Ideje in navdih za opremo doma

Izbira in uporaba kuhinjskih nožev

Uporaba in nega kuhinjskih nožev

Kuhinjski nož je nepogrešljiv element vsake prave kuhinje, pravzaprav pa so resnično nevarni in zato se je pred uporabo dobro naučiti pravilnega rokovanja s kuhinjskim nožem. Kvalitetne kuhinjske nože namesto v pomivalnem stroju takoj po uporabi operimo na roke ter jih rahlo osušimo s krpo. Nože velja redno brusiti, tega opravila se lahko s pomočjo brusilca za nož lotimo tudi sami. Pri sami uporabi kuhinjski nož držimo trdno za ročaj tik on rezilu ter ga premikamo samo gor in dol – hrano, ki jo režemo nožu približujemo z drugo roko. V izogib poškodbam pri tem pazimo, da so prsti spodviti. 

kuhinjski noži uporaba

Klasični, keramični ali japonski jekleni kuhinjski noži

Po materialu načeloma ločimo tri tipe kuhinjskih nožev – klasične jeklene kuhinjske nože, keramične kuhinjske nože in japonske nože KAI iz damaščanskega jekla. Keramični kuhinjski noži so izdelani iz cirkonijevega prahu in so izjemno ostri. Primerni so tako za uporabo ljubiteljev kot profesionalcev, z njimi pa ne smemo rezati zamrznjenih živil in kosti saj so sorazmerno krhki. Keramičnih nožev ne brusimo sami; posebno priljubljeni pa so zaradi dejstva, da so na voljo v številnih zanimivih barvnih izvedbah. Japonsko blagovno znamko nožev KAI odlikuje izjemna ostrina in trpežnost, ponašajo pa se tudi s posebnim vzorcem, ki je posledica kovanja dveh različnih struktur jekla. 

jekleni kuhinjski noži blok stojalo črno

Kuhinjski noži kot darilo

Lepo zavit set kuhinjskih nožev je lahko čudovito darilo za kuharske navdušence ali žar entuziaste. Čeprav imajo noži kot darilo na prvi pogled morda možat pridih se jih bodo zelo razveselile tudi ženske, ki cenijo užitek ob gladkem rezu ostrine novega noža. Ostri noži so, zanimivo, veliko varnejši od topih nožev, ki zaradi toposti radi zdrsnejo in poškodujejo uporabnika. 

kuhinjski noži komplet set darilo

Brez deske za rezanje ne gre

Ob rabi primernega kuhinjskega noža je pomembna tudi deska za rezanje – posebno njen material. Do nožev in njihove dolgotrajne ostrine so najbolj prijazne lesene deske iz bambusa ali plastike. Ta materiala sta najbolj odporna na vlago, hkrati pa preprečujeta zdrs nožev. Steklene in kovinske deske raje uporabimo samo za serviranje. Lesene deske za rezanje so precej občutljive, zato jih je dobro prati na roke ter jih hitro osušiti. 

kuhinjski noži stojalo deska

 

Več izdelkov na meganakupek.si