Ideje in navdih za opremo doma

Sodobna kuhinja – Kakšna je vaša sanjska kuhinja?

Sodobne kuhinje so skupaj z jedilnico in dnevno sobo običajno del enotnega bivalnega prostora, zato je toliko bolj pomembno, da so kuhinjski elementi elegantni in na pogled vedno urejeni. Kuhinja je že v osnovi nekoliko bolj izpostavljena obrabi, urejenosti in značilnim vonjem. Iz tega razloga so sodobni kuhinjski elementi kar se da izčiščenih linij, gladkih tekstur in nevtralnih barv – te značilnosti pa doprinesejo k njihovi navidezni urejenosti. Opaziti je mogoče tudi izvedbe kuhinj s vgradnimi potopnimi frontami, ki jih je v primeru nenapovedanih obiskov mogoče hitro zapreti in tako skriti morebiten nered. 

sodobna kuhinja pastel pult

Moderni elementi v kuhinji so v trendu

V zadnjem času je pri kuhinjah mogoče opaziti porast elementov s skritimi ročaji, odpiranjem na dotik ali z ročaji v obliki utorov. Te izvedbe zagotavljajo izčiščen minimalističen izgled kuhinj, hkrati pa omogočajo dober oprijem in enostavno odpiranje omaric. Odpiranje visečih omaric je velikokrat izvedeno z amortiziranimi dvižnimi poklopnimi vrati, ki zagotavljajo enostavno odpiranje in dostop v omarico. Gre za nekoliko finančno zahtevnejšo rešitev, zato so pri blok in mini kuhinjah še vedno v ospredju omarice s klasičnim načinom odpiranja na pante. 

Kuhinja omarica brez rocajev

Naravne teksture v kuhinji

Za prihodnje sezone se na področju trendov oblikovanja kuhinj napoveduje veliko vrnitev poudarjenih naravnih tekstur. Pri kuhinjskih elementih tako pridejo v poštev lesene teksture v kombinaciji z betonom ali celo steno iz starinske opeke. Med slogi sta še vedno v ospredju industrijski in skandinavski; počasi pa na sceno prihaja tudi kombinacija minimalizma in boemskega sloga. Pred finalizacijo nakupa kuhinje se je o smotrnosti svoje odločitve pametno prepričati s pomočjo 3D načrtovanja kuhinje, ki omogoča izdelavo fotorealističnih vizualizacij naše bodoče sanjske kuhinje. 

Kuhinja lesena elegantna temna

Kvalitetna osvetlitev ostaja med pomembnejšimi oblikovalskimi elementi kuhinje.

Med načrtovanjem kuhinje po meri imejmo v mislih dejstvo, da je največ svetlobe potrebno zagotoviti na delovnem pultu saj se na njem opravlja največ delikatnih opravil. Zadostno količino svetlobe na delovnem pultu lahko zagotovimo s svetilkami, nameščenimi pod viseče omarice ali pa z usmerjenimi stenskimi ali stropnimi reflektorji. Poleg osvetlitve pulta je v kuhinji potrebna tudi dobra generalna osvetlitev, ki naj izhaja iz stropne nadgradne svetilke, nad kuhinjskim otokom ali jedilno mizo pa je popoln prostor za umestitev dekorativne viseče svetilke. 

Kuhinja moderna osvetlitev pult umivalnik omarice

V sodobnem domu si je težko predstavljati kuhinjo brez jedilnice. Prostora sta v naši zavesti tako funkcionalno kot estetsko prepletena, da ju je pri oblikovanju potrebno tretirati kot celoto. Pri tem je potrebno upoštevati skladnost izbranih materialov kuhinjskih elementov, jedilne mize, stolov ter tudi talnih in stenskih oblog. Kuhinjska ozadja so dandanes obdelana le še na mestih, kjer je zaščita stene nujno potrebna iz funkcionalnih razlogov. Kuhinja in jedilnica se lahko stapljata v eno tudi s pomočjo kuhinjskega otoka, ki postaja vedno bolj priljubljen gradnik sodobnega doma.Kuhinja bivalna jedilna miza

Več izdelkov na meganakupek.si

Sodobne kuhinje

Sorodni članki

Vaša misel na “Sodobna kuhinja – Kakšna je vaša sanjska kuhinja?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja