Ideje in navdih za opremo doma

5 nasvetov za opremo spalnice

1. Udobje naj bo na prvem mestu

Spalnica slovi kot najbolj intimen prostor v domu; prostor, kamor se umaknemo pred ponorelim svetom ter se popolnoma sprostimo. Kljub temu da spalnice obiskovalcem doma običajno ne kažemo, jo vseeno opremimo z lepim pohištvom ter skrbimo za njeno urejenost, saj se bomo tako v njej veliko bolje počutili. Oprema spalnice naj bo umirjenih barv, prijetnih materialov in preprostih linij, svetloba pa naj bo topla ter pritajena. Med slogi opreme so trenutno najbolj aktualne boemske spalnice s sproščenim naravnim ambientom, električnimi pohištvenimi kosi in številnimi sobnimi rastlinami. 

spalnica načrtovanje vzglavniki odeje

2. Zagotovimo dovolj shranjevalnih površin

V slovenskem prostoru spalnice običajno služijo tudi kot garderobe. Za urejenost prostora poskrbijo zadostne zaprte shranjevalne površine, običajno v obliki velike garderobne omare. V nekoliko večjih spalnicah si lahko privoščimo izbiro omare s klasičnimi vrati, v prostorsko skopih spalnicah pa so še kako dobrodošle omare z drsnimi vrati. Videz modela omare je lahko ujemajoč se s posteljo; načeloma pa velja pravilo, da naj bodo omare vizualno nevtralne, minimalističnih izčiščenih linij ter nevpadljivih barv. Prostor lahko navidezno povečamo tudi z izbiro omare s frontami iz ogledala. Notranjo razporeditev omar načrtujmo premišljeno – pred nakupom naredimo inventuro svoje garderobe ter le-tej prilagodimo konfiguracijo polic, obešalnikov in predalov.

spalnica moška mladinska soba

3. Kraljevsko udobje spanca

Kakovost spanca je odvisna tudi od primerne opore, temperature in udobja med spanjem, pri čemer si lahko pomagamo z izbiro popolnega modela ležišča, vzglavnika in odeje. Poleti zadošča sama rjuha ali pa tanka odeja, pozimi pa izberimo toplejšo prešito odejo, ki jo lahko dopolnimo tudi z mehko dekorativno odejo. Za primerno oporo med spanjem poskrbi ležišče, zato velja njegovi izbiri posvetiti veliko pozornosti. Trenutno so na trgu zelo priljubljene postelje Boxspring, ki z oblazinjenim vzmetnim jedrom zagotavljajo kraljevsko udobnost spanja.

spalnica odeja vzglavnik udobje

4. Svetila ustvarijo intimno atmosfero

Svetloba igra v spalnici veliko vlogo, saj mora služiti številnim scenarijem uporabe. V spalnici potrebujemo dobro generalno osvetlitev, ki jo uporabljamo ob pospravljanju in izbiri oblačil. Hkrati je v spalnici zelo dobrodošla zamolkla intimna osvetlitev, ki jo zagotovimo s pomočjo stenskih svetilk ali dekorativne ambientalne osvetlitve. Ob postelji pridejo prav še usmerjene bralne svetilke. Svetila in luči v spalnici naj zagotavljajo enakomerno porazdeljeno svetlobo toplega barvnega tona. 

spalnica svetila in luči osvetlitev omara ogledala

5.  Karakter prostora poudarimo s tekstili in dodatki

Vizualno podobo spalnice zaokrožijo manjši pohištveni kosi in dekorativni elementi, kot so nočne omarice, preproge, zavese, posteljnina in slike. Gre za manjše, cenovno dostopnejše ter preprosto zamenljive kose, s pomočjo katerih lahko spalnico prilagajamo trenutnim modnim trendom. Pri izbiri si torej lahko dovolimo več samozavesti ter izberemo drzne kose divjih barv in nepričakovanih oblik. 

spalnica tekstil nočne omarice lestenec

Več izdelkov na meganakupek.si