Ideje in navdih za opremo doma

Orientalske preproge v sodobnem domu

Orientalske preproge imajo mesto v sodobnem ambientu

Orientalske preproge in tepihi slovijo po svoji kvaliteti, trpežnosti in zanimivem razkošnem izgledu, zaradi teh lastnosti so tudi trdno zasidrane med najbolj priljubljenimi modeli preprog. Odlično se podajo v klasično zanovane ambiente, dobrodošle pa so tudi v povsem sodobnih domovih, kjer lepo omehčajo modni minimalizem. Orientalske preproge se odlično obnesejo v dnevnih sobah, jedilnicah in spalnicah, v ožji različici pa lahko služijo tudi kot tekač v hodniku ali kuhinji. Orientalske preproge geografsko izhajajo iz različnih regij, najbolj pogoste pa so preproge iz Irana, Turčije, Indije in Nepala. 

Orientalska preproga krpanka

Tkanje orientalskih preprog

Orientalske preproge so običajno tkane iz volne, ponekod tudi v kombinaciji s svilo. Kvaliteta tkanja se šteje v gostoti vozlov, ki lahko znaša tudi več kot milijon vozlov na kvadratni meter. Nekatere preproge so zaradi ročne izdelave, kompliciranih vzorcev in dragocenih materialov vredne celo premoženje in veljajo za prave družinske investicije, ki se jih deduje iz roda v rod. V dananšnjem času je zaradi dostopnosti strojnega tkanja in umetnih barvil cena preprog orientalskega izgleda občutno nižja kar dviguje njihovo priljubljenost in pogostost. Zapletene tradicionalne vzorce vedno bolj pogosto zamenjujejo sodobne, bolj izčiščene variacije umirjenih barv in poenostavljenih vzorcev. 

Orientalska preproga umirjenih barv

Sodobna variacija orientalskih preproga: krpanke

Tudi v industrijo tkanja orientalskih preprog je posegla sodobna tehnologija, ki omogoča nove načine tkanja in pristope k oblikovanju. Novost na trgu so tako imenovane ‘krpane preproge’, ki jih izdelujejo iz starih orientalskih preprog. Manjše preproge obarvajo s sodobnimi barvami ter sestavijo v preproge večjega formata. Izgled teh preprog je zaradi dinamike vzorcev in barv posebno atraktiven in primeren za uporabo v sodobnih ambientih. 

Orientalska preproga pisana krpanka

Vzdrževanje orientalskih preprog

Pri čiščenju orientalskih prepog se velja za optimalno ohranjanje barv izogibati agresivnim čistilnim sredstvom in celo vodi. Če je uporaba resnično nujna je reakcijo čistila dobro najprej preveriti na robu ali zadnji strani preproge. Preprogo nežno čistimo z vlažno bombažno krpo in kisom, dobro je tudi redno nežno sesanje ali stepanje, ki preprečuje zajedanje prahu in ostrih delcev globoko v preprogo.

 orientalska preproga sodobna

Več izdelkov na meganakupek.si