Kako izbrati?

[KAKO IZBRATI] pravi hladilnik?

[KAKO IZBRATI] pravi hladilnik?

Ali ste vedeli?

Da je Albert Einstein soizumitelj hladilnikov? Dokler nista leta 1930 z nekdanjim učencem Leom Szilardom zaščitila novega patenta, je hladilnik med delovanjem puščal nevarno tekočino, ki je bila pogosto smrtonosna za stanovalce. Dandanes je drugače – hladilniki so se razvili in v koraku s časom sledijo zahtevam pametnih domov.
 

Pri nakupu hladilnika bodite pozorni na:

  • vrsto hladilnika,
  • dimenzijo,
  • tehnologije,
  • velikost zamrzovalnega dela,
  • dizajn.

Vrsta hladilnika

Odvisno od potreb kupca, postavitve kuhinje in preferenc se uporabniki odločajo za vgradne ali nevgradne hladilnike ter za tiste z zamrzovalnikom ali brez.

Vgradni ali prosto stoječi hladilnik?

Razlik v funkcionalnosti med vgradnimi in nevgradnimi (prosto stoječimi) hladilniki ni, sta pa cena in estetski razlog glavni postavki, zaradi katerih se ljudje odločajo za enega ali drugega. Nevgradni ali prostostoječi hladilniki omogočajo enostavno namestitev, so mobilni in v kopici različnih barv, ki popestrijo prostor. Hkrati pri preurejanju kuhinje ne povzročajo težav, saj jih lahko premaknemo tja, kamor mislimo, da se bo najbolj prilegal. Vgradni hladilniki so del kuhinjskih komponent. Njihova glavna prednost je ta, da se v dizajnu dobro zlijejo s kuhinjskimi omaricami, bo pa njegov izbor od vas zahteval malo več potrpljenja, kot prva skupina.

Z zamrzovalnikom ali brez?

To, ali se boste odločili za hladilnik z zamrzovalnikom ali brez njega, je odvisno od prostora, s katerim razpolagate. Osebe, ki živijo v stanovanjih, se odločajo za kombinacijo obojega, tisti, ki živijo v hiši, pa mnogokrat kot ločen aparat kupijo veliko zamrzovalno skrinjo, ki, seveda, sprejme občutno večjo količino živil.

Dimenzije hladilnikov

Pri načrtovanju hladilnika ni potrebno razmišljati le na to, kam ga boste postavili in kolikšne bodo njegove dimenzije, temveč je treba biti pozoren tudi na to, na katero stran se bodo vrata odpirala in na kakšen način. Je pri odpiranju potrebno pri robu šteti še par dodatnih centimetrov in ga zato moramo postaviti malenkost stran od drugih gospodinjskih aparatov? Kako velik naj bo hladilnik, upoštevajoč dejstvo, da ga je potrebno pripeljati tako skozi vrata bloka, v dvigalo, vrata stanovanja in kuhinje? Od dimenzij je odvisno tudi, s koliko vrati bo razpolagal hladilnik, ali bo imel zgolj ena vrata (skupna za hladilnik in zamrzovalnik), dvojna vrata ali še enega v notranjosti, ki predstavlja cono svežine?

Women are measured the size of the refrigerator in the electronics center's

Ali ste vedeli?

Cona svežine je poseben predal za shranjevanje živil v hladilnem prostoru in se ponavadi nahaja v spodnjem delu hladilnika. Ta predal ohranja temperaturo okrog 0 °C in je idealen za shranjevanje rib, mesa, sadja in zelenjave.

Hladilniki z le enimi vrati so najmanjši in v širino redkokdaj merijo več kot 55 cm, v višino pa med 85 in 160 cm. Z globino 60 cm in z volumnom 250 litrov so primerni za poletne rezidence, pisarne, hotelske sobe in majhna stanovanja, ki imajo zelo malo prostora na razpolago v kuhinji.

Hladilniki z enimi vrati
Pri nas so najpogostejši modeli hladilnikov z dvemi vrati, kar pomeni, da imajo zamrzovalnik pod ali nad hladilnim delom in ločena vrata za vsakega od njih. Višina obeh vrat je po navadi okrog 2 m, prostornina takšnih hladilnikov pa se giblje med 350 in 400 litri (v nekaterih primerih tudi do 600 litrov).

Hladilniki z dvojnimi vrati
V modernih domovih se uporabniki odločajo za tretjo dimenzijo hladilnikov, in sicer za tisto z ločenimi vrati do cone svežine, kjer je zagotovljena optimalna temperatura za ustavljanje procesa rasti bakterij. Hrana tako dlje časa ostaja sveža brez zamrzovanja.

Hladilniki, ki so trenutno hit pri nakupovanju, so ameriški hladilniki (s širino 90 cm ali več) in prihajajo iz podjetja LG (LG Door-in-door), ki imajo znotraj enega krila vgrajena še ena vrata. Na sprednjem delu vrat imamo lahko postavljene pijače, ki jih vzamemo, brez da bi morali odpreti celotno krilo in tako izgubljali na električni energiji.

Ameriški hladilnikiHladilniki že omogočajo, da med nakupovanjem pogledate, česa vam primankuje. Hladilniki že omogočajo, da med nakupovanjem pogledate, česa vam primanjkuje.

Tehnologija

Ali ste vedeli?

Da imajo nekateri moderni hladilniki, ki sledijo smernicam pametnih domov, v notranjosti vgrajene kamere, preko katerih lahko z aplikacijo na telefonu spremljate zalogo in se tako v trgovini brez kolebanja odločite, kaj boste kupili? Nikoli več se vam ne bo zgodilo, da boste pozabili kupiti svoje najljubše živilo.

