Prosti čas in Fitness vadba

GoPro Quik – hitro in enostavno urejanje video posnetkov na telefonu

GoPro Quik - hitro in enostavno urejanje video posnetkov na telefonu

Spoznajte mobilno aplikacijo GoPro Quik, ki je izredno enostavna in priročna aplikacija za hitro urejanje video in foto posnetkov kar na svojem telefonu. 

Situacija: udeležiš se dogodka in tam s svojim pametnim telefonom posnameš nekaj zelo zanimivih video posnetkov. Sedaj bi bilo najbolje te posnetke združiti in jih deliti s prijatelji na spletu. Kaj storiš? Lahko počakaš, da prideš domov, naložiš posnetke na svoj računalnik, poiščeš program za montažo, zmontiraš video (kar ti vzame cel popoldan, da urediš vse prehode in podobno), dodaš glasbo, izvoziš video in potem bodisi objaviš na družbenem omrežju ali pa preneseš nazaj na telefon in … skratka, preveč dela za kratek video, medtem pa si zamudil pregovorno kovanje železa, ko je to še toplo. Obstaja boljši način in ime mu je Quik.

[/video]

Popolnoma brezplačno aplikacijo Quik je v svet poslalo podjetje GoPro, ki ga verjetno bolj poznate po njihovih športnih kamerah z enakim imenom. Quik vam omogoča, da iz knjižnice svojih fotografij in video posnetkov na telefonu zelo hitro naredite privlačno montažo in jo objavite na družbenih omrežjih oziroma shranite nazaj v knjižnico (galerijo).

Uporaba aplikacije je sila enostavna:

  • izberete video posnetke in/ali slike,
  • izberete format slike (kvadrat ali ležeče), tip prehodov, glasbeno podlago in barvni efekt,
  • nato pa že lahko delite video na družbenih omrežjih.

Aplikacija sicer ponuja veliko ročnih nastavitev,

če bi se želeli poglobiti v podrobnosti, zato je primerna tako za tiste, ki niso podkovani na področju video montaže, kot za tiste, ki imajo že nekaj izkušenj in potrebujejo le hitro in učinkovito orodje. Seveda boste najbolj zagrizeni še vedno posegli po profesionalnih orodjih na vašem PCju, a je Quik presenetljivo zmogljivo orodje za uporabo na terenu, ko pri roki nimate svoje profesionalne opreme ali pa za trenutke, ko za to nimate časa.

04_888x262

Mimogrede, preden si pogledamo, kako zgleda izdelava kratke montaže – aplikacija je na voljo tako za Android kot iOS sistem. Povezavi do aplikacije za posamezen sistem najdete na koncu članka.

Ob prvem zagonu aplikacije vas pričaka kratko besedilo, ki vas pozove k izdelavi vaše prve montaže. S pritiskom na gumb skočite v prvi korak v katerem izberete posnetke in fotografije, ki jih želite uporabiti. Jaz sem se poigral s posnetki s festivala MetalDays. Ko izberete vse posnetke pritisnete kljukico in nadaljujete na naslednji korak.

Vstopna stran aplikacije GoPro Quik

V naslednjem koraku lahko dodate naslov videa in nato nadaljujete z izbiro prehodov. Ker so moji posnetki s festivala metal glasbe sem izbral Radical.

Izberite prehode v aplikaciji GoPro Quik

Sledi izbira glasbe.

Tukaj naletim na oviro, ker kljub obširni knjižnici brezplačnih glasbenih podlag nisem našel nobene, ki bi bila žanrksko primerna za metalski video – zato sem se odločil, da dodam svojo glasbeno podlago (pazite kakšno glasbo uporabite za podlago, če nameravate video deliti na družbenih omrežjih, predvsem na YouTubu, kjer vam lahko video hitro ukinejo, če uporabite glasbo za katero nimate avtorskih pravic oziroma ni izdana pod pravo licenco).

Aplikacija GoPro Quik

Imamo naslov, prehode in glasbo.

Sedaj je trenutek, ko se morate odločiti, ali so posnetki zloženi skupaj v redu ali ne. Če vem kateri del ne odgovarja ga lahko ročno popravite, sicer pa nadaljujete na zadnji korak, kjer lahko dodate posnetkom nekaj barvnih korekcij oz. bolje rečeno filtrov. Poleg tega lahko uredite še zadnje detajle, kot je usklejavanje glasbene podlage, format (kvadrat ali ležeče), pisava in ali želite imeti na koncu videa logotip aplikacije Quik ali ne.

Še zadnji popravki v aplikaciji GoPro Quik

Čestitam, to je to.

Uredili in zmontirali ste svoj prvi video in vse skupaj vam ne bi smelo vzeti več kot 5 minut. Končni rezultat je, upoštevajoč kločino vloženega dela, hudičevo dober in sedaj je čas, da požanjete sadove svojega dela. Izvažanje posnetka lahko traja nekoliko dlje, zato malo potrpljenja ne bo odveč (bolj zmogljiv kot je vaš telefon, hitreje bo minilo). Nikakor pa vam ni potrebno ves čas gledati in spremljati kako poteka izvažanje, ker lahko aplikacija to počne tudi v ozadju in vas bo samodejno obvestila, ko bo končala z delom. Med tem časom pa lahko svoj telefon uporabljate za vsa ostala opravila. V zadnjem delu vas bo Quik vprašal, kam želite naložiti svoj video. Izberite svoje priljubljeno družbeno omrežje in delite svoj izdelek s svojimi prijatelji.

Zaključek in objava z aplikacijo GoPro Quik

Sedaj je čas, da si ogledamo našo stvaritev.

Za konec bi omenil, da bi si želel, da bi aplikacija kot je Quik

obstajala že prej (no, morda je kaj podobnega res že bilo na voljo pred tem, a se mi je izmuznilo). Večkrat se znajdem v situaciji, kjer bi rad nekaj video posnetkov na hitro sestavil in objavil na YouTubu, Instagramu, Facebooku ali kje drugje, pa enostavno ni bilo aplikacije, ki bi to naredila tako hitro in učinkovito.

Quik je prva takšna aplikacija s katero sem se srečal in svoje delo opravi zelo dobro. Seveda ne ponuja toliko ročnih nastavitev kot profesionalna orodja, a to ni njen namen. Namen Quika je, da uporabnika čim hitreje pripelje do končnega rezultata, pri tem pa izredno dobro opravi svojo nalogo tako s prehodi kot z mnogimi možnostmi, ki jih ponuja na vsakem koraku.

Prenesite aplikacijo Quik na svojo napravo.

iOS – https://itunes.apple.com/us/app/quik-video-editor-by-gopro/id694164275?mt=8
Android – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.stupeflix.replay&hl=en

Piše: Uroš Miklavčič, avtor bloga Miklavčič, na twitterju in instagramu ga nadjete pod @uros_m

Več na Meganakupek.si
Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si

Nazaj na seznam

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.