Kako izbrati?

[KAKO IZBRATI] pravi pralni stroj?

[KAKO IZBRATI] pravi pralni stroj?

Kako izbrati pravi pralni stroj?

Pri izbiri pralnega stroja naj vas vodijo tri ključne točke:

 • Velikost bobna
 • Tehnologije 
 • Vrste programov in funkcije

Velikost bobna pralnega stroja

Vsi pralni stroji na Meganakupek.si 

Umazanih oblek je vedno preveč, prostora ter časa za pranje in sušenje pa vedno premalo. S tem se bodo strinjale mame otrok športnikov, ki vsakodnevno na kup zmečejo vsaj tri preznojene majice, dvojne blatne hlače, tri pare nogavic in ravno toliko spodnjic … Ko pa to množimo z dvema otrokoma in dodamo še preostalo perilo družine, ki se na dnevni bazi kopiči v kopalnici, nam ne preostane drugega, kot da si omislimo pralni stroj z večjim bobnom.

Pralni stroji

Pralni stroji

Pomislite. Kako pogosto perete perilo?

Koliko se ga nabere čez teden?

Koliko časa imate za pranje? Perete tudi čez teden ali le čez vikend? Na vse to in še več si morate odgovoriti, preden se zaletite v nakup.

V splošnem bobne delimo na tri skupine:

 • do 6 kg
 • 7 kg
 • 8 kg in več

Pralni stroj z bobnom do 6 kilogramov

So manjši in pogosto tudi ožji pralni stroji, ki so primerni za manjša gospodinjstva ter za počitniške apartmaje. Pranje perila ni pogosto, pa tudi takrat, ko se zanj odločite, iščete po stanovanju kose oblačil, ki bi jih lahko zmetali v stroj. Največkrat se v takšni situaciji znajdejo eno- ali dvočlanska gospodinjstva, čeprav poznamo tudi primere, ko se žena pritožuje nad možem in nad njegovimi vesoljskimi količinami umazanih oblek, ki jih ona sama ne premore niti v svoji garderobni omari, kaj šele na kupu za pranje. 

Pralni stroji s 7 kilogramskim bobnom

To velikost bobna smatramo za običajno. Primeren je za manj zahtevna gospodinjstva oziroma tista, ki na dnevni ravni na kup z nošenimi oblačili vržejo povprečno količino materiala. Ta velikost bobna je primerna tudi za tiste, ki obleke perete večkrat na teden in ne čakate na vikend.

Pralni stroj z bobnom nad 8 kilogramov

Kako izbrati pravi pralni stroj?

V primeru, da imate dolge zavese, ki jih pogosto zmečete v boben, je smiselno razmisliti o zmogljivejšem stroju, enako svetujemo, če je vaša posteljnina težka in se velikokrat znajde v pranju. S takšnim bobnom boste brez težav oprali večjo količino kar doma in ne bo potrebe po obisku čistilnice, hkrati pa je perilo, ki se pere v tem bobnu, manj zmečkano. Takšni stroji so primerni za gospodinjstva, kjer je navada, da se stroj vžge le ob vikendih, saj se do takrat nabere znaten kup oblek, ki komaj čakajo, da se osvežijo.

Tehnologije pralnih strojev

Ko govorimo o tehnologiji, ne moremo, da se ne bi dotaknili naprednih lastnosti, ki nam olajšajo gospodinjska opravila in jih naredijo bolj prijetna. To so invertni motor, število vrtljajev pri ožemanju in varovanje stroja proti izlitju vode oziroma aquastop sistem.

Pralni stroj: Pralni stroji z invertnim motorjem

Invertni motorji namesto ogljikovih krtačk uporabljajo magnetno polje in če se le da, svetujemo nakup stroja s to tehnologijo. Prednosti pralnega stroja z invertnim motorjem so boljša energetska učinkovitost, krajši povprečni čas pranja, boljši izkoristek vrtenja bobna, tišje delovanje, daljša življenjska doba motorja in nižja poraba električne energije.