AdaptTech tehnologija

AdaptTech tehnologija je primerna za tiste, ki pogosto odpirajo vrata hladilnika. Takrat se močno poviša temperatura v notranjosti, zaradi katerega je hrana izpostavljena toplotnemu šoku in se posledično hitreje pokvari. Aparati z omenjenim sistemom zaznajo, ob katerem času so vrata najpogosteje odprta, zato preventivno nastavi temperaturo za 1 do 2 stopinji manj, da bi neprestano skrbel za optimalne stopnje.

Predal za sadje in zelenjavo

Za sveže sadje in zelenjavo je znano, da se kvarijo hitreje, kot druga živila. Iz tega razloga ustvarjalci omogočajo posebne predale, kjer se zadržuje primerna temperatura in optimalna vlažnost, s katerima hrani podaljšate življenjsko dobo.

Hitro odmrzovanje

Zmotno prepričanje nekaterih gospodinj je, da hrana po zamrznitvi izgubi svoj prvoten okus. Brez skrbi, ustvarjalci razmišljajo tudi na to. Skrivnost je v hitro zamrznjeni hrani, ki ohranja okus in svojo hranilno vrednost. Živila zamrznejo dvakrat hitreje, saj lahko zamrzovalnik doseže tudi do 30 stopinj pod ničlo.
 

Predal 0°C

Temperatura predala se ohranja tik nad lediščem in zagotavlja optimalni nivo vlažnosti. Sadje, zelenjava, ribe in meso bodo ohranili svojo prehrambeno vrednost. Hrana bo ostala sveža dvakrat dlje kot z običajnim shranjevanjem v hladilnikih.

predal za sadje in zelenjavo

No Frost

Sistem aktivnega dvojnega hlajenja – nov sistem hlajenja brez nastajanja ledu (No Frost). Da bi zagotovili najboljše pogoje za shranjevanje živil, se mora nivo temperature in vlažnosti v predelu hladilnika razlikovati od nivoja v predelu za zamrzovanje. Sadje in zelenjava v predelu hladilnika potrebujejo visok nivo vlažnosti, pri čemer lahko previsoka vlažnost negativno vpliva na živila, ki so shranjena v predelu za zamrzovanje. Da bi zagotovili optimalno delovanje in najboljše prednosti kombiniranega hladilnika, je Beko razvil napredno tehnologijo, ki omogoča aktivno dvojno hlajenje. Dva sistema hlajenja delujeta ločeno drug od drugega v predelu hladilnika in zamrzovalnika, kar zagotavlja dodatne prednosti.

Antibakterijska tesnila na vratih

Tesnila na vratih hladilnika so idealno okolje za nastajanje bakterij, kar je lahko nevarno za vas in vašo družino. Za maksimalno higieno znotraj hladilnika so tesnila vrat prevlečena z antibakterijsko zaščito, ki odstranjuje bakterije.

Ionizator zraka

Ionizator nevtralizira bakterije, viruse in delce, ki povzročajo neprijeten vonj v hladilniku. Hrana ostane dlje časa sveža.

Aktivna modra svetloba

Pri živilih, shranjenih v predelu za ohranjanje svežine in osvetljenih z modro lučjo, se zaradi učinka aktivne modre luči nadaljuje fotosinteza, zato živila ostanejo sveža in v njih vzdržuje vsebnost vitaminov. Modra svetloba deluje tudi takrat, ko so vrata hladilnika zaprta.

Poseben predal z nižjo temperaturo

Poseben predal z nižjo temperaturo kot jo ima preostali del hladilnika. Pri nekaterih hladilnikih ima ta del približno 30% nižjo temperaturo, določeni pa jo lahko ohranjajo tudi tik nad lediščem. Ta del hladilnika je zelo primeren za shranjevanje živil kot so ribe, meso in sveža zelenjava. Živila ohranijo kakovost do 5 krat dlje. Proizvajalci predal z nižjo temperaturo, na trgu predstavljajo pod različnimi imeni: Nulta cona, ChillerZone, ZeroZone, Cool’n’Fresh, BioFresh …

kako izbrati pravi hladilnik?  

Velikost zamrzovalnega dela

Velikost zamrzovalnega dela naj bo odvisna od potrebe družinskih članov in od načina življenja ter prehranjevalnih navad. V primeru, da v zamrzovalniku hranimo svoje lastne pridelke in opravljamo večje sezonske nakupe, je smiselno, da ima ta del okrog 100 litrov prostornine na osebo, ki živi v gospodinjstvu. Če hranimo manjše količine živil, popolnoma zadoščajo že manjši aparati in tisti z volumnom od 50 do 80 litrov na osebo.

Dizajn hladilnika

Cena hladilnika je odvisna tudi od dizajna, ki ga ta izkazuje. Industrija je tako napredovala, da imamo za skoraj vsak okus svoj izgled aparata. V modo so pred leti prišli retro hladilniki, ki so s svojimi zaobljenimi oblinami in tankimi ročaji ponesli naše misli v obdobje mladosti naših staršev in starih staršev. Nekateri prisegajo na mogočnost in za svojo kuhinjo izberejo ameriški hladilnik, ki predstavlja sledenje v koraku s časom. Karkoli boste že zbrali, imate pri prostostoječih hladilnikih malo morje izbire tako v barvi, obliki, zato verjamemo, da boste brez težav našli aparat, ki do potankosti ustreza vašim željam.

vrhunski dizajn sodobnih hladilnikov

 
Več na Meganakupek.si
Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si