Ideje in navdih za opremo doma

Elementi, ki jih mora imeti vsaka spalnica

Primerna dimenzija postelje

Že sama definicija besede spalnica nakazuje, da je najpomembnejši pohištven element v tem prostoru postelja. Izbira popolne postelje je lahko ob pestri ponudbi lesenih, oblazinjenih, kovanih in Boxspring modelov resnično težka naloga, pred odhodom v salon pa je potrebno najprej dobro izmeriti in analizirati prostor, ki nam je na voljo. Velikost postelje bo odvisna tako od velikosti spalnice kot tudi naših potreb. Priporočena širina postelje za eno osebo je minimalno 90 cm, za dve osebi pa se prične pri 140 cm; v današnjem času pa so zaradi udobja aktualne nekoliko širše postelje. Za klasično dolžino postelje velja dimenzija 200 cm, večji uporabniki pa lahko naročijo tudi posteljo dolžine 220 ali 240 cm. Daljša postelja nekoliko podraži investicijo, saj je potrebno kupiti tudi primerno nestandardno vzmetnico in posteljni tekstil. Načeloma velja pravilo, da naj bi bila postelja dostopna s treh strani, tako da je ob postelji vedno na voljo najmanj 50 cm prostora. V primeru, da smo se pripravljeni odpovedati temu udobju, lahko izberemo posteljo večjih dimenzij in jo pomaknemo k steni. 

spalnica barve postelja omare dekor odeje preproge

Garderobna omara naj bo prilagojena prostoru 

V slovenskih nepremičninah ima spalnica velikokrat tudi vlogo garderobe, zato so v spalnice umeščene tudi velike garderobne omare. Prostor je mogoče najbolj smotrno izkoristiti z izbiro vgradnih omar, prilagojenih točnim dimenzijam prostora. Edini minus vgradnih omar je dejstvo, da zaradi specifičnih dimenzij veljajo za nekoliko dražje. Prostor je mogoče kreativno izrabiti tudi s pomočjo kotnih omar, ki nudijo veliko shranjevalnih površin. V primeru pomanjkanja prostora so zelo dobrodošle omare z drsnimi vrati, ki za odpiranje ne zahtevajo dodatne tlorisne površine.

spalnica garderoba omare z drsnimi vrati kotne omare ogledala dekor preproge

Notranja razporeditev omare

Notranjo razporeditev omar naj narekujejo osebne potrebe uporabnika, zato je pred nakupom dobro narediti inventuro domače garderobe ter ji prilagoditi sestavo omare. Kostimi, obleke in srajce zahtevajo več obešalnikov, poloverje, športna oblačila, čevlje in torbice je najbolje zložiti na police, za perilo in dodatke pa so najbolj primerni predali. Spodnji del garderobne omare bo bolj izkoriščen s pomočjo predalov, pod stropom pa s policami. Sodobne omare se ponašajo tudi z integrirano notranjo osvetlitvijo, ki olajša izbiro oblačil.

spalnica garderobne omare notranjost omare police predali obešalniki

Osvetlitev spalnice 

Svetloba igra v spalnici veliko vlogo. Za spalnice se priporoča naravna svetloba, orientirana na vzhod. Jutranji sončni žarki namreč olajšajo proces zbujanja; ob poletnem pregrevanju pa ostaja vzhodno orientirana spalnica prijetno hladna. Naravno svetlobo je potrebno dopolniti s svetili. V spalnici je potrebno zagotoviti dobro generalno osvetlitev, ki običajno prihaja iz stropne luči. Svetloba naj bo toplega barvnega tona in prijetno razpršena. Generalno osvetlitev se v spalnicah ob postelji dopolni z bralnimi svetilkami, ki so lahko namizne, stenske ali trenutno tako modne viseče stropne izvedbe. Bralna svetilka naj ima usmerjen snop svetlobe. Pomirjajočo atmosfero lahko v spalnici ustvarijo ambientalne tudi LED luči, nameščene pod rob postelje ali v omare in stenske niše. 

spalnica osvetlitev svetila in luči dekor

Namigi za opremo spalnice 

Opreme spalnice se je potrebno lotiti smiselno, najprej preučiti dimenzije in lastnosti prostora, ki ga imamo na voljo ter temu primerno izbrati pohištvene elemente. Najpreprosteje je seveda kupiti celoten komplet pohištvene opreme iz iste kolekcije, z nekoliko več truda pa je mogoče s pomočjo kombiniranja pohištva iz različnih virov doseči bolj unikaten izgled. Pri opremljanju spalnice velja strmeti k umirjeni, sproščujoči in udobni atmosferi, ki jo lahko ustvarimo s pomočjo nežnih barvnih tonov, naravnih toplih materialov in mehkih tekstilov. Sledečih 5 nasvetov za opremo spalnice je lahko v veliko pomoč pri načrtovanju…

spalnica svetla dekor pohištvo

Več izdelkov na meganakupek.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja