Gospodinjstvo

6 nasvetov za odstranjevanje trdovratnih madežev

6 nasvetov za odstranjevanje trdovratnih madežev

Ne zapravljajte denarja! 6 preprostih nasvetov za odstranjevanje trdovratnih madežev

Ne zapravljajte denarja za draga sredstva za odstranjevanje ob enem pa bodite še ekološko ozaveščeni. Vsak izmed nas se je že srečal s tako trdovratnim madežem, da ta ni in ni hotel z oblačila oziroma tkanine. Toda ali ste vedeli, da je bistvo odstranjevanja madežev hitrost? Čeprav sodobni pralni stroji zmorejo skoraj vse, pri trdovratnih madežih potrebujejo malo pomoči: madeže je potrebno odstraniti hitro, a previdno. Hitreje se jih boste lotili, večje so vaše možnosti za uspeh.

odstranjevanje madežev, trdovratni madeži, odstranjevanje umazanije, rdeč madež

Če se držite naslednjih šestih korakov, vaša oblačila nikoli več ne bodo poznala besede trdovraten madež.

 • Učinek sredstva vedno najprej preizkusite na skritem mestu.
 • Pod madež vedno položite vpojno krpo.
 • Madež obdelujte s svetlim blagom.
 • Nikoli ne drgnite grobo, ampak madež popivnajte, dokler ne izgine ali z občutkom na rahlo podrgnite ob tkanino ali mehko gobico.
 • Pred pranjem vse ostanke sperite s toplo vodo.
 • Po odstranjevanju madeža perilo operite z negovalnim programom, ki je prijazen do oblačil.

Nasveti za odstranjevanje trdovratnih madežev:

  • Rdeče vino: Nanesite sodo bikarbono, pustite nekaj ur in sperite.
  • Trava: Uporabite zobno pasto in nežno drgnite.
  • Kri: Zmočite z vodo, posujte s soljo, drgnite in operite.
  • Deodorant: Uporabite gobico z mehko peno in nežno gladite.
  • Oljni madeži: Posujte s pudrom in pustite čez noč.
  • Ličila: Odstranite s peno za britje in krpo.
  • Rjavkasti madeži na ovratnikih: Nanesite šampon za lase, zdrgnite in operite.
  • Črnilo: Uporabite čisti alkohol in belo krpo.

Dober pralni stroj je lahko nepogrešljiv pomočnik pri odstranjevanju najtrdovratnejših madežev. S hitrim razvojem tehnologije smo dobili pametne pralne stroje z veliko boljšimi programi kot v preteklosti, kar vsekakor olajša čiščenje tkanin. Različne znamke ponujajo širok izbor programov in tehnologij za odstranjevanje madežev. S hitrim odzivom na madeže in specializiranimi programi bodo vaša oblačila kot nova.

Programi za odstranjevanje madežev

Proizvajalci pralnih strojev so razvili mnogo različnih tehnologij, vse pa poganja isti cilj: enostavno in učinkovito odstranjevanje najbolj trdovratnih madežev. Pralni stroji Gorenje odstranjujejo madeže s tehnologijo IonTech, ki nečistoče odstranjuje s pomočjo naravnega postopka ionizacije. Tako odstrani kar 30 % več madežev, deluje pa tudi pri nižjih temperaturah. IonTech tehnologija poskrbi, da se detergent za perilo v vodi raztopi bolje, zato pri pranju niso več potrebne visoke temperature ali dodatne kemikalije. Prav tako preprečuje odlaganje vodnega kamna na grelnik, da bo vaš pralni stroj zdržal dlje in pral še učinkoviteje.

odstranjevanje madežev, trdovratni madeži, odstranjevanje umazanije,iontech tehnologija

Nekateri pralni stroji so tako pametni, da sami prilagodijo svoje delovanje, glede na madeže na vaših oblačilih. Bosch je z opcijo AntiStain dokončno razblinil dvome o izbiri pravega programa. Sistem je zasnovan tako, da učinkovito odstrani kar 16 različnih, najbolj trdovratnih madežev, vse od čokolade, pa do madežev trave ali rdečega vina. Pralni stroj bo tako samodejno nastavil temperaturo, čas namakanja in gibanje bobna, preden bo začel izvajati vaš željeni program. Pri tem bo upošteval vrsto madežev na vaših oblačilih, da boste dosegli kar najboljše rezultate.

odstranjevanje madežev, trdovratni madeži, odstranjevanje umazanije, bosch tehnologija, AntiStain tehnologija

Pralni stroji znamke Samsung so na trg prinesli novost Eco Bubble™, ki zagotavlja učinkovito pranje in odstranjevanje umazanije tudi pri nizkih temperaturah. Posebna tehnologija pretvori detergent v mehurčke, kar pomaga čistilnemu sredstvu, da hitreje prodre v tkanine in zato lažje in učinkoviteje odstrani umazanijo, hkrati pa stroj varčuje z energijo in skrbi za vaša oblačila, ne da bi vplival na barvo tkanin. Za intenzivno odstranjevanje najtrdovratnejših madežev je tu Bubble Soak, ki pomaga pri odstranjevanju najrazličnejših umazanij. Stroj bo izvedel običajni pralni cikel, nato pa še dodatnega, v katerem bo umazano perilo namočil v aktivnih mehurčkih. Na tak način se bodo madeži iz oblačil lažje razpustili in odstranjevanje bo veliko bolj učinkovito.

odstranjevanje madežev, trdovratni madeži, odstranjevanje umazanije,samsung eco bubble

Kaj pa v praksi?

