Ideje in navdih za opremo doma

Ideje in triki za peko na žaru

Z vami bomo delili nekaj preprostih, a zelo uporabnih trikov in pripomočkov, s katerimi si lahko olajšate in popestrite peko na žaru in ustvarite še prijetnejšo atmosfero na pikniku. Čevapčiči še zdaleč niso vse, kar lahko pečete na žaru. Postanite pravi BBQ gurman!

Ključ je v dobri marinadi

mariniranje mesa v marinadi

Priprava je najpomembnejši del vsakega opravila. To še posebej velja pri pripravi mesa in drugih dobrot, ki naj bodo pred peko dobro začinjene in uležane v okusni marinadi. Da bodo jedi ostale sveže in polnega okusa, jih shranite v neprodušno zaprti funkcionalni posodi, iz katere lahko vakumsko izsesate zrak. Meso v marinadi pustite vsaj nekaj ur ali kar čez noč, za še močnejši okus pa lahko marinado tudi vbrizgate neposredno v kos mesa z brizgalko za marinado.

Dimljenje? Mala malica

dimljenje jedi na žaru s peletami

Morda se sliši zahtevno, v resnici pa je dimljenje s pravimi pripomočki povsem enostavna naloga, ki se je lahko lotite sami, ne glede na to, na kakšnem žaru pečete. Potrebujete le pribor za dimljenje smoker Starter Kit, s katerim boste oplemenitili izbrane jedi z vonjem po vašem izboru.

Kako? Pelete ali čips za dimljenje namočite v vodo in z njimi napolnite ‘smoker’. Postavite ga na rešetke plinskega žara ali žara na oglje in žar segrejte na nižjo temperaturo, da se vonja enakomerno porazdeli znotraj površine za peko.

Vonj po javorju ali višnji? Oba sta pravi izbor za dimljenje svinjskega mesa in rib. Ameriški oreh se odlično poda k slanini in govedini. Ribe in perutnino obogati sandalovina oziroma cedra, iz katere so narejene deske za dimljenje. Na njih se bo hrana prepojila z vonjem, ki bo navdušil tudi bolj prefinjene okuse.

Pečenke na žaru

Nekatere znamke žarov imajo na voljo tudi dodatke za peko večjih kosov mesa. Če si priskrbite raženj oziroma elektromotor za žar, lahko z njim brez težav spečete tudi celega piščanca. Motor se počasi vrti, meso na nerjavečem nabodalu pa se enakomerno speče z vseh strani.

Se raje družite, kot pečete?

druženje na pikniku in peka na žaru

Obožujete vonj po žaru, vendar bi raje nemoteno klepetali s svojimi gosti, ne pa stali ob žaru in obračali meso? Držala za peko rebrc, piščančjih krač ali stojalo za perutnino so prava rešitev za vas. Meso postavite na stojalo, ki omogoča enakomernejšo peko mesa, ki ne potrebuje nenehnega obračanja. Stojalo omogoča tudi boljši izkoristek prostora, saj lahko poleg mesa hkrati pečete tudi krompir in zelenjavo.

Zapecite ravno prav

pecite kot mojster žara

Sem vam dogaja, da je meso na zunaj že videti pečeno ali na kakšni strani celo preveč zapečeno, pa še vedno pa ne veste, ali je dobro pečena tudi sredica? Digitalni termometer ni samo za poklicne kuharje, tudi domačim mojstrom bo ta pripomoček močno olajšal peko in pomagal ustvariti ravno prav pečeno jed.

 

Burgerji, ki ne razpadajo

Burgerji so zadnji kulinarični hit pri nas in v tujini. Pripravite jih lahko tudi na domačem žaru, da vam meso med obračanjem ne bo razpadlo, pa uporabite preprost trik: stisnite jih s stiskalom za hamburgerje. Tako bodo čvrsti ter ravno prave velikosti in oblike.

 

Navdušite tudi s pijačo
postrezite kot somilje

Postrezite kot pravi somelje. Privlačne posode za hlajenje, v katerih bo vino ostalo prijetno hladno tudi ob višjih temperaturah. Ali pa lepo oblikovani odpirači in zamaški za steklenice, izlivniki za vino in drugi dodatki, s katerimi bo kapljica le še bolj žlahtna. Za najmlajše pa bo kot nalašč točilnik za pijačo, v katero poleg osnove za bogatejši okus dodate še sveža zelišča ali sadje. Z malo spretnosti bodo otroci pijačo lahko točili kar sami. Zabava zagotovljena!

Imate vse, kar za piknik potrebujete?

 

Več izdelkov na meganakupek.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja