Priljubljeno

Vse, kar morate vedeti o žarih

Vse, kar morate vedeti o žarih in pri izbiri pravega žara za vas

Kralj žara ostaja žar na oglje

Klasični žari na oglje še vedno prednjačijo po priljubljenosti, čemur gre zahvala predvsem nezmotljivemu dimljenemu okusu hrane. Najbolj pogosta oblika žara na oglje je model z okrogla krogla na dolgih nogah s kolesi, ki jo je mogoče preprosto premikati. Sodobni modeli žarov na oglje so izdelani iz tehnološko naprednih lahkih materialov ter naprodaj s pospeševalniki gorenja. Številni žari na oglje so opremljeni tudi z vgrajenim termometrom, ki sporoča o primerni temperaturi za peko. Žari na oglje sicer zahtevajo nekoliko več poznavanja in spretnosti pri uporabi ter vzdrževanja, vse to pa odtehtajo z značilnim okusom hrane.
"One touch-ena poteza" sistem čiščenja iz nerja.jekla

Žar na oglje okrogel

Plinski žari vodijo po praktičnosti

Plinski žari so veliko preprostejši za uporabo, saj lahko primerno temperaturo za peko dosežemo že s pritiskom na gumb. Prav tako so plinski žari bolj ekonomični in preprostejši za uporabo. Plinski žari ne oddajajo dima, kar je dobra novica za vse urbane uporabnike, ki s peko ne želijo motiti bližnjih sosedov. Popolnoma predani ljubitelji žara bodo za svojo letno kuhinjo izbrali kombiniran model, ki z manjšimi prilagoditvami služi tudi kot krušna peč za peko pic ali vok za azijsko kuhinjo.
Plinski žar Spirit E-215 z dvema gorilnikoma je zasnovan za manjše prostore, kot je terasa ali balkon. Opremljen je z dvema zložljivima stranskima mizicama

Žar plinski

Pri izbiri žara je pomembno upoštevati…

Pri žarih je pomembno upoštevati nekaj ključnih dejavnikov, da boste lahko izbrali pravi žar za svoje potrebe in stil življenja.

  1. Velikost: Preden izberete žar, je pomembno, da določite, koliko prostora imate na voljo in koliko ljudi običajno hranite. To bo pomagalo določiti, koliko prostora potrebujete za žar in koliko žara boste potrebovali.
  2. Tip žara: Obstajajo različne vrste žarov, kot so klasični žari na drva, električni žari, plinski žari in žari na propan. Izberite tistega, ki ustreza vašim potrebam in okolju.
  3. Materiali: Žari so lahko izdelani iz različnih materialov, kot so jeklo, lito železo in nerjaveče jeklo. Izberite tistega, ki je trpežen in vam zagotavlja dolgo življenjsko dobo.
  4. Funkcije: Preverite, ali žar ima dodatne funkcije, kot so pokrovi za shranjevanje, rešetke za peko in nastavljiva višina.
  5. Cena: Žari se razlikujejo po ceni, odvisno od velikosti, materialov in funkcij. Izberite tistega, ki ustreza vašemu proračunu in potrebam.
  6. Varnost: Zagotovite, da žar ustreza varnostnim standardom in ima vse potrebne varnostne funkcije, kot so ročaji, varnostne mreže in ščitniki.

Ob upoštevanju teh dejavnikov boste lahko izbrali pravi žar za svoje potrebe in stil življenja.

Ne pozabimo na pripomočke za žar!

Ne glede na to, kateri model žara bomo izbrali ne pozabimo na pripomočke. Pripomočki za žar olajšajo sam proces peke ter nas zaščitijo pred opeklinami in poškodbami. Pri peki bodo nepogrešljive različne klešče, ražnjiči, pladnji in modelčki za hamburgerje. Za postrežbo bodo dobrodošle tudi sklede, deske, jedilni pribor ter seveda prtički. Žar zahteva tudi redno čiščenje in vzdrževanje – po peki ga nujno očistimo s ščetko in čistilom, čez zimo pa ga pred vremenskimi vplivi zaščitimo s prevleko za žar.
IZDELEK: Žar dodatki - pribor za peko Standard, 3-delni Weber

Žar dodatki – pribor za peko Standard, 3-delni Weber

Žar in mojster peke na žaru sta v centru pozornosti

Na poletnih piknikih se družabno dogajanje običajno odvija okoli žara, kar pomeni, da postane žar srce letne kuhinje. Temu botruje dejstvo, da je potrebno proces peke na žaru redno spremljati ter prilagajati temperaturo žara in pozicijo hrane. Žar je središče dogajanja ne glede na to ali se piknik odvija na urejeni terasi ali v divjini. Mojster peke na žaru je tudi glavni akter dogajanja, od njega pa sta odvisni okusnost pojedine in zadovoljstvo gostov!
Sedaj ste pridobili nekaj podatkov, ki vam pomagajo pri žarih in izbiri pravega za vas.

Oglejte si našo ponudbo žarov in ostale kamp opreme.

Več izdelkov na meganakupek.si