Gospodinjstvo, Zdravje in nega

Kar 90 % časa v dnevu dihamo vse prej kot čist zrak

Kar 90 % časa v dnevu dihamo vse prej kot čist zrak

Bolj čist zrak v vašem domu z Meganakupek.si

Ljudje smo iz leta v leto smo bolj ozaveščeni o pomembnosti zauživanja kakovostne lokalno pridelane hrane, dostopu do čiste in pitne vode, trajnostnem načinu življenja … Na zrak, tako samoumevno ‘dobrino’, le redko pomislimo. Ogromen pomen pripisujemo tako vodi kot hrani, saj sta to glavni hranili, ki pomembno vplivata na naše zdravje, produktivnost in kakovost življenjskega sloga.

A kljub temu da lahko človek brez posledic za zdravje brez kisika zdrži le pet minut, pa se le redki posamezniki poglobijo v dejstva o kakovosti zraka. Navadno zmotno menimo, da na naše zdravje vplivajo predvsem izpušni plini in emisije na prostem – a se ob tem ne zavedamo, da kar 90 % časa preživimo v ‘varnem zavetju’ zaprtih prostorov.

airthings merilec zraka v stanovanju, onesnažen zrak, radon v zraku

90 % odstotkov časa dihamo slab, če ne že zdravju škodljiv zrak

Menite, da sami preživite več časa v naravi, zunaj doma? To smo zmotno predvidevali tudi sami, a ugotovili, da večino časa preživimo v zavetju doma, v pisarni ali šoli ter ostalih neštetih institucijah in drugih ustanovah, ki nam zapolnjujejo prosti čas. Le redkokdo se zaveda, da je zrak v zaprtih prostorih tudi do petkrat bolj onesnažen od zraka na prostem in da dolgoročna izpostavljenost onesnaženemu zraku vodi do številnih zdravju škodljivih posledic.

Zaradi onesnaženosti zraka umre desetkrat več ljudi v primerjavi s smrtnimi žrtvami v prometnih nesrečah, je prvi okolijski vzrok prezgodnje smrti v državah članicah Evropske unije, po podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj pa bo onesnaženost zraka v mestih do leta 2050 postala glavni okolijski vzrok umrljivosti po svetu.

Zračenje in merjenje kakovosti zraka

Če lahko danes storite kaj za svoje zdravje, bi vam priporočali, da zaprte prostore dobro prezračite. Zračite večkrat dnevno, ustvarjajte prepih in preprosto – zračite. Želimo si, da bi dihali boljši zrak in posledično živeli bolj zdravo in bolj produktivno. A da bi si zagotoviti ustrezno kakovost zraka, vam priporočamo, da kakovost zraka tudi preverite, saj obstaja kar sedem najpogostejših kazalnikov kakovosti zraka, ki jih meri Airthings, začenši z vsebnostjo radona v zraku, temperaturo, vlažnostjo, hlapnimi organskimi spojinami, ogljikovim dioksidom, zračnim tlakom in plesnijo.
airthings, onesnažen zrak, čist zrak v stanovanju

Vsak deseti pljučni rak je posledica škodljivosti radona

Kemični element radon nastaja pri radioaktivnem razpadu radija v zemeljski skroji in tako prodira na površje, posledično tudi v zaprte prostore, kjer se akumulira in doseže visoke koncentracije. Skupaj z zrakom radon vdihnemo, ga kot plin izdihnemo, a njegovi kratkoživi razpadni produkti so vedno prisotni v zraku, saj jih kot aerosole pljuča odfiltrirajo od vdihanega zraka. Na steni dihalnih poti, kjer se usedejo tudi razpadejo, nastali delci pa napadajo okoliško tkivo, ga poškodujejo in lahko kot posledica vodijo do nastanka raka na pljučih.

Na koncentracijo radona v zraku zaprtega prostora vplivajo značilnost tal pod stavbo, njena velikost, oblika, vrsta, starost in kakovost izgradnje. Visoke koncentracije radona v zaprtih prostorih so v Sloveniji značilne na kraških in prodnatih podlagah, na ozemlja občin z visokimi koncentracijami radona opozarjajo tudi na Zavodu za varstvo pri delu. Če imamo možnost vpogleda v meritve vsebnosti radona v zraku v zaprtih prostorih, lahko škodljive posledice v veliki meri tudi preprečimo.

Kaj pa vlaga in plesen?

Kljub temu da med glavne zdravju škodljive onesnaževalce sodi radon, pa na kakovost zraka vplivata tudi temperatura in vlaga, ki lahko pospešita razrast plesni in bakterij, ki so človeku izredno nevarne. Strokovnjaki ocenjujejo, da je kar 42 % primerov astme mogoče pripisati vlagi in izpostavljenosti živemu organizmu, plesni doma.

Na kakovost zraka v zaprtih prostorih dodatno vplivajo hlapne organske spojine, ki nastajajo pri uporabi organskih topil v nekaterih barvah in lakih, zaradi slabe prezračenosti je navadno previsoka tudi raven ogljikovega dioksida v zaprtih prostorih, le-ta pa povzroča nizko produktivnost, poslabšanje kognitivnih sposobnosti, slab spanec in podobno.

Zraka ne občutimo, a nam lahko močno skrajša življenjsko dobo

Živite v velikem mestu, a vas skrbi onesnaževanje? Žal je tako, da je zrak v stavbah veliko bolj onesnažen, kot zrak na prostem. Vas dražijo oči, nos in grlo, se soočate z drugimi boleznimi dihal, vas mučijo glavoboli, vrtoglavica, izčrpanost? Zrak v vašem domu je enak tistemu, onesnaženemu zunaj, le da ste k temu dodali še druge strupene snovi, ki so v prostoru. Le-te so zelo preproste, popolnoma vsakdanje snovi, ki se nahajajo v čistilih, pohištvu, plastiki, igračah, ki se sproščajo ob kuhanju, sušenju perila znotraj, in podobno, vključno z našim dihanjem!

Vsi našteti dejavniki, ki vplivajo na kakovost zraka, pa se pri ljudeh odražajo kot težave s koncentracijo, depresijo, glavoboli, slabim počutjem, pomanjkanjem energije in dolgotrajnimi resnejšimi učinki, kot so bolezni dihal, vključujoč astmo, srčne bolezni in kronične pljučne bolezni. Zato radi pripomnimo, da je naše življenje tako kakovostno, kolikor je kakovostna stavba, v kateri bivamo, in njena vsebina.

Airthings – za spremembe, ki jih ne vidimo, a jih občutimo

Dom, naš varni pristan, je lahko tudi izredno škodljiv zaradi slabe kakovosti zraka še zlasti za najranljivejše skupine, kot so otroci, starejši in osebe s pridruženimi boleznimi, kot so obolenje srca in ožilja ter kroničnimi obolenji dihal, med katera spadajo tudi astmatiki. Zrak v zaprtih prostorih ne sme biti preveč suh niti preveč vlažen, ne preveč vroč – nikakor pa ne bi smel vsebovati previsokih vrednosti radona in ogljikovega dioksida.
airthings merilec zraka v stanovanju, onesnažen zrak, radon v zraku
Da bi si zagotovili ustrezno kakovost zraka, moramo najprej opraviti meritve, pri čemer nam bo v pomoč prvi pametni merilec kakovosti zraka v zaprtih prostorih Airthings. Norveška inovacija Airthings združuje znanstvenike, inženirje in zaskrbljene starše, ki so želeli preprečiti onesnažen zrak v zaprtih prostorih ter zaustaviti visoke vsebnosti radona v svojem domu.

Zdrav zrak in posledično zdrav dom si boste lahko zagotovili z zanesljivimi meritvami, ki jih omogoča Airthings, s katerimi boste lahko pravočasno odpravili ali pa v celoti preprečili vnos škodljivih snovi v zavetje doma. O kakovosti zraka pričajo številke, na podlagi katerih se boste lahko lotili izboljševanja nastalih razmer in se odločili za učinkovito zračenje, uporabo čistilca zraka, za gradbene posege v svoje domovanje …

plesen v stanovanju, slab zrak v hiši, plesen na stenah

Airthings za zdrav in varen dom

Prvi pametni merilec kakovosti zraka v zaprtih prostorih Airthings je primeren za zaprte prostore vseh tipov – za vaš dom, pisarno in ostale institucije.
Paket »Airthings Home« je najbolje ocenjen in prodajan digitalni detektor radona na svetu, ki so ga razvili so fiziki iz CERN-a, Evropskega sveta za jedrske raziskave, in je prvi detektor radona, ki deluje na baterije.
»Airthings Wave Mini« je pametni merilec kakovosti zraka z monitorjem za plesen, poleg tega meri še temperaturo, vlago in hlapne organske spojine.
Če iščete paket za merjenje radona, temperature in vlage bo prava izbira za vas »Airthings Wave Radon«, tisti, ki si želite popolnega nadzora nad kakovostjo zraka v zaprtih prostorih, pa izberite »Airthings Wave Plus« s 6 senzorji za merjenje radona, ogljikovega dioksida, vlažnosti, temperature, zračnega tlaka in hlapnih organskih spojin.

Pri Airthings so uporabnikom ponudili tudi najbolj zaželen paket »Airthings House Kit«, ki vključuje vse, kar potrebujete za spremljanje kakovosti zraka v svojem domu in tako poskrbite za zdravje svoje družine. Paket vsebuje »Airthings Wave«, »Airthings Wave Mini« in »Airthings Hub«, ki vam omogoča, da podatke spremljate na spletu.

airthings merilec zraka v stanovanju, onesnažen zrak, radon v zraku
Airthings – rešitev za občutno spremembo, ki jo bomo izkusili na lastnem zdravju in z njeno pomočjo ustvarili zdrav in varen dom.

Več na Meganakupek.si
Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si