Ideje in navdih za opremo doma

Prevlada LED sijalk

Evropska Unija je z začetkom septembra podala direktivo umika halogenskih sijalk s trga. Produkt prihodnosti so LED sijalke, ki so veliko varčnejše in prijaznejše do okolja. LED sijalke za svetilnost porabljajo manj energije, ne vsebujejo nevarnih snovi, v zrak spuščajo manj ogljikovega dioksida ter imajo veliko daljšo življenjsko dobo. Še ena velika prednost LED sijalk je dejstvo, da takoj zasvetijo s polno močjo. V sodobnem svetu je pomembna tudi kompatibilnost s pametnimi instalacijami, ki jo LED sijalke prav tako zagotavljajo. Halogenske žarnice se torej poslavljajo in bodo na voljo le še do razprodaj zalog. 

LED svetila stropna stenska stoječa

Pri izgledu LED sijalk ni nobene potrebe po futurističnih linijah, na voljo so namreč tudi v izvedbi, ki simulira starinske žarnice. Tovrstne sijalke so posebno priljubljene zaradi nostalgičnega izgleda ter prijetne tople svetlobe. Izbirati je mogoče med različnimi oblikami in velikostmi tako imenovanih ‘Edisonk’, velik poudarek pa je običajno ravno na umetelnih zavojih svetlobnega telesa. 

LED edison žarnice starinski izgled futuristične linije nostalgični izgled

Glede informacij o količini svetlobe se veliko uporabnikov še vedno zanaša na stare enote preživetih žarnic z žarilno nitko – vatov. Stara sijalka z močjo 10W je ekvivalent 1.5W LED sijalki, obe pa imata svetilnost okoli 80lumnov. Lumen je enota, s katero označujemo količino svetlobe na izmerjeni površini. Za bivanjske površine se priporoča količina svetlobe med 150 lumnov v spalnicah do 250 lumnov v kuhinjah, kjer je potreba po svetlobi zaradi delikatnih opravil večja.

LED svetila industrijska

Pri izbiri žarnic in sijalk je potrebno paziti tudi na barvo svetlobe, ki jo merimo z enoto Kelvin. Barvni spekter svetlobe se razteza od hladnih belih tonov z 6000 K, naravne bele svetlobe 4500 K pa vse do toplih tonov z vrednostjo 3000 K. Svetloba hladnega tona je uporabna v delavnih prostorih, v domu pa je bolj dobrodošla svetloba toplih barvnih tonov. 

LED viseče svetilke moderen slog industrijski pridih baker

Zanimivo dejstvo je, da je osnovna svetloba LED sijalk modra barva, ki se jo s pomočjo filltrov poljubno obarva. Prav tako ne oddajajo toplote, kar preprečuje opekline ob dotiku. LED sijalke niso občutljive na temperaturo in vlago, kar jih dela primerne za aplikacijo v vsa svetila in luči. Edina slaba stran LED sijalk je dejstvo, da imajo trenutno še nekoliko višjo ceno, za katero pa se pričakuje, da se bo s časom hitro nižala. 

LED svetilke lanterne namizne in viseče

Več izdelkov na meganakupek.si