Ideje in navdih za opremo doma

Dobre otroške igrače so tiste, ki burijo domišljijo

Danes se na policah dobi veliko igrač. Nekatere so lepe, druge uporabne, nekatere so namenjene kratkočasenju in zabavi, druge so bolj didaktične. Kaj izbrati?

Če boste na primer na morskem oddihu svojemu otroku kupili svetlečo plastično igračko, ki za naslednjim vogalom niti ne bo več opravljala funkcije, ki bi jo morala – nič zato. Tudi to bo lekcija za otroka. Sicer pa strokovnjaki svetujejo, da so za prve igrače bolj primerne didaktične igrače in enostavne igrače, ki omogočajo več vrst aktivnosti in vzpodbujajo otrokovo domišljijo s tem, ko izumlja nove načine igre z njo. Otroške igrače, ki vzpodbujajo otrokov kognitivni in fizični razvoj se razlikujejo glede na otrokovo starostno obdobje.

 

Pomen igre

Igra je pomembna za otrokov razvoj in učenje, saj mu omogoča, da se razvija na več področjih: gibalnem, čustvenem, socialnem in spoznavnem. Otrok se skozi igro uči in trenira svoje sposobnosti, ki jih kasneje iz igre prenese v druge situacije.

 

Igrače za novorojenčke

V prvih treh mesecih so najbolj primerne igrače, ki jih novorojenček gleda in opazuje, morda se proti njim steguje in tipa, ne zna pa jih še dobro zgrabiti in se z njimi igrati. Različni vrtiljaki za otroške posteljice in viseče igrače v igralnih centrih so za ta namen odlične. Dobro je, da so narejene iz različnih barv in vzorcev, v začetku pa naj bi dojenčka bolj privabljali močni kontrasti, saj se njegov vid še razvija.

Vrtiljak, igrača za novorojenčka

Mnoge igrače za novorojenčke so tudi zvočne in nežnim melodijam ter uspavankam bodo dojenčki z veseljem prisluhnili ter se ob njih tudi sami oglasili z nežnim gruljenjem. Melodije naj bodo nežne in vsekakor ne preveč glasne.

Igrače za prvo leto

Kmalu začnejo dojenčka zanimati igrače v pravem pomenu besede – igrače, s katerimi lahko kaj počne. To so lahko mehke in plišaste igrače, ki se jih dotika, z njimi ropota, jih grize, trese in vleče za seboj. Karkoli bo z njimi počel, bo za dojenčka enkrat prvič, zato je zanimivo praktično vse. 

Lesene igrače za otroke

V tem obdobju je zelo pomembno tudi, da so igrače varne – predvsem naj ne vsebujejo majhnih delcev, ki jih dojenček lahko odtrga in pogoltne.

Domišljijska igra

Ko malček shodi in začne odkrivati svet z drugačne perspektive, se začne pospešeno razvijati tudi njegov čustveni in socialni razvoj. Vedno bolj pomembna postaja simbolna oz. domišljijska igra, kjer otrok posnema početje odraslih (recimo, pometa tla) in igra različne vloge (pelje dojenčka v otroškem vozičku).

Domišljiska igra

Dojenčki, punčke in lutke, ki predstavljajo različne like, bodo malčke navdušili, prav tako kot igrače, ki posnemajo stvari iz njegove okolice, a jim odrasli igre z njimi ponavadi ne dovolimo (TV daljinci, telefon).

Lesene igrače

Danes je med osveščenimi starši vedno več zanimanja za lesene igrače, ki so narejene iz naravnih materialov in zato starši bolj zaupajo v njihovo varnost. Lesene igrače so ponavadi tudi na pogled lepe, ni pa nujno, da bodo nad njimi navdušeni najmlajši.

Manj igrač, več pozornosti!

Ni važno, koliko igrač ima otrok. Bolj pomembno je, da ima vedno na razpolago omejeno število igrač, ki jih po določenem obdobju, ko se jih naveliča, pospravite, ponudite pa mu druge igrače in tako naokrog. Če ima otrok preveliko izbiro, se nikoli ne bo začel dolgočasiti in iskati novih, kreativnih načinov za igro.

Mamica in dojenček

Pomembno pa je tudi, da se z otrokom igrate tudi vi, in tako kakovostno preživljate skupni čas, mu pomagate pri težavah, ga vzpodbujate in nevsiljivo usmerjate.

 

Več izdelkov na meganakupek.si