Ideje in navdih za opremo doma

Praznični namizni pogrinjek

Okrašena miza ustvari praznično vzdušje

Posebne priložnosti, kot so božični in novoletni prazniki, so odlična prilika za sprostitev kreativne energije ob okraševanju doma. Center prazničnega dogajanja je običajno jedilna miza, ob kateri se odvijajo tako bolj formalne večerje kot sproščena druženja. Jedilno mizo velja posebno svečano okrasiti, pri umeščanju dekoracij, prtičkov, porcelana, kozarcev, svečk in jedilnega pribora pa vseeno pazimo na barvno in estetsko skladnost. Sredino mize se običajno dekorira z vencem ali linearno položenim zelenjem, popolno praznično atmosfero pa dopolnijo tematske skulpture in soj sveč. 

praznicna miza

Osnova prazničnega pogrinjka je svečan prt

Dekoracija praznične mize se prične z izbiro primernega prta. Svečani namizni pogrinjki so tkani iz bolj posebnih tkanin in prepredeni s svetlečimi nitmi ali okrašeni z tematskimi motivi zvezd, smrečja ter svečk. Privoščimo si lahko tudi plastenje prta, tekača in manjših osebnih pogrinjkov, ki jih umestimo pod krožnike.  

praznicni pogrinjek okras

Postavitev svečanega pogrinjka po predpisih

Prazniki so popoln čas, da iz vitrine izbrskamo pražnji jedilni servis. Pozabimo na strah pred razbitjem krožnika ali kozarca, včasih je potrebno v posebnih stvareh tudi uživati! Za slovesno večerjo z več hodi naj bodo krožniki in sklede razporejeni na servirnem krožniku, prav tako bomo potrebovali več kosov jedilnega pribora. Kozarci za belo in rdeče vino ter vodo morajo biti umeščeni na desni gornji strani pogrinjka, krožnik za kruh pa na levi. Klasični srebrn jedilni pribor si za praznike drznimo zamenjati z bolj glamurozno zlato ali bronasto različico. 

praznicni pogrinjek versace

Najbolj preprosta pogostitev je narezek

Ob prazničnih dneh se v domu zvrstijo številni obiski prijateljev in družine, ki se jih spodobi primerno pogostiti. Za čim manj stresno vzdušje je dobro, da prigrizke načrtujemo že vnaprej, najbolj preprosto pa je na mizo položiti narezek. Narezki so trenutno zelo modni, posebno, če so postreženi na elegantni deski za rezanje. Sodobne deske za rezanje so umetelno oblikovane iz lesa ali celo kamna, ponašajo se z zanimivimi oblikami in poudarjenimi grčastimi teksturami. Pri pripravi narezka uporabimo vnaprej pripravljene sestavine in si pomagamo s priročnimi kuhinjskimi pripomočki. Tako lahko obiske brez stresa postrežemo že v nekaj minutah! 

praznicna miza narezek

 

Več izdelkov na meganakupek.si