Gospodinjstvo

Prednosti vlažilnika zraka v mrzlih zimskih dneh

Prednosti vlažilnika zraka v mrzlih zimskih dneh

Preprečuje širjenje virusov v zraku

Ena glavnih prednosti vlažilnika zraka je povečanje splošne ravni vlage v prostoru. Vlaga namreč  preprečuje širjenje bacilov in virusov. Ko ti pridejo v kontakt z vlago, postanejo pretežki, da bi lebdeli po zraku in tako se nehajo gibati po prostoru. Z vlažilnikom posledično preprečimo širjenje številnih bolezni, vključno z gripo.

Odpravlja nadležno smrčanje

Z vlažilnikom zraka ustvarimo ugodnejše pogoje v prostoru, ki lahko vplivajo na pomiritev tkiva na zadnji strani grla. To nam ne pomaga le, da lažje spimo, temveč lahko tudi zmanjšamo smrčanje. Priporočljivo je, da vlažilnik zraka uporabljamo čez celi dan, saj tako grlo ostane navlaženo. S tem se izognemo draženju, ki je običajno povezano s smrčanjem.

Preprečuje nastanek suhe kože

Večji del človeškega telesa je sestavljeno iz vode iz katerega suho okolje izvleče vlago in za seboj pusti suho kožo, razpokane ustnice in celo krvave oči. Ker koža zavzema največji del telesa, je ta tudi najbolj izpostavljena suhim razmeram. Našo telo potrebuje za optimalno funkcioniranje in dobro počutje zadostno količino vode. Uporaba vlažilnika zraka lahko prepreči, da bi se koža izsušila. Dodana vlaga v zraku lahko pomaga izboljšati suho ali srbečo kožo, luščenje ali razpokane ustnice in draženje suhih oči.

Ogreva prostor

Raziskave kažejo, da vlažen zrak na občutek toplejši kot suhi. To lahko pripišemo dejstvu, da z več vode v zraku znoj izpari počasneje, zaradi česar je ljudem topleje. S toplejšim zrakom lahko termostate pustimo na miru ter s tem prihranimo energijo in denar.

Blaži simptome alergij

Sodobni vlažilniki so odličen način za lajšanje simptomov alergij, saj ustvarjajo nelagodno okolje za nadležne pršice in ostale nezaželene goste v hiši. Vlažno okolje ustvarja prijetne pogoje za bolnike z alergijami, saj vlaga pomiri tkiva v grlu in nosnih kanalih.

Preprečuje nastanek statične elektrike

V suhih zimskih mesecih se pogosto poveča nastanek statične elektrike. Čeprav ni nevarna, je lahko moteča in boleča, pred vsem v povezavi s perilom ali lasmi. Statika lahko celo poškoduje občutljivo elektroniko in ustvari iskre. Pravilno navlažen zrak lahko vse to omeji ali celo prepreči.

Preprečuje uničevanje lesenega pohištva

Suh zrak lahko poškoduje leseno pohištvo, saj les izsuši in ta poči. Prav tako povzroči, da se les skrči, kar privede do razmajanih miz in stolov ter vrzeli v okvirjih vrat in parketu. Da les ohranimo v najboljšem stanju, potrebujemo stalno raven vlage v prostoru. Ob pravilni uporabi vlažilnika zraka lahko poskrbimo, da bosta naše pohištvo in dom izgledala le najbolje.

 
Več na Meganakupek.si
Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si