Ideje in navdih za opremo doma

Prvi koraki do sanjske kuhinje

Nova kuhinja za večino ni le projekt desetletja, ampak naložba v več kulinaričnih desetletij. Resna tema zahteva resne sogovornike in sogovornice, zato smo se obrnili na našo svetovalko Natašo.

Kako (ne)opremljeni pridejo bodoči lastniki ali lastnice nove kuhinje?
Pogosto brez načrtov ali oblikovalskih želja, s čimer ni nič narobe. Če gre za prvi obisk, ko še »tipajo« med barvami in stili, jih z veseljem popeljemo v naš svet kuhinj, saj je nadvse pomembno, da ugotovijo, kaj jim je všeč. Pri drugem obisku, ko se lotimo načrtovanja, pa že potrebujemo tloris.

Kaj naj torej vsebuje seznam, s katerim se bo načrtovanje kuhinje v Lesnini začelo čim bolj učinkovito? Seznam, ob katerem vam kot svetovalki zaigra srce?
Zelo se razveselimo tlorisa, ki ga ali kot ga izdelajo arhitekti in arhitektke. Se pravi načrta, kjer so zelo natačno vnešene mere in napeljave (voda in elektrika). Koristno je tudi, če je v grobem premišljen koncept nove kuhinje. Na primer, kuhinjski otok da ali ne, je pomembna odločitev, ne le zaradi finančnega zaključka.

3D projekcija

Pri načrtovanju lahko dodajamo elemente, s katerimi dobite čim bolj realističen prikaz bodoče kuhinje.

Barva in stil, dimenzije, obvezne funkcionalnosti … Kaj so osnovni temelji, za katere menite, naj se jih lotimo najprej, če razmišljamo o novi kuhinji?
Funkcionalna postavitev, nedvomno!

V vseh letih svetovanja imate za seboj že precej kuhinjskih doživetij. Ste opazili kakšne tipične napake, ki se pogosto zgodijo med pripravami na novo kuhinjo?
Napake ravno ne, nas pa vedno prijetno preseneti, kako presenečeni so bodoči lastniki in lastnice nove kuhinje nad rešitvami in številnimi možnostmi. Veseli smo, kadar jih prepričamo, da skupaj naredimo majhen ovinek iz začrtane poti in ugotovijo, da že drugačni ročaji bistveno vplivajo na končni rezultat.

V zadnjem času pogosto slišimo, da mora biti kuhinja ergonomična. Kaj to pomeni?
To pomeni, da je pri razmisleku o postavitvi kuhinje v ospredju t.i. delovni trikotnik, čim manjše razdalje oz. gibanje med posameznimi kulinaričnimi postajami. Hranjenje živil, priprava živil za kuho ali peko, obdelava hrane … Vse to mora potekati v logičnem zaporedju!

Prikaz kuhinje kolaz

Izris kuhinje z bolj in manj poglobljenimi reliefnimi površinami.

So kakšna osnovna priporočila glede na uporabnike ter uporabnice kuhinje in ostale v družini? Otroci, starejši ljudje itd.
Najboljši nasvet, ki ga lahko damo je, da izhajate iz izkušenj v kuhinjah, ki jih uporabljate zdaj. Uporabniki v kuhinji se spreminjajo, otroci rastejo, zato svetujemo, da pri načrtovanju upoštevate zlasti dosedanja opažanja v različnih kuhinjah (kaj vas moti, kaj pogrešate, kaj dobro služi namenu itd.).

Kuhinje Lesnina

 

Če želimo v novi kuhinji uporabljati stare kuhinjske aparate, predstavlja to kakšno oviro pri načrtovanju?
Sploh ne, zelo pogosto je sicer, da ob novi kuhinji menjamo tudi gospodinjske aparate, vendar tudi omenjena želja ni ovira za uporabno, lepo in novo kuhinjo.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Več izdelkov na meganakupek.si