Ideje in navdih za opremo doma

5 nasvetov za izbiro odej in posteljnine

1. Popoln čas za menjavo odej in posteljnine je pomlad

Bližajoča se pomlad je odličen čas, da prezračimo domačo posteljo ter naredimo inventuro odej in posteljnine. Odeje in posteljnina so namreč izpostavljene dnevni uporabi, vpijajo naš pot ter so pravo leglo bakterij in pršic. Tudi z rednim vzdrževanjem jih je pametno vsake toliko časa zamenjati za nov, svež in čist model. Zima je tudi čas številnih virusov in bolezni, zato je pomladna menjava posteljnega tekstila še kako dobrodošla. Dober izgovor za nakup nove posteljnine je lahko tudi dejstvo, da njena menjava poskrbi za takojšnjo stilsko osvežitev spalnice. 

pernica prezračevanje odej in vzglavnikov osvežitev

2. Velikost prešite odeje 

Velikost prešite odeje prilagodimo velikosti postelje in svojim potrebam. Izbrana prešita odeja naj bo širša od postelje tako, da jo povsem prekriva. Za manjšo posteljo dimenzij 90/200 cm bomo potrebovali prešito odejo velikosti 140/200 cm, za dvojno posteljo širine 140 ali 160 cm bo popolna prešita odeja širine 200 oziroma 220 cm. Večje osebe se bodo razveselile podaljšanega modela prešite odeje, ki naj v dolžino namesto standardnih 200 meri 220 cm. Na večji postelji lahko izbiramo med eno veliko prešito odejo za obe osebi, ali pa vsak zakonec izbere svoj manjši model. Prednost ene večje prešite odeje je enostavnejše postiljanje postelje, saj je eno odejo lažje naravnati in pogladiti. Slabost ene odeje pa je morebitno prerekanje zanjo med spanjem. Kombiniranje dveh odej dopušča tudi več svobode in kreativnosti pri kombiniranju posteljnin. 

prešita odeja vzglavnik

3. Material prešite odeje 

Prešite odeje se med seboj razlikujejo po debelosti, toplini, mehkobi, polnilu in materialu. Izbira popolnega modela je odvisna predvsem od osebnih preferenc uporabnika, pred nakupom torej temeljito razmislimo o svojih potrebah. Razmislimo o letnem času, v katerem bomo prešito odejo uporabljali. Ali nas ponoči rado zebe ali pa se zbujamo obliti z vročim potom? Na trgu obstaja širok spekter modelov odej, primerih za celoletno uporabo ali pa posebnih modelov za poletje oziroma zimo. Izbiramo lahko med različnimi polnili med katerimi so najbolj priljubljene pernate odeje, ki pa niso primerne za alergike. Alergiki naj raje posežejo po prešitih odejah s polnili iz bombaža ali volne. Zunanji ovoj prešite odeje je običajno izdelan iz bombaža, ki zagotavlja prijetno teksturo. Debelejši bombaž poskrbi, da prešita odeja bolj zadrži obliko polnila. prešita odeja vzglavnik

4. Izbira rjuhe in posteljnine

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri posteljnine? Predvsem na vizualno skladnost s podobo spalnice; nekoliko več pozornosti pa velja nameniti tudi sestavi materiala. Pri izbiri posteljnine bodimo najprej pozorni na naraven ali umeten material. Umetni sintetični materiali bodo navdušili uporabnike, ki iščejo nezahtevno in trpežno posteljnino. Tovrstne posteljnine ne zbledijo, se hitreje sušijo ter ne zahtevajo likanja. Naravni materiali vsebujejo vlakna bombaža, lanu, svile in volne; so bolj ekološko prijazni, odporni na vročino ter so na dotik prijetno mehki. Bombaž slovi po gladki in hladni teksturi, ki diha. Zelo priljubljene so posteljnine iz egiptovskega bombaža, ki je posebno mehak in vzdržljiv ter temu primerno nekoliko dražji. V toplejših mesecih je dobrodošla lanena posteljnina, saj je lan zelo lahek in odlično diha. Za najbolj luksuzno posteljnino brez dvoma velja svilena, ki se ponaša z bleščečo teksturo, sanjsko mehkobo in sposobnostjo temperaturnega prilagajanja. Posteljnino vedno dopolnimo s posteljnimi rjuhami, ki jih velja kar se tiče materiala poenotiti s posteljnino; barvno pa lahko izberemo ujemajoč ali celo kontrasten model rjuhe.

 rjuha posteljnina

5. Posteljna pregrinjala za urejen izgled tekom dneva

Piko na i izgledu spalnice dodajo posteljna pregrinjala. Posebno dobrodošla so podnevi, saj je z njihovo pomočjo postelja na pogled urejena ter hkrati zaščitena pred prahom in umazanijo. Po potrebi jih lahko kot dodatno odejo uporabimo tudi ponoči. Posteljno pregrinjalo naj bo večje od odeje – tako, da jo povsem prekrije in celo sega do tal. Slogovno velja izbrati posteljno pregrinjalo, ki se vizualno ujema s posteljnino in vizualno podobo spalnice, material pa naj bo prijeten na dotik.  

posteljnina pregrinjala dekor vzglavniki odeje

Več izdelkov na meganakupek.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja