Ideje in navdih za opremo doma

Kuhinjski otoki

Kuhinjski otok je še kako dobrodošel v vlogi dodatne delovne površine. Maksimalna velikost kuhinjskega otoka je najbolj odvisna od površine in razporeditve prostora. Splošno pravilo pravi, da naj bo minimalna širina prehoda med elementi 80 cm, za udobje pa med oblikovanjem kuhinje po meri raje dodajmo še kakšnih 20 cm. V manjši blok kuhinji je posebno funkcionalna rešitev kuhinjski otok na kolesih, ki ga lahko po potrebi premikamo. Višina kuhinjskega otoka naj se ujema z ostalimi kuhinjskimi elementi; posamezni deli kuhinjskega otoka, ki so namenjeni prehranjevanju, pa so lahko tudi dvignjeni ali spuščeni. Nobene potrebe ni, da se videz kuhinjskega otoka ujema z ostalimi kuhinjskimi elementi; paziti morate le na enoten končni učinek. Trenutno so zelo modni kuhinjski otoki kontrastnih barv in tekstur, ki poudarijo globino prostora ter poskrbijo za unikaten videz. 

Kuhinjski otok delovna površina

Sodobni bivalni prostori običajno vključujejo tako kuhinjo kot jedilnico in dnevno sobo. Kuhinjski otok je odličen način, da kuhinjo funkcionalno nekoliko ločimo od ostalih območij, vizualno pa prostor ostane enoten. Kar se tiče globine kuhinjskega otoka, velja splošno pravilo minimalne dimenzije 90 cm. Tako okoli aparatov ostane še nekoliko prazne delovne površine, ki pride še kako prav ob kuhanju. Glede na to, da je običajna globina kuhinjskih elementov okoli 60 cm, posledično na hrbtni strani otoka ostane še nekaj globine, ki jo je mogoče izkoristiti bodisi za dodatne shranjevalne površine ali kot zajtrkovalni pult.

Kuhinjski otok bele barve zajtrkovalni pult

Pri manjših bivalnih prostorih se lahko zgodi, da zmanjka prostora za umestitev tako kuhinjskega otoka in velike jedilne mize. V takšnih primerih je smiselno razmisliti o združitvi obeh elementov v enoten pohištven kos, treba je biti pozoren na elegantno izpeljavo višinske razlike med površinama in smiselnostjo povezave elementov. Običajno je jedilna miza izvedena iz drugačnega materiala kot kuhinjski element, piko na i pa v prostor vnesejo primerni stoli za jedilnice. 

Kuhinjski otok jedilna miza

Ena večjih zagat pri snovanju kuhinjskega otoka je umeščanje električnih in vodovodnih inštalacij. Že pred gradnjo oziroma prenovo je dobro predvideti položaje napeljav in razmisliti o smiselni razporeditvi elementov. Trenutno so vedno bolj priljubljene potopne kuhinjske nape, ki omogočajo izvedbo kuhalne plošče na otoku brez masivne viseče nape. Večje viseče nape namreč navidezno zaprejo prostor in mu vizualno dominirajo. 

Kuhinjski otok potopna napa

Osvetlitev kuhinjskega otoka je zelo pomembna tako za njegovo funkcionalnost kot za videz kuhinje. Če je nad otokom umeščena dekorativna napa, se lahko zanesemo na njeno integrirano osvetlitev; če na otoku ni kuhališča ali pa ima potopno napo, se lahko z osvetlitvijo svobodneje poigramo. Zelo dobrodošle so viseče svetilke, ki imajo tudi močno dekorativno funkcijo. Trenutno so na primer zelo modne svetilke z grafičnimi žičnatimi senčniki in žarnicami starinskega videza, ki oddajajo toplo svetlobo in poudarijo sodobno domačnost ambienta. 

Kuhinjski otok osvetlitev dekorativne viseče svetilke

Pri oblikovanju sodobnih kuhinj je mogoče opaziti trend kombinacije niza večjih zaprtih omaric in kuhinjskega otoka. Takšna oblika kuhinj odstopa od klasičnega izgleda kuhinj z visečimi omaricami, revolucionarna pa je ravno zaradi svoje uporabnosti v sodobnih povezanih bivalnih prostorih. Velike omare namreč omogočajo veliko shranjevalnih površin, velikokrat celo skrivajo pomivalna korita in kuhališča. Kuhinjski otok je torej v uporabi le med samo pripravo hrane, sicer pa kuhinja vedno deluje urejena in pospravljena. 

Kuhinjski otok črne barve open plan

 

 

Več izdelkov na meganakupek.si

Sorodni članki