Ideje in navdih za opremo doma

Čiščenje živalske dlake z oblazinjenega pohištva

1. Ob nakupu pohištva pomislimo o uporabnosti

Sodobni hišni ljubljenčki živijo v toplih domovih, uživajo izdatno udobje in celo pretirano razvajenost, ki jim omogoča uporabo vseh površin doma. Kljub svoji ljubkosti pa hišni ljubljenčki od svojih lastnikov zahtevajo nekoliko več odgovornosti pri opremi in negi doma. Ob nakupu sedežne garniture ali fotelja naj imajo v mislih dejstvo, da se živalska dlaka veliko manj oprime gladkih kot teksturiranih materialov. Usnje je zaradi gladke površine najbolj hvaležen material za vzdrževanje, zaradi visoke cene usnja pa so zelo priljubljene tudi njegove imitacije. 

Pes v dnevni sobi rjav les fotelji tabure kamin

2. Snemljive prevleke in odstranjevanje dlak

Količino živalskih dlak v prostoru je mogoče zmanjšati z redno nego živali. Krtačenje, česanje in ‘furminacijo’ naj bi izvajali vsaj dvakrat tedensko ter tako zagotovili, da odvečna dlaka namesto v gubah sedežne garniture konča na glavniku. S snemljivih prevlek za okrasne blazine in oblazinjeno pohištvo je dlako mogoče preprosto odstraniti tako, da jih skupaj s sušilno krpico sušimo v sušilnem stroju. Še ena preprosta metoda za odstranjevanje živalske dlake je uporaba mehčalca za perilo, ki ga v kombinaciji z vodo razpršimo po oblazinjenem pohištvu ter ga obrišemo. Mehčalec namreč prepreči tvorjenje statične elektrike in olajša odstranjevanje dlake. 

Mačka na kavču viseča mreža

3. preprosta zaščita pohištva

Najbolj preprost način, kako lahko oblazinjeno pohištvo (vsaj začasno) zaščitimo pred hišnimi ljubljenčki, je uporaba odeje. Namestimo jo na mesto, kjer ljubljenček običajno počiva ter mu prepovemo uporabo ostale površine. Prednost te metode je dejstvo, da lahko odejo pogosto peremo, poleg tega pa lahko z izbiro barve in vzorca na odeji popestrimo videz dnevne sobe. Minus tovrstne zaščite oblazinjenega pohištva je dejstvo, da odeja ne zaščiti celotnega pohištvenega kosa, kar omogoča, da se frčeča dlaka oprime drugih površin. Lastniki hišnih ljubljenčkov naj se raje poslužijo bolj trajne rešitve, za začasne ‘varuške’ pa bo odeja povsem zadostovala. 

Pasja odeja

4. Redno sesanje in čiščenje

Pohištvene kose, izpostavljene živalskim dlakam, velja redno sesati, saj tako umazanija ne zastara. Sesamo jih z nastavkom za oblazinjeno pohištvo, trpežnih mokrih madežev pa se lotimo z bolj agresivnimi metodami, kot je globinsko čiščenje. Zanimiva metoda za odstranjevanje dlake s kavča je uporaba gumijastih rokavic. Rokavico rahlo navlažimo in s krožnimi gibi vlečemo dlako s tkanine ter jo sproti spiramo z rokavic. Lahko se poslužimo tudi uporabe lepilnih valjarjev ali traku vendar je ta metoda precej nenatančna, zamudna ter proizvede veliko odpadkov. 

žametna zofa modra dekorativni vzglavniki

5. Nakup pohištva za ljubljenčke

Dobro vzgojeni ljubljenčki so navajeni, da imajo v domu ‘svoj’ prostor, kamor se umaknejo ter tako ne uničujejo zofe, namenjene človeški uporabi. Pasje in mačje postelje so v zadnjih letih tako po udobju kot po videzu praktično presegle človeška ležišča, izbirati pa je mogoče med številnimi modeli, ki se podajo v različne sloge notranje opreme. 

Pasje ležišče zebraste barve

Več izdelkov na meganakupek.si