Ideje in navdih za opremo doma

Preproge za vsak dom

Vloga preproge v prostoru

Preproga je tisti element, ki prostor omehča, vanj vnese toplino in domačnost ter s svojo estetiko doda mogočen pečat. Preproge služijo tudi kot odličen toplotni in zvočni izolator. Pestra paleta preprog različnih dimenzij, globin tkanja, materialov, barv in vzorcev omogoča izbiro popolnega modela preproge za vsak prostor in osebni okus. Preproge so v domu najbolj dobrodošle v dnevnih sobah, spalnicah, otroških sobah in jedilnicah; ožji tekači pa tudi na hodnikih in v kuhinjah. V zadnjem času se v modo vračajo celo preproge v obliki stenskih tapiserij ter tako prerastejo funkcionalno naravo ter postanejo prava pravcata umetniška dela.

tkana preproga

Popolna velikost preproge

Pri izbiri primerne velikosti preproge je potrebno upoštevati tako velikost in proporce prostora kot razporeditev pohištva. Splošno pravilo narekuje, da naj oblika preproge sledi obliki prostora, pohištvo pa naj v celoti stoji na preprogi. Pred odhodom v salon velja dodobra izmeriti prostor. Primernost velikosti bodoče tkane preproge lahko preverimo s pomočjo maskirnega traku, ki ga nalepimo na tla v liniji bodoče preproge ter preverimo, če pozicija ne ovira prehodov, odpiranja vrat ter omogoča premikanje pohištva. 

vintage preproga

Izgled preproge naj se ujema s podobo prostora

Vizualna podoba preproge je odvisna od osebnih preferenc uporabnika, v vsakem primeru pa naj bo preproga skladna z ostalo opremo v prostoru. Drzni uporabniki se lahko odločijo za preproge močno poudarjenih barv in velikih vzorcev, ljubitelji bolj umirjenih interierjev pa naj se držijo pastelnih tonov ter manjših vzorcev. Za domove z otroci in hišnimi ljubljenčki so bolj primerne gladko tkane preproge, globoko tkane preproge kosmatinci namreč zahtevajo nekoliko več nege in čiščenja. Ljubitelji naravnih materialov se navdušujejo nad usnjenimi preprogami in kožami, na voljo pa so tudi odlične imitacije iz umetnih materialov. 

kosmatinci

Večno modne orientalske preproge

Za večno elegantne veljajo orientalske preproge, ki zaradi svoje kvalitetne izdelave, trpežnosti in klasičnih vzorcev ne gredo nikoli iz mode! Nakup prave perzijske preproge velja za investicijo, preproge pa nemalokrat postanejo tudi del družinske dediščine. Pri izbiri je zato najbolj ključna kvaliteta tkanja in materiala, iz katerega je orientalska preproga izdelana. Najbolj pogoste so orientalske preproge iz ovčje volne, svile in drugih naravnih vlaken. Vzorci se razlikujejo glede na geografsko poreklo preproge, vsem orientalskim preprogam pa so skupno detajlirano tkanje grafičnih ali organskih oblik. 

moderna preproga vintage

Več izdelkov na meganakupek.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja