Domov » Trgovina » Vrt in oprema » Rastlinjaki

Prikazovanje 1–36 od 380 rezultatov

VITAVIA VENUS 2500 HKP 4MM, ALU

296,99  z DDV
Blagovna znamka

Poštnina

Opomba

Rastlinjaki: Povečajte svojo pridelavo zelenjave vse leto!

Zaščita rastlin je ključna za zagovornike domačih pridelkov in sveže zelenjave, ki si želijo pridelovati svojo hrano skozi celo leto. Pri tem jim pomagajo različne oblike vrtnih zaščit, kot so tople grede, tuneli, rastlinjaki, plastenjaki in podobno. Pred nakupom ustrezne zaščite pa je pomembno, da premislite o kakovosti, velikosti in namenu uporabe vrtnih zaščit.

Vsak model vrtnih zaščit ima svoje prednosti in slabosti, vendar pa vam postavitev katerekoli oblike vrtnih zaščit omogoča pridelavo sveže zelenjave skozi vse leto, tudi pozimi.

Izbira primerne zaščite

Preden se odločite za nakup vrtnih zaščit, premislite, ali želite pridelovati zelenjavo tudi v hladnejših mesecih ali se boste zanašali na kupljeno zelenjavo.

Če uživate v vrtnarjenju in vas ta dejavnost sprošča, se brez obotavljanja lotite pridelave domače, sveže zelenjave tudi pozimi. Priporočamo vam, da za nakup vrtnih zaščit obiščete vrtnarske centre, saj ponujajo kakovostne rastlinjake, ki vam bodo služili dolgo časa.

Takšni rastlinjaki so odporni na različne vremenske razmere, kot so močan veter, moker sneg, žled, burja, visoka temperatura, močan dež in drugo.

Če vrtno zaščito uporabljate tudi pozimi, ne pozabite uporabiti mreže proti voluharjem in mišim, saj bo vaš pridelek za njih mamljiv, še posebej korenovke.

Različne vrste vrtnih zaščit

Rastlinjaki: Rastlinjaki so narejeni iz polikarbonatne kritine z aluminijastimi oz. pocinkanimi profili. Imajo dolgo življenjsko dobo in stabilno konstrukcijo, ki je odporna na padanje vej in ledu. Kljub višji ceni se bo vložek v rastlinjak obrestoval, saj vam bo služil dolgo in dobro. Rastlinjaki imajo običajno eno okno za prezračevanje, ki se nahaja na strehi.

Plastenjaki: Plastenjaki so narejeni iz folije in imajo pocinkano ogrodje. Omogočajo dvigovanje stranske stene, kar izboljša pretok zraka in omogoča lažje prezračevanje. Kljub temu imajo plastenjaki krajšo življenjsko dobo in so bolj dovzetni za mehanske poškodbe, čeprav je njihova konstrukcija stabilna.

Plastenjaki domače izdelave: Plastenjaki, ki jih izdelate sami, so cenovno ugodnejši, saj so narejeni iz lesa in folije. Vendar imajo zaradi hitro uničljivega materiala krajšo življenjsko dobo v primerjavi z rastlinjaki. So prilagodljivi terenu in razmeram, vendar se pogosto poškodujejo na robovih.

Enojne in dvojne tople grede: Tople grede iz polikarbonatne kritine so odlična izbira za manjše vrtove. Zaradi svoje lahke teže so enostavne za postavitev, saj tehtajo le približno 11 kg. Vrtičkarji jih najpogosteje uporabljajo za prvo vzgojo solate in pospešitev rasti sadik.

Pravilna postavitev rastlinjakov

Pred postavitvijo rastlinjaka oz. tople grede je pomembno določiti ustrezno mesto, pri čemer se izogibajte senčnim legam. Priporočljivo je postaviti rastlinjak v smeri vzhod/zahod, saj bo zelenjava tako deležna sončne svetlobe skozi ves dan in hkrati zaščitena pred močnimi vetrovi. Na primorskem območju priporočamo tudi zasaditev cipres za dodatno zaščito pred vetrom.

Primerna zelenjava za rastlinjake in tople grede

Vsaka vrsta zelenjave je primerna za vzgojo v rastlinjakih. Pozimi bodo najuspešnejše naslednje vrste zelenjave: berivka, črna redkev, azijska mešanica zelenjave, korenasti in listni peteršilj, motovilec, pak choi, por, glavnati radič, rukola, prezimna špinača in druge.

Če uporabljate rastlinjake iz folije ali polikarbonata, je v poletnih mesecih priporočljiva vzgoja plodov, ki potrebujejo toploto, kot so paprika, čili, feferoni, paradižnik, jajčevec, kiwano, kumara, melona, lubenica in druge.

Z vzpostavitvijo rastlinjakov in toplih gred lahko pridelujete svežo zelenjavo skozi celo leto, kar vam omogoča večjo samooskrbo in zdravo prehrano. Izberite ustrezno vrtno zaščito glede na svoje potrebe ter uživajte v obilici doma pridelane zelenjave.

Prednosti domače pridelave zelenjave v rastlinjaku

Domača pridelava zelenjave v rastlinjaku ima številne prednosti. Poleg tega, da boste uživali v sveži in okusni zelenjavi, ima tudi pozitiven vpliv na okolje. S svojo pridelavo zmanjšate transportne emisije, ki nastanejo pri prevozu zelenjave iz oddaljenih krajev. Prav tako boste imeli boljši nadzor nad pridelavo in lahko se izognete uporabi škodljivih kemičnih sredstev.

Pomembnost izbire kakovostne vrtno zaščite

Pri izbiri vrtnih zaščit je pomembno, da se odločite za kakovostne izdelke. Le ti vam bodo omogočili učinkovito zaščito rastlin pred vremenskimi vplivi in škodljivci ter podaljšali življenjsko dobo same vrtno zaščite. Zato se pri nakupu obrnite na specializirane vrtnarske centre, kjer vam bodo ponudili vrhunske rastlinjake in druge vrtno zaščito, ki vam bo služila dolgo časa.

Nega in vzdrževanje vrtnih zaščit

Da boste iz vrtnih zaščit iztržili največ, je pomembno, da jih redno negujete in vzdržujete. To vključuje redno čiščenje, zračenje ter pregledovanje in odpravljanje morebitnih poškodb. Prav tako je pomembno spremljati vremenske razmere ter prilagoditi zaščito glede na sezonske spremembe.

Priporočila za uspešno gojenje zelenjave v rastlinjakih

Pravilno zalivanje: Zagotovite ustrezno zalivanje rastlin, pri čemer se izogibajte prekomernemu zalivanju. Prilagodite zalivanje glede na vrsto rastline in njene potrebe.

Pravilna hranjenje: Poskrbite za ustrezno hranjenje rastlin z uporabo kakovostnih gnojil. Spremljajte potrebe rastlin glede na fazo rasti in prilagodite hranjenje enostavno preko kakovostnega gnojila.

Škodljivci in bolezni: Redno preverjajte rastline in prepoznajte znake škodljivcev ali bolezni. Ob prvih znakih ukrepajte in uporabite naravne metode za njihovo zatiranje.

Razporeditev rastlin: Pri sajenju upoštevajte ustrezno razdaljo med rastlinami, da imajo dovolj prostora za rast in prezračevanje.

Pravilno prezračevanje: Poskrbite za ustrezno prezračevanje rastlinjaka, saj bo to omogočilo izmenjavo zraka in preprečilo visoke temperature ter nastanek plesni.

Ustrezna temperatura: Spremljajte temperaturo znotraj rastlinjaka in prilagodite ogrevanje ali hlajenje glede na potrebe rastlin.

Redno odstranjevanje plevela: Plevel je lahko konkurenca za rastline, zato redno odstranjujte plevel iz rastlinjaka.

Pravočasno obiranje: Obirajte rastline pravočasno, ko dosežejo želeno zrelost. Tako boste zagotovili kakovostno in okusno zelenjavo.

Zaključek

Vzgoja zelenjave v rastlinjakih je odličen način, da si zagotovite svežo in domačo zelenjavo skozi vse leto. S pravilno izbiro vrtno zaščite ter ustrezno nego in vzdrževanjem rastlin boste dosegli uspešne rezultate. Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen vrtnar, rastlinjaki vam bodo omogočili izpolnitev vaših vrtnarskih sanj. Zaživite v sožitju z naravo in uživajte v bogatem pridevku sveže zelenjave kar iz svojega vrta.