Ideje in navdih za opremo doma

Sodobna LED svetila

Prihodnost svetil so LED sijalke

Od lanskega leta, ko je Evropska Unija izdala direktivo o umiku halogenskih sijalk s trga so LED svetila postale edina smotrna izbira. Priljubljena so zaradi energijske varčnosti, daljše življenjske dobe, takojšnje polne svetilnosti in kompatibilnosti s pametnimi napravami. Prednost LED sijalk je tudi njihova oblikovna raznolikost – na voljo so tako v futurističnih izvedbah kot nostalgičnih variacijah z umetelno zavitim svetlobnim telesom in prijetno toplo barvno svetlobo. 

svetila led

Načrtovanje osvetlitve v prostoru in potrebna količina LED svetil

Med LED svetil imamo na voljo širok spekter modelov, ki pa se med seboj razlikujejo po namenu, svetilnosti in toploti svetlobe. Pri načrtovanju osvetlitve je potrebno najprej razmisliti o načinu bivanja v določenem prostoru in svetlobnih potrebah. Glede na te parametre je mogoče izračunati potrebno količino svetlobe ter jo prilagoditi na kvadraturo samega prostora. Izračunano optimalno količino svetlobe nato delimo s količino lumnov izbrane LED žarnice ter tako dobimo potrebno količino LED svetil, ki naj bodo po prostoru razporejene kar se da enakomerno. Nobene potrebe ni po premočni osvetlitvi; ta namreč le draži oči ter trati odvečno energijo. V nekaterih prostorih se na določenih mikrolokacijah pojavijo različne potrebe po svetlobi. To težavo rešujemo z umestitvijo usmerjenih svetil na potrebna območja – na primer ob pisalno mizo, delavni pult ali bralni fotelj.

svetila pletena

Tipi grl za žarnice

Sijalke in žarnice se med seboj razlikujejo tudi po obliki in velikosti grla. Gre za element, ki sijalko povezuje z električnim omrežjem ter jo hkrati drži na mestu. Za popolno osvetlitev doma je ob izboru svetilke za zagotavljanje ujemanja z žarnicami potrebno paziti na informacijo o grlu, večina modelov je po standardu označena s posebno kodo v kombinaciji črke in številke. Najbolj pogosti sta izvedbi grl za žarnice E27 in E14. Gre za klasični grli s tako imenovanim ‘Edison’ navojem, poznamo pa tudi ‘bajonetne’ sisteme z oznakami G9, G4, GU10… Smotrno je izbrati model svetilke, ki je kompatibilen s pogostim modelom žarnice, saj bo tako nakup rezervnih žarnic veliko manj stresen! LED trakovi se na elektično omrežje običajno priklopijo s pomočjo manjšega napajalnika. 

svetila kolekcija

Svetilo pred nakupom preizkusimo

Pri nakupu LED svetil se varčevanje za vsako ceno ne izplača; svetila z nekoliko višjo ceno se namreč ponašajo z boljšimi karakteristikami ter tudi daljšo življenjsko dobo. Nenazadnje ne pozabimo preveriti tudi garancije izbranega LED svetila. Če imamo možnost, je izbrano svetilo pred nakupom dobro preveriti v salonu. Svetilo se mora ob prižigu hitro posvetiti ter med testom ne sme utripati, brleti ali se pregrevati! Svetloba mora biti po svetilu porazdeljena enakomerno ter ne sme bosti v oči, barvna temperatura svetlobe pa naj bo takšna kot je navedeno na embalaži. 

svetila reflektorji

Več izdelkov na meganakupek.si