Ideje za vrt in teraso

Uživajte na svojem novem balkonu ali terasi

KAVA NA BALKONU

Moderne balkonske garniture

Balkonske garniture

Povprečni slovenski balkoni se običajno ne ponašajo z ravno veliko kvadraturo, kar pa ne pomeni da jih ni mogoče lepo urediti. Izbrati velja nekoliko manj voluminozno vrtno pohištvo, zelo dobrodošli so zložljivi vrtni stoli, ki jih je tekom neuporabe mogoče pospraviti.

Na ožjih balkonih je prostor mogoče učinkovito izkoristiti z umestitvijo vrtne klopi, ki jo obložimo z mehkimi sedežnimi blazinam ter dopolnimo z manjšo mizico. Še ena ideja za kreativni izkoristek prostora na balkonu je montaža viseče mreže, ki omogoča udobno pozibavanje ter hkrati ne zavzame praktično nič tlorisne površine.

Kuhanje na prostem

Ob lepih sončnih dnevih ni lepše aktivnosti od kuhanja na prostem, ki si ga lahko privoščimo tudi na domačem balkonu. Vse kar potrebujemo je manjši prenosni žar. V izogib pritožbam sosedov velja namesto modela na oglje izbrati plinski žar, ki proizvaja manj dima. Poleg tega ima še druge prednosti kot sta na primer hitro segrevanje in preprosto čiščenje.

Pravi žar mojstri bodo za peko poleg same vroče plošče potrebovali tudi pripomočke za žar kot so stiskala za hamburgerje, različne prijemalke, vilice ter aluminijaste posode.

Balkonske vrtne garniture

Pri opremi balkona glavno vlogo vsekakor igra udobna vrtna garnitura. Sodobni modeli so izdelani iz tehnološko dovršenih materialov, ki odlično kljubujejo obrabi ter vremenskim razmeram. Modni so elementi izčiščenih in futuristično zaobljenih linij, med materiali pa prevladujejo kovine in tkanine iz umetnih vlaken. Večno modni so tudi modeli iz kovane kovine starinskih linij, ki spominjajo na romantične angleške vrtove.

Piko na i podobi urejenega balkona dodajo dodatki

kot so sedežne blazine in odeje, ki pridejo še kako prav ob hladnejših pomladnih večerih. Ljubiteljski vrtičkarji si lahko manjši vrtiček uredijo tudi na balkonu ter najljubše lončnice, začimbe in celo zelenjavo zasadijo kar v cvetličnih lončkih. Tako rastline kot ljudje smo občutljivi na premočno sonce, zato velja tudi balkon – v primeru da nima  naravnega senčenja – zaščititi pred premočnimi žarki. V ta namen odlično služijo pomične tedne, bolj cenovno ugodna ter preprosta pa je postavitev senčnika. Sodobni senčniki se ponašajo z elegantnim kovinskim ogrodjem ter omogočajo preprosto nastavitev glede na položaj sonca.

Na balkonu si je morda res težje privoščiti umestitev razkošnega ležalnika, brez dvoma pa se najde prostor za udoben zložljiv fotelj v kombinaciji z elegantno kovinsko vrtno mizo. Pri opremi balkona pa je poleg pohištva in dekorja je zelo pomembna tudi osvetlitev.

Stropne ali stenske zunanje luči zagotavljajo

dobro generalno osvetlitev, ki omogoča kvalitetno rabo balkona tudi ob večerih. V izogib svetlobnemu onesnaževanju je smotrno izbrati model, ki sveti v tla ali pa je usmerjen proti stenski površini. Najbolj energijsko varčna so solarna svetila, ki se tekom dneva polnijo s pomočjo sočne energije, zvečer pa zagotavljajo prijetno ambientalno osvetlitev.

 

Sorodni članki