Ideje in navdih za opremo doma

Kaj pri svetilih pomenijo lumni in kelvini

Kaj pomeni lumen in kaj luks?

Osnovna lastnost vsake svetilke je njena svetilnost, ki se v praksi meri v lumnih. Tako imenovan lumen je namreč enota svetlobnega toka, s katerim zaznamo moč svetlobe. Klasična žarnica z močjo 100 w ima svetilnost, enakovredno cca 1500 lumov. Pri določitvi potrebne količine svetlobe moramo najprej vzeti v poštev kvadraturo prostora.
Pomembna enota za računanje potrebne količine svetlobe je tudi luks, ki se uporablja za merjenje osvetljenosti in pomeni površino, ki jo osvetljuje dani svetlobni tok svetila. Priporočene vrednosti osvetljenosti površin znašajo za kuhinjo ali pisarno 500 lx/m2, jedilnico, sanitarije, hodnik, dnevno sobo in spalnico pa med 200 in 300 lx/m. Količino priporočenih luksov za prostor nato pomnožimo s kvadraturo prostora in tako dobimo potrebno število lumnov, ki jih delimo s številom izbranih svetil. Tako izračunamo potrebno količino svetil, ki jih moramo kupiti za izbran prostor.

svetila lumni

Barvna temperatura svetlobe se meri s Kelvini

Z enoto stopinj Kelvin, k ima oznako ‘ °K’  se meri barvno temperaturo svetlobe svetlobnega vira. Barvni spekter svetlobe zajema tone od rdeče preko oranžne, rumene in bele vse do modre in ultravijolične. Barvna temperatura svetlobe ima velik vpliv na vzdušje v prostoru. Toplejša svetloba temperature 2500 – 3000 K ustvarja sproščujoč in domačen ambient, svetloba temperature okoli 4000 K velja za nevtralno in je primerna za kuhinje, hladnejša svetloba temperature nad  5000 K pa je ustrezna za delavne prostore saj spodbuja koncentracijo. Sodobna LED svetila omogočajo celo spreminjanje barvne temperature sijalk s pomočjo aplikacij ali daljinskih upravljalnikov!  

svetila klevini

Direktna in indirektna svetloba

Pri direktni svetlobi gre za to, da vire svetlobe oziroma LED žarnice vidimo, pri indirektni so le-te skrite, opazovalec pa vidi le odboj svetlobe. Indirektna osvetlitev je velikokrat izvedena v obliki LED trakov, položenih pod viseče omarice v kuhinji, nad spuščen strop ali vgrajenih v pohištvene elemente. Na trgu obstajajo tudi svetila, oblikovana na način, ki izkorišča odboj indirektne svetlobe ter s senčniki in odbojniki ustvarjajo posebno zanimiv svetlobni učinek v prostoru. Indirektna svetloba je enakomerna, ne bode v oči ter v prostoru ustvarja mehke sence.  

svetila indirektna

Prihodnost svetil so LED sijalke in pametno upravljanje 

Ob vsesplošnem porastu trajnostnega načina življenja ima pomembno vlogo tudi izbira primerno varčnih sijalk. Evropska Unija je že pred letom dni podala direktivo umika halogenskih sijalk s trga. Dvoma o tem, da so prihodnost LED sijalke torej ni več, aktualne pa so predvsem zaradi daljše življenjske dobe, manjše porabe energije, manjšega ustvarjanja emisij CO2, nenazadnje pa LED sijalke omogočajo tehnološko napredno pametno upravljanje. Ena glavnih prednosti LED sijalk je tudi dejstvo, da so na voljo v številnih zanimivih oblikah – od sijalk starinskega izgleda do ultra modernih linijskih modelov. 

svetila ambient

Več izdelkov na meganakupek.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja