Ideje in navdih za opremo doma

Modne sobne rastline

Modne sobne rastlin
Modne sobne rastline

Modne sobne rastline – naj vaš dom zaživi v barvah narave!

Modne sobne rastline za vsak dom

Četudi morda trenutno ne živite v velikem prostoru, oziroma niste ravno milijonarji, se za vsak dom najdejo modne sobne rastline. Vse te rastline v zaprtih prostorih zavzamejo minimalen prostor, drevesa morda malo več, mnoge pa potrebujejo tudi manj sonca, kar je nujno, če nimate veliko svetlobe v vašem stanovanju. Prav tako je večino teh rastlin enostavno obdržati pri življenju, zato, ne glede na vašo raven spretnosti, vaš okus ali koliko prostora imate na voljo, tukaj so za vas modne sobne rastline. Vaše vrtne rajske sanje bodo kmalu postale resničnost. Luči za rastline

rastlina

Sobne rastline so priljubljene, ker je za njih razmeroma enostavno skrbeti in prinašajo koristi za zdravje. Mogoče jih je uporabiti v različnih temah notranje opreme. Modne sobne rastline so odlična možnost za tiste, ki imajo malo dvoriščnega prostora za zunanji vrt ali za tiste, ki živijo v podnebju z močno hladnimi zimami.

Modne sobne rastline so danes eksotične in izbrane

Vsi se še spominjamo slavnih fikusov in monster, ki so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja kraljevali pisarnam. Današnje rastline so v primerjavi z njimi bolj raznolike, eksotične in izbrane. Velik poudarek je tudi na izboru cvetličnih in okrasnih loncev. Aktualni so pleteni, kovinski, betonski in porcelanasti lonci. Ti se večinoma ponašajo z nevtralnimi barvami ter tako ne konkurirajo mogočnim zelenim tonom rastlin. V modo so se vrnila tudi stojala za rože, ki so na voljo v minimalističnih sodobnih ali starinskih različicah, posebno trendi pa so kovinski kosi grafičnega izgleda.
sobne-rastline-2.jpg

Če smo omejeni s prostorom, lahko naše modne sobne rastline dobesedno visijo s stropa. Tako prihranimo prostor, hkrati pa dodamo prostoru nekaj narave.

Opaziti je mogoče velik porast popularnosti visečih rastlin, ki pogled povabijo k višku. Viseči lončki so odlična rešitev za dnevne sobe, kjer smo omejeni s tlorisno površino. Viseče rastline, kot so praproti in plezalke, so običajno obešene v dekorativnih lončkih, okrašenih z pletenimi vrvmi. Ti nekoliko spominjajo na hipijevsko kulturo sedemdesetih let in se ponašajo s sproščenim boemskim izgledom.
modne sobne rastline

Ne dovolite, da vas te prevrtljive fige iz listov zavedejo. Vsake modne sobne rastline ne zahtevajo naravnega zelenega palca in obsežnega vrtnarskega znanja. Te trpežne notranje vrste lahko kljub resnemu zanemarjanju preživijo in celo uspevajo.

Velikanske ali takšne malo manjše …

Tudi v notranjih ambientih so trenutno zelo popularne velikanske rastline, ki spominjajo na prava drevesa. Običajno gre za liraste fikuse, tropske palmovce ali celo gigantske kaktuse. Vsem pa je skupno dejstvo,  da potrebujejo večje okrasne lonce. Ker gre v večini primerov za tropsko rastlinje velja imeti v mislih dejstvo, da za optimalno rast potrebujejo primerno klimo in osvetljenost. Za skrb se modne sobne rastline hvaležno oddolžijo s čiščenjem zraka ter zeleno točko, na kateri si lahko vedno spočijemo utrujene oči, posebno skrbne lastnike pa nagradijo z vedno novimi poganjki. Za prostore brez naravne svetlobe so najbolj primerne umetne rože, ki so danes izdelane zelo natančno ter so odlični približki pravih rastlin.

… modne sobne rastline bodo izboljšale tudi vaše razpoloženje

Študije so dokazale, da sobne rastline izboljšajo koncentracijo in produktivnost, zmanjšajo raven stresa in izboljšajo vaše razpoloženje. Številne sobne rastline ponujajo prednosti čiščenja zraka, s katerimi vaš dom postane bolj zdrav. Sobne rastline so kot nalašč za opremo katere koli sobe v vašem domu ali pisarni in naredijo odlično darilo, ki traja.
modne sobne rastline

“Kupite nekaj, kar rado živi tako, kot živite vi,” svetuje Gwenn Fried, vodja programa vrtnarske terapije v New Yorku. Ko delate s temno sobo, poskusite z nizko svetlobo, kot so pothos, molitvene rastline in dracaena. Če je v preteklosti preveč sončnih žarkov skrčilo vaše rastline, se odločite za ljubitelje sonca, kot so juka, žad in dlan čop. Mirovne lilije in kitajski zimzeleni se lahko spopadejo z dobronamernim prelivnikom.

V toplejših mesecih naj tudi balkoni in terase zaživijo s pomočjo zelenja. Modne sobne rastline bodo vesele, če jih tekom poletja preselimo na svež zrak. Gojimo pa lahko tudi začimbe in celo zelenjavo. V cvetlične lončke zapičimo solarne svetilke, ki zvečer lepo osvetlijo urbano oazo.
modna rastlina

V primeru, da stanovanje uporabljamo samo začasno ali se skrbi za modne sobne rastline ne moremo posvetiti iz kakšnih drugih razlogov lahko zelenje v dom vnesemo v obliki rezanih listov, ki jih elegantno razporedimo v steklene vaze. Druga alternativa za vnos zelene energije rastlin v prostor je izbira umetniške slike ali celo stenske tapete z motivom tropskih rastlin. Te lahko lepo popestrijo izgled domovanja.

Več izdelkov na meganakupek.si

Za dodatne ideje pa obiščite še Nakupek.si

Sorodni članki