Ideje in navdih za opremo doma

Otroci naj se igrajo zunaj – Vse za otroka – Otroška oprema

Svet je vaše platno

Gladkih površin, po katerih lahko rišete s kredo, je predvsem v mestih veliko. Ker bo otroške umetnine tako ali tako temeljito spral že prvi dež, se nad kotički, ki jih otroci začasno okrasijo s svojo otroško risbo, tudi odrasli ne bi smeli pritoževati. Otroci so nad risanjem s kredo navdušeni, še posebej, ker kmalu ugotovijo, da so njihove možnosti neomejene, saj se njihovo platno skoraj ne konča! Vaša naloga pa je, da jim pomagate širiti obzorja in razvijati ideje in motive.

Ustvarjalni namig: z otrokom na tla narišita risbico, ki bo, skupaj z otrokom, predstavljala del fotografije. Nato vzemite fotoaparat in jo posnemite! Otrok lahko na primer v roki drži balone (glej sliko), ali dežnik, lahko ji narišete krono in jo spremenite v kraljico, ali pa ga spremenite v prečudovitega metulja tako, da mu narišete krila … Tu se ustvarjalnost šele začne!

risanje s kredo

Igre, ki jih kar narišemo

Se še spomnite ristanca? Naj vam osvežimo spomin. Vse, kar potrebujete, sta najmanj dva igralca in kredo.

ristanc

S kredo najprej zarišemo poligon, v katerega vpišemo številke od ena do osem (ali po želji več) in dodamo še prostor za počitek. Vsak igralec ima en ploščat kamen, ki ga po vrsti meče v posamezna polja. Nato skače po eni nogi po vrsti v enojna polja in z obema nogama v polji, ki sta narisani eno zraven druge. V zadnjem polju se v zraku obrne in gre nazaj do začetka. Če igralec s kamnom ne zadane polja ali med skakanjem stopi na črto, z igro preneha in da prednost drugemu igralcu.

Žoga

Vse igre z žogo so odlične za krepitev motoričnih sposobnosti in eksplozivnosti, ki ju danes otrokom, ki se premalo gibljejo, pogosto primanjkuje. Z manjšimi otroki lahko začnete s preprostim podajanjem ali brcanjem. Igro lahko popestrite tako, da otrok med metanjem žoge stoji na eni nogi. S tem krepi tudi svoje ravnotežje. Pri tem ne pozabite na obilo smeha in sproščenega vzdušja, tudi če otroku to še ne gre dobro od nog. Vse je samo igra!

brcanje zoge

Nogometni navdušenci lahko označite meje gola in ga skušate ubraniti pred otrokovimi napadi. In obratno. Če je otrok na ulici več, lahko sestavite ekipi za igro »med dvema ognjema« ali za pravi mali nogomet.
Ko bo zunaj že dovolj toplo, da lahko z otroki sedite na travi, svoje in sosedove otroke povabite k igri »gnilo jajce«. Otroci se posedejo v krogu, eden od njih pa z žogo kroži okoli njih in medtem govori izštevanko.

Kanglica, kanglica, vodo drži, kdor se ozira, po hrbtu dobi.

Žogo čim bolj neopazno položi za hrbet enega od otrok in potem zbeži. Tisti, ki ugotovi, da je žoga za njegovim hrbtom, mora ubežnika ujeti. Če ga ujame, ubežnik postane gnilo jajce in se usede na sredino kroga, če ga ne ujame, pa gnilo jajce postane sam, dokler ga ne zamenja drug igralec.

gnilo jajce

Mali kolesarji

Danes otroci začnejo kolesariti že zelo zgodaj, s kolesom poganjalcem nekateri zvozijo že pri slabih dveh letih. Ko ga dobro osvojijo na ravnem, jih lahko začnete usmerjati na bolj zahtevne terene oziroma poligone, ki jih pripravite sami. Ne potrebujete pravih stožcev, na tla lahko postavite različne ovire, ki jih najdete kar v naravi (kamenčki, listki, storži in podobno), kot oviro pa lahko izkoristite tudi že postavljene količke, drogove, drevesa in grmovje in jim tako pripravite kolesarski slalom.

poganjalec

Poligon lahko na tla narišete kar s kredo in smer vožnje po poligonu zraven označite še s puščico. Na tla lahko narišete tudi kroge v eni od barv semaforja, otrok pa mora s kolesom ali skirojem reagirati tako, kot mu narekujejo rdeča, rumena ali zelena barva.

Večje otroke lahko na ta način učite tudi cestnih predpisov – na tla preprosto narišite zebro za pešče ali prometne znake.

skiro

Oddelek z igračami in otroško opremo

lesnina

Tam najdete kup imenitnih igrač, prav v tem času tudi veliko takšnih, s katerimi boste svoje otroke zaposlili zunaj, poleg igrač pa tudi druge izdelke za dojenčke in otroke.

mehurcki

Med njimi so na primer vedno aktualni milni mehurčki v malo večji izvedbi in vodne pištole, s katerimi si bodo otroci lahko dali duška kar na domačem vrtu ali balkonu.

vodne pistole

Otroci obožujejo šotore. Izberete lahko celo takšnega, ki ga boste po koncu sezone preprosto prestavili v otroško sobo, da se bo otrok v njem lahko igral tudi pozimi. Poleti pa si bo morda v šotoru privoščil celo krepčilni spanec.

sotor

Če kupujete darilo za otrokov rojstni dan in mu želite privoščiti kaj večjega, pobrskajte med ponudbo avtomobilov. Navdušenje bo brez dvoma veliko.

avto

Sezona žarov za najmlajše

Saj veste, kar se Janezek nauči, to zna. Če ste tudi sami navdušeni nad peko na žaru, bo za vami z veseljem ponavljal tudi vaš podmladek. Ne verjamete? Oglejte si spodnjo fotografijo. Pravi mali mojster za žare. Simpatično, kajne?

zar

Več izdelkov na meganakupek.si