Ideje in navdih za opremo doma

Inovativne ideje na žaru

So sončni žarki tudi vas že zvabili na plano? Še malo, pa se bo začela sezona, ko se z vrtov širijo omamne vonjave ražnjičev, pleskavic, pečenih bučk in drugih dobrot z žara. Začnite sezono grilanja čim bolj inovativno! Pripravili smo nekaj pregrešno dobrih receptov, ki bodo presenetili brbončice še tako zahtevnih gurmanov.

Začnite sezono grilanja čim bolj inovativno!

Za uvod vašim želodčkom privoščite nekaj slastnega poltrdega Halloumi sira s slivami in slanino. Suhe slive predhodno namočite v slivovki ali vodi. Medtem kose sira potresite s kurkumo, ingverjem, poprom, soljo in čilijevim oljem ter jih malce pustite. Slive nato odcedite, zavijte v košček slanine ter zapecite skupaj s sirom. Mmm, za vse prste obliznit! Za res pravo hrustljavo ekstazo zraven ponudite še svež kruh, kuskus ali zeleno solato.

Pečena zelenjava na žaru s sirom Halloumi

Da bi na svoj račun prišli tudi želodčki vegetarijancev, veganov in ostalih vege jedcev, je pogosto kar velik izziv, saj s(m)o že vsi naveličani klasičnega vegi menija za žar – popečenih bučk, malancanov in paprike. Zato tokrat vaše drage goste presenetite z novo eksplozijo okusov. Na žaru pečene malancane posolite po okusu, posujte z drobno narezanim čemažem, peteršiljem in preljite z dobrim olivnim oljem. Navdušenje je zagotovljeno! Izvrstna popestritev katerekoli zelenjave na žaru je tudi, če jo že pečeno prelijete z olivnim oljem, limoninim sokom ter posujete s soljo, poprom in origanom. Preprost, a izredno okusen trik.

Odlična popestritev nemesnega menija je tudi aromatični koromač z zelenjavo. Pripravo začnemo z marinado iz gomoljev koromača, paradižnikov ter stroka česna, v katero dodamo poljubno zelenjavo ter limonin sok in olivno olje. Nato marinado razporedimo na štiri kose alu folije, na vrh dodamo vejico timijana, zavijemo ter pečemo, dokler zelenjava ni mehka. Ekspres priprava in nadvse zadovoljne brbončice, bi si lahko želeli še več?

Koromač

Za piko na i pa ne pozabite na primerno prilogo, tokrat na malce bolj inovativen način … Če se niste poskusili polente na žaru, je sedaj skrajni čas! Polento zavrite v mleku, sladki smetani ter vodi in dodajte razpolovičene stroke česna, rožmarin in solite, poprate po okusu. Delovno površino obložite s prozorno folijo ter po njej razporedite polento v debelini približno 3 centimetrov, razrežite na pravokotnike, namažite z olivnim oljem ter popecite na žaru. Postrezite še toplo z malce naribanega sira ali parmezana, ki se bo ravno prav stopil na še topli polenti. 

Polenta na žaru

Prepustite se dobri družbi in znanemu vonju po hrustljavo zapečeni zelenjavi, mediteranskih začimbah … 

 

Več izdelkov na meganakupek.si