Ideje in navdih za opremo doma

Kako izbrati popoln stol?

Dimenzije stolov

Prvi kriterij za primernost stolov so njihove dimenzije. V salonu si velja pomagati z metrom in stole dodobra izmeriti – tako po širini in globini kot višini. Za jedilne mize standardne višine 75 cm je primerna višina sedišč stolov okoli 45 cm. Za zajtrkovalne pulte višine okoli 90 cm je potrebno izbrati stole sedalne višine 65 cm, klasični barski stoli pa se ponašajo s sedalno višino 76 cm. V manjših jedilnicah so bolj praktični manjši stoli za jedilnice z ozkimi sedišči in brez naslonjal za roke, pri večjih jedilnicah pa si lahko privoščimo izbiro udobnejših oblazinjenih stolov z velikimi nasloni. Ob mizi velja pravilo, da k enemu stolu pripada okoli 60 cm širine mize. Za bolj gosto posedanje oseb je primernejša izbira jedilna klop. 

stoli les jedilnica miza klop dekor

Trdnost in trpežnost stolov

Naslednja lastnost, na katero je potrebno paziti pri izbiri stolov je njihova trdnost in kvaliteta izdelave. Stol mora imeti stabilno in močno ogrodje, ki je lahko izdelano iz kovine, lesa ali umetne mase. Običajno imajo stoli po štiri noge, obstajajo pa tudi modeli stolov z eno samo nogo ter konzolni stoli, pri katerih sedalo previsno visi nad kovinskim okvirjem. Materiali, iz katerih je stol izdelan naj bodo kompaktni, stiki med posameznimi elementi trdni, hkrati pa mora biti stol ob dvigu sorazmerno težak. Vsak stol je potrebno v salonu dodobra preizkusiti, se nanj dobro usesti, samozavestno nagniti nazaj ter celo zagugati. 

stoli konzolni kovinski

Material, barva in slog stolov

Izbiro sanjskih stolov nenazadnje narekuje tudi njihova estetska podoba. Na trgu je na voljo nešteto modelov različnih slogov, materialov in barv, zato je toliko težje izbrati popoln model za svoje potrebe. Pri izbiri sloga stolov sledimo siceršnji podobi interierja ter drugim pohištvenim kosom v prostoru. Leseni jedilni stoli veljajo za najbolj klasične in so primerni za tradicionalno obarvane domove. Stoli iz umetnih mas veljajo za zelo priljubljene zaradi preprostega vzdrževanja, trpežnosti, širokega spektra barvnih variacij in nenazadnje prijetnosti na dotik. Zelo modni so tudi kovinski stoli industrijskega izgleda; ali pa stoli s tankimi kovinskimi nogami in mehko oblazinjenimi sedali. Za bolj unikaten izgled jedilnice si lahko privoščimo svobodno kombiniranje različnih modelov stolov. 

stoli industrijski blazine modno moderno umetna masa kovina

Izbira pisarniškega stola

Dandanes večino delovnega dneva presedimo za računalniki, zato je izbira ustreznega pisarniškega stola za zdravje še toliko bolj pomemba. Pri izbiri pisarniškega stola moramo upoštevati uporabnika oz. večje število le teh. V primeru, da bo pisarniški stol uporabljalo več oseb morajo biti vsi elementi od sedala do naslonjal za hrbet in roke nastavljivi. Dobri pisarniški stoli morajo nuditi dobro oporo hrbtenice ter s svojo obliko slediti naravni liniji hrbta. Poleg oblike in udobja je pri pisarniškem stolu pomembna tudi kvaliteta materialov, ki naj bodo trpežni in odporni na umazanijo. 

stol pisarniški vrtljiv udobje

Več izdelkov na meganakupek.si

Sorodni članki