Oglejte si nekaj nasvetov za odstranjevanje madežev, ki v splošnem veljajo za najbolj trdovratne.

Rdeče vino

Na madež rdečega vina na tkanini nanesite debel sloj sode bikarbone pomešane z vodo. Pustite nekaj ur, da soda opravi svoje delo, nato sperite z vodo in oblačilo operite tako kot običajno. Madeža po pranju ne bo več.

odstranjevanje madežev, trdovratni madeži, odstranjevanje umazanije, Madež vina, razlito vino

Madeži trave

Sicer malce bolj zamuden, a še kako efektivnega procesa odstranjevanja madežev trave, se lotite z odsluženo zobno ščetko in pasto za zobe. Ne gelom! Pasto. Enostavno nanestite malce zobne paste na mesto madeža, zobno ščetko sperite pod vodo in v nežnih krožnih gibih pričnite z drgnenjem ščetke po madežu. Ko zaključite mesto sperite z vodo in oblačilo običajno

operite v pralnem stroju. Voila.

Kri

Madeže (zasušene) krvi boste najbolj enostavno odstranili tako, da mesto madeža zmočite z vodo in nanj posujete običajno kuhinjsko sol. Oblačilo/tkanino zatem prepognite po sredini madeža in nežno drgnite strani eno ob drugo. Ko se sol raztopi in celotna izgine, oblačilo enostanov operite povsem enako kot običajno.

Deodorant

Perspiranti in deodoranti lahko predvsem na temnih oblačilih pustijo blede madeže. Da bi se jih rešili, enostavno uporabite gobico z mehko peno (lahko tisto za pomivanje posode ali zaščitno zvočno peno ipd.) ter z njo nežno gladite mesto, kjer se nahajajo madeži deodoranta.

odstranjevanje madežev, trdovratni madeži, odstranjevanje umazanije, madeži deodoranta, beli madeži, Uporaba deodoranta

Oljni madeži

Če na vašo najljubšo Michael Kors torbico po nesreči zaide olje, ki se zaje globoko v tkanine, mesto madeža posujte z otroškim pudrom in ga čez noč pustite na madežu. Če se madež po eni noči ne odstrani, postopek ponovite še enkrat in madež bo zagotovo izginil.

Ličila

Ličila na oblačilih in predvsem ovratnikih enostavno odstranite s peno za britje in nežno krpo.

Rjavkasti madeži na ovratnikih srajc

Ovratniki srajc zelo hitro porjavijo, težje pa je iz njih to umazanijo tudi spraviti. A če se držite povsem enostavnega načina, bodo vaši ovratniki zopet sijali kot novi. Na ovratnik nanesite plast običajnega šampona za lase (tudi tisti brezplačni iz hotelskih sob bo deloval) in ovratnik temeljito zdrgnite, da vtrete ves šampon. Ovratnik zatem sperite in povsem običajno operite v pralnem stroju. Čarovnija je uspela.

Madeži črnila

Če na vaše oblačilo po nesreči zaide črnilo, se ga lahko lotite kar s čistim alkoholom in čisto belo krpo. Alkohol nanesite na mesto črnila in čistite s  krpo, ki bo na sebe vezala črnilo. Še starejša metoda, ki so se jo posluževali včasih (in je sami nismo preverili)  pravi, da lahko črnilo odstranite z mehko gobico, na katero zlijete malce mleka in očistite mesto črnila.

odstranjevanje madežev, trdovratni madeži, odstranjevanje umazanije, Madež črnila

Ne glede na to, ali gre za madež čokolade, vina ali kave, ključ do čistega perila je vedno isti – hitrost in poznavanje nekaj osnovnih nasvetov. S kvalitetnim pralnim strojem pa bo odstranjevanje madežev lažje in učinkovitejše. Vsaka mamica mladega nogometaša ve, da je dober pralni stroj rešilna bilka, ko nekaj ur pred pomembno tekmo ugotovimo, da je na najljubšem dresu njenega športnika še vedno zelena packa, ki jo je staknil na zadnjem treningu.

Ponudbo pralnih strojev si oglejte na naši spletni strani, vsekakor pa ne pozabite z nami deliti vaših izkušenj z odstranjevanjem madežev. Kako pa vi odstranjujete trdovratne madeže?

Ponudbo pralnih strojev si oglejte na naši spletni strani!

Ne pozabite z nami deliti vaših izkušenj z odstranjevanjem madežev! Kako pa vi odstranjujete trdovratne madeže?

Delite svoje nasvete v komentarjih spodaj!

Obiščite našo spletno stran: Meganakupek

Prijavite se na naše e-novice in prejmite ekskluzivne popuste in ponudbe: E-novice

Sledite nam na družbenih omrežjih:

Skupaj bomo poskrbeli za brezhibno čista oblačila!

Več na Meganakupek.si
Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si