Ideje in navdih za opremo doma

Prehodne garderobne omare

Prednost prehodne garderobne omare

Klasična garderobna omara je običjano umeščena v spalnico, ki posledično opravlja dvojno funkcijo in postane tako prostor počitka kot shranjevanja. Pri načrtovanju doma se je temu mogoče izogniti s pomočjo samostojne prehodne garderobne omare, ki omogoči ločitev spalnice od garderobe. Spalnica tako ostane sproščujoči raj, nemenjen zgolj počitku! V sodobnih domovih je prehodna garderobna omara v večini primerov umeščena med zakonsko spalnico in kopalnico. Ti trije prostori skupaj tvorijo udobno zakonsko suito, ki paru omogoča sproščujočo zasebnost pred ostalimi družinskimi člani. 

garderobna soba

Analiza prostorskih predpogojev in lastne garderobe

Glavna prednost prehodne garderobne omare je dejstvo, da gre za samostojen prostor. Pri načrtovanju omare je potrebno analizirati pogoje prostora, ki nam je na voljo. Ali je dovolj prostora za lasten garderobni prostor ali bo potrebno razmisliti o postavitvi predelne stene? Ali je prostor zadostne višine za izvedbo visoke omare ali bo potrebno izbrati nižje komode? Kako oblikovati omaro glede na poševnino stropa?

Poleg samega prostora je pred oblikovanem razporeditve omar potrebno dodobra analizirati svojo obstoječo garderobo. Ali se v njej nahaja veliko srajc in poslovnih oblek, ki zahtevajo shranjevanje na obešalnikih? Ali naša garderoba sestoji iz oblačil športnih krojev, ki jih je lažje zložiti na police? Dolge večerne obleke potrebujejo višje obešalnike, perilo pa je najboljše pospraviti v predale…

garderobna omara notranjost

Izbira pohištvenih elementov

Pri prehodni garderobni omari je najbolj učinkovita po meri načrtovana in izdelana razporeditev, ki zadosti osebnim potrebam in izkoristi prostorske danosti. V primeru omejenega proračuna je prehodno garderobno omaro mogoče opremiti tudi s serijskim pohištvom, ki pa zahteva nekoliko več spretnosti pri razporejanju in kombiniranju. Odločimo se lahko za zaprte ali odprte omare. Odprte garderobne omare omogočajo dobro preglednost vsebine, zaprte omare pa oblačila ščitijo pred prahom in sončno svetlobo ter hkrati na pogled delujejo bolj urejeno. Urejenost omare je mogoče izboljšati tudi s pomočjo namenskih obešalnikov za hlače, kravate, pasove in rute ter delilnikov za predalnike. V garderobni sobi je še kako dobrodošlo tudi veliko ogledalo, v katerem se je mogoče ogledati od glave do peta. Udobje prehodne garderobne omare dodatno poudarijo mehka preproga, naslanjač ter mizica za ličenje. 

garderobne omare detajli

Osvetlitev prehodne garderobne omare

V izogib poškodbam oblači zaradi UV sevanja sočne svetlobe prehodne garderobne omare običajno nimajo oken, ravno zato pa je potrebno zagotoviti dobro umetno osvetlitev. Osvetlitev garderobne sobe je ključnega pomena za dojemanje in kombiniranje barv in tekstur oblačil. Na potrebe po osvetlitvi vplivajo tako barve pohištva kot velikost prostora; temnejši barvni toni namreč zahtevajo močnejšo osvetlitev. V prehodni garderobni omari je potrebno zagotoviti dobro generalno osvetlitev, dopolnimo pa jo lahko z integrirano indirektno linijsko LED osvetlitvijo notranjosti omare ali usmerjenimi reflektorji.  garderobna soba omara

Več izdelkov na meganakupek.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja