Ideje in navdih za opremo doma

Modne sobne rastline

Vsi se še spominjamo slavnih fikusov in monster, ki so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja kraljevali pisarnam. Današnje rastline so v primerjavi z njimi bolj raznolike, eksotične in izbrane, velik poudarek je tudi na izboru cvetličnih in okrasnih loncev. Aktualni so pleteni, kovinski, betonski in porcelanasti lonci, ki se  večinoma ponašajo z nevtralnimi barvami ter tako ne konkurirajo mogočnim zelenim tonom rastlin. V modo so se vrnila tudi stojala za rože, ki so na voljo v minimalističnih sodobnih ali starinskih različicah, posebno trendi pa so kovinski kosi grafičnega izgleda.stojalo za roze

Opaziti je mogoče velik porast popularnosti visečih rastlin, ki pogled povabijo k višku. Viseči lončki so odlična rešitev za dnevne sobe, kjer smo omejeni s tlorisno površino. Viseče rastline, kot so praproti in plezalke, so običajno obešene v dekorativnih lončkih, okrašenih z pletenimi vrvmi. Ti nekoliko spominjajo na hipijevsko kulturo sedemdesetih let in se ponašajo s sproščenim boemskim izgledom. 

visec lonec za roze

Tudi v notranjih ambientih so trenutno zelo popularne velikanske rastline, ki spominjajo na prava drevesa. Običajno gre za liraste fikuse, tropske palmovce ali celo gigantske kaktuse, vsem pa je skupno dejstvo,  da potrebujejo večje okrasne lonce. Ker gre v večini primerov za tropsko rastlinje velja imeti v mislih dejstvo, da za optimalno rast potrebujejo primerno klimo in osvetljenost. Za skrb se sobne rastline hvaležno oddolžijo s čiščenjem zraka ter zeleno točko, na kateri si lahko vedno spočijemo utrujene oči, posebno skrbne lastnike pa nagradijo z vedno novimi poganjki. Za prostore brez naravne svetlobe so najbolj primerne umetne rože, ki so danes izdelane zelo natančno ter so odlični približki pravih rastlin. 

lonec za roze

V toplejših mesecih naj tudi balkoni in terase zaživijo s pomočjo zelenja. Sobne rastline bodo vesele, če jih tekom poletja preselimo na svež zrak, gojimo pa lahko tudi začimbe in celo zelenjavo. V cvetlične lončke zapičimo solarne svetilke, ki zvečer lepo osvetlijo urbano oazo. 

police za roze

 V primeru, da stanovanje uporabljamo samo začasno ali se skrbi za rastline ne moremo posvetiti iz kakšnih drugih razlogov lahko zelenje v dom vnesemo v obliki rezanih listov, ki jih elegantno razporedimo v steklene vaze. Druga alternativa za vnos zelene energije rastlin v prostor je izbira umetniške slike ali celo stenske tapete z motivom tropskih rastlin, ki lahko lepo popestrijo izgled domovanja. 

vaza za roze

Več izdelkov na meganakupek.si

Sorodni članki