ki imajo trenutno v ponudbi le klasične inverter klime z notranjo in zunanjo enoto. Ne bo vas razočarala niti katera koli klima Panasonic, saj so njihove klime višje kakovosti in posledično tudi malo višjega cenovnega ranga. V Nakupek.si ponudbi vas čaka tudi Toshiba klima in pa klime Gorenje. Izbira je res velika, zato verjamemo, da boste našli pravo klimatsko napravo zase.

Včasih velja na določene klime akcija, zato budno spremljajte našo spletno stran, kjer prvi izveste vse informacije o popustih. Da vam ne bo potrebno na servis, klime ob nakupu dodatno zavarujte. Srečo imamo, da (za razliko od avtomobilov) v stanovanju ni potrebno polnjenje klime, saj se s tem izognemo še dodatnim stroškom.

  • Če pa vas zanima, katera je najboljša prenosna klima, vam bodo pri tem vprašanju vsekakor znali pomagati naši svetovalci na Nakupek.si – Kontakt

  • Za ogrevanje na terasi ali lokalu priporočamo zunanje grelce.