Hitrost ožemanja nam pove,

koliko obratov naredi stroj v minuti in od tega je odvisno, kako mokro bo perilo ob koncu pranja. Osnovna in najcenejša hitrost ožemanja je do 1000 vrtljajev na minuto, vendar prodajalci vedno svetujejo, da se odločite za zmogljivost višjih obratov (od 1100-1300 obratov ali od 1400 dalje), saj boste tako prihranili čas pri sušenju na zraku, pri sušenju v sušilnem stroju pa boste privarčevali z električno energijo.

Srednje in bolj zahtevna gospodinjstva se bodo vsekakor odločila za pralni stroj, ki omogoča več vrtljajev.

V času zime se veliko oseb, ki doma nima sušilnega stroja, ubada s težavo, kje sušiti perilo, da ne bi prihajalo do prevelike vlage v prostoru, zato je v takšnih primerih smiselno, da je perilo čim bolj suho že, ko pride iz stroja.

Aquastop sistem pralnem stroju omogoča 

Predstavljajte si, da se perilo pere medtem, ko vas ni doma, in se zaradi neznanega razloga stroj pokvari ter začne izlivati galone vode po celotni kopalnici, ki se sčasoma razlije tudi na hodnik. Nočna mora, kajne? Še posebej, če imate po tleh parket. Ustvarjalci pralnih strojev so zaradi tega že pred nekaj leti izumili zaščito pred izlivom vode – varovalni sistem, ki omogoča varno delovanje tudi ob vaši odsotnosti.
 

Pralni stroj s funkcijo Aquastop

V boljše modele so vgradili tudi popolno zaščito s senzorskim sistemom, ki se nahaja v spodnjem delu pralnega stroja in zazna že najmanjši izliv vode (aquastop). Ob njem aktivira zaščito na cevi, ki z zaporo ventila v dovodni cevi prekine dovod vode v pralni stroj. Strah pred poplavami je tako nepotreben.

Vrste programov in funkcije

Pravijo, da ima vsaka gospodinja svoj način pranja in vsaka od njih zahteva od svojega stroja druge funkcije. Ravno zaradi tega se proizvajalci pralnih strojev ukvarjajo z iznajdbo vedno novih programov, ki olajšajo in prilagajajo pranje novim zahtevam.
 

Sodobni prani stroji so preprosti za uporabo

Kako izbrati pravi pralni stroj?

Pralni stroji z naprednimi funkcijami

Osnovni in najbolj zaželeni programi, ki jih uporabniki od stroja zahtevajo, so:

 • ekološki program za bombaž, ki porabi manj energije;
 • program za otroška oblačila, ki več časa nameni segrevanju in izpiranju madežev;
 • program za občutljiva perila, ki je prilagojen materialom, ki potrebujejo nežno nego;
 • program za ročno pranje, ki je primeren za volnena oblačila;
 • kratki program za manj umazano perilo;
 • program za viskozo, ki je primeren za bluze, obleke, krila itd.;
 • program za športna oblačila, ki je primeren za pranje sintetičnih oblačil.

 

Pralni stroji z naprednimi funkcijami

Pralni stroji z naprednimi funkcijami

Z razvojem tehnologije ustvarjalci dodajajo nove možnosti,

kot so 15-minutni programi, programi posebej za srajce in poslovna oblačila, za posteljnino, za lažje likanje, za higieno, z aktivnim kisikom, ki odstranjuje neprijetne vonjave, s paro, s katerim bodo oblačila na otip kot nova

Podjetje Gorenje je razvilo pametno aplikacijo, s katero uporabnik lahko s svojim aparatom upravlja kar preko mobilnega telefona.

Svet bele tehnike se razvija iz generacije v generacijo in ponuja točno tisto, kar si v nekem trenutku zaželimo. Popolnoma normalno je, da ne morete slediti vsem trendom, pa vendar vam bo tale vodnik pomagal pri odločitvi, da za svoje potrebe izberete ravno takšen pralni stroj, kot ga potrebujete.

  Več na Meganakupek.si Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si