Ideje in navdih za opremo doma

Vse kar morate vedeti o žarih

Kralj žara ostaja žar na oglje

Klasični žari na oglje še vedno prednjačijo po priljubljenosti, čemur gre zahvala predvsem nezmotljivemu dimljenemu okusu hrane. Najbolj pogosta oblika žara na oglje je model z okrogla krogla na dolgih nogah s kolesi, ki jo je mogoče preprosto premikati. Sodobni modeli žarov na oglje so izdelani iz tehnološko naprednih lahkih materialov ter naprodaj s pospeševalniki gorenja. Številni žari na oglje so opremljeni tudi z vgrajenim termometrom, ki sporoča o primerni temperaturi za peko. Žari na oglje sicer zahtevajo nekoliko več poznavanja in spretnosti pri uporabi ter vzdrževanja, vse to pa odtehtajo z značilnim okusom hrane. 

vse o žarih žar na oglje pribor pripomočki

Plinski žari vodijo po praktičnosti

Plinski žari so veliko preprostejši za uporabo, saj lahko primerno temperaturo za peko dosežemo že s pritiskom na gumb. Prav tako so plinski žari bolj ekonomični in preprostejši za uporabo. Plinski žari ne oddajajo dima, kar je dobra novica za vse urbane uporabnike, ki s peko ne želijo motiti bližnjih sosedov. Popolnoma predani ljubitelji žara bodo za svojo letno kuhinjo izbrali kombiniran model, ki z manjšimi prilagoditvami služi tudi kot krušna peč za peko pic ali vok za azijsko kuhinjo. 

vse o žarih plinski žar 

Ne pozabimo na pripomočke za žar!

Ne glede na to, kateri model žara bomo izbrali ne pozabimo na pripomočke. Pripomočki za žar olajšajo sam proces peke ter nas zaščitijo pred opeklinami in poškodbami. Pri peki bodo nepogrešljive različne klešče, ražnjiči, pladnji in modelčki za hamburgerje. Za postrežbo bodo dobrodošle tudi sklede, deske, jedilni pribor ter seveda prtički. Žar zahteva tudi redno čiščenje in vzdrževanje – po peki ga nujno očistimo s ščetko in čistilom, čez zimo pa ga pred vremenskimi vplivi zaščitimo s prevleko za žar.

vse o žarih pripomočki pribor

Žar in mojster peke na žaru sta v centru pozornosti.  

Na poletnih piknikih se družabno dogajanje običajno odvija okoli žara, kar pomeni, da postane žar srce letne kuhinje. Temu botruje dejstvo, da je potrebno proces peke na žaru redno spremljati ter prilagajati temperaturo žara in pozicijo hrane. Žar je središče dogajanja ne glede na to ali se piknik odvija na urejeni terasi ali v divjini. Mojster peke na žaru je tudi glavni akter dogajanja, od njega pa sta odvisni okusnost pojedine in zadovoljstvo gostov! 

vse o žarih srce kuhinje druženje balkon vrtne garniture

 

Več izdelkov na meganakupek.si