Ideje in navdih za opremo doma

Sezona piknikov

Kako se lotiti nakupa žara?

Prihajajoči prazniki so odlična priložnost za otvoritev sezone piknikov, ki jih lahko prirejamo na domačem balkonu, terasi, vrtu ali celo na za to namenjenih območjih v naravi. Glavna zvezda vsakega pravega piknika so vsekakor žari, na katerih je mogoče pripraviti obilico odličnih svežih in tudi zdravih jedi. Na trgu obstaja pestra paleta različnih žarov, ki se razlikujejo tako po velikosti kot po viru energije in lastnostih peke. Pred nakupom žara je dobro razmisliti o tem kje in kako pogosto ga bomo uporabljali, za koliko ljudi se bo običajno peklo, kakšen vir energije imamo na voljo, koliko časa želimo nameniti vzdrževanju žara in nenazadnje kakšnega okusa pečene hrane si želimo. 

sezona piknikov terasa sedežna garnitura vrtna miza stoli dekor

Plinski žari proti žarom na oglje

Med navdušenci nad peko na žaru se rada vname debata o tem, kateri žari so boljši – tisti na oglje ali plinski žari. Resnica je, da imajo vsaki svoje prednosti in slabosti, zato je pred nakupom najbolj razmisliti o svojih potrebah. Plinski žari so morda res bolj praktični, preprostejši in hitrejši za uporabo ter čiščenje, na njih je tudi lažje prilagajati temperaturo, hkrati pa ne oddajajo saj. Področje, na katerem nezmotljivo prednjačijo žari na oglje je brez dvoma okus! Morda peka na žarih na oglje res zahteva nekoliko več dela in spretnosti uravnavanje temperature; vsekakor pa uporabnika nagradi z nezmotljivim okusom po, no, pravem žaru! Eni bolj priljubljenih žarov so Napoleon žari, ki slovijo po svoji praktičnosti, saj blagovna znamka poleg vrhunskih žarov nudi tudi prav vse potrebne dodatke in pripomočke. 

 plinski žar na terasi

Peka je bolj varna in udobna s pomočjo pripomočkov za žar

Peka na žaru je vsekakor prijetno opravilo, ki pa je lahko tudi precej nevarno, zato pred peko poskrbimo za prave pripomočke za peko na žaru. Ogenj je veliko lažje zakuriti s pomočjo pospeševalcev vžiga, k vročini pa ne drezajmo brez zaščitnih rokavic ter klešč in vilic za žar. Pripravo hrane olajšajo stiskala za hamburgerje, pladnji, ražnji, rešetkami ter nenazadnje posode za shranjevanje pečenih dobrot. Po uporabi je žar najlažje očistiti s ščetko in primernim čistilom. 

sezona piknikov električni prenosni žar pripomočki dodatki

Najnovejši trend: keramični žari 

Med pestro izbiro žarov po priljubljenosti vedno bolj stopajo v ospredje keramični žari. Nekoliko spominjajo na stare krušne peči saj so izdelani iz keramične školjke, ki je znotraj obložena s šamotno glino. Kot gorilno sredstvo keramični žari uporabljajo oglje, ki pa v nasprotju s klasičnimi žari na oglje primerno temperaturo za peko doseže že po 15 minutah. Ti lastnosti zagotavljata odlično temperaturno izolacijo, veliko učinkovitost in sposobnost dolgotrajnega ohranjanja visokih temperatur. Odlično se obnesejo ob vseh vrstah peke na žaru, dimljenju ter celo pripravi sladic. Keramični žari imajo ob primernem vzdrževanju izredno dolgo življenjsko dobo, ki opraviči nekoliko višjo ceno. 

sezona piknikov prenosni keramični žar na oglje Napoleon

Družabnost se vrti okoli vrtne garniture

Žar je res srce letne kuhinje, med peko pa se ostala druščina zbere okoli vrtne mize, ki naj bo dovolj velika, kompaktna in trpežna. Trenutno so najbolj aktualne vrtne garniture iz lesa ali kombinacije kovine in stekla, popestrimo pa jih lahko s pisanimi blazinami, prti in pogrinjki. Za zaščito pred premočnim soncem poskrbimo z umestitvijo mize pod drevo ali senčnik, ob večerih pa naj vrt romantično razsvetlijo svetlobne verige in svečke v lanternah. 

sezona piknikov vrtna miza stoli les dekor okrasni vzglavniki prti pogrinjki

Več izdelkov na meganakupek.si