Ideje in navdih za opremo doma

Žar je srce letne kuhinje

Poleti ni lepšega početja od priprave in uživanja hrane na prostem, zato ni nič nenavadnega, da so letne kuhinje v zadnjem času postale izredno modne. Letno kuhinjo je mogoče urediti na vrtu ali terasi, v pomanjšani verziji pa tudi na balkonu. Pri novogradnjah so letne kuhinje velikokrat ‘podaljšek’ običajne kuhinje, ločujejo ju le steklena drsna vrata, ki poleti omogočajo združeno uporabo obeh prostorov. Letne kuhinje imajo na vremenske razmere odporne pulte, izdelane iz kamna ali betona, ponašajo pa se tudi z vgrajenimi hladilniki, omaricami in umivalniki. Najpomembnejši element vsake letne kuhinje pa je brez dvoma žar! 

žar letna kuhinja kamin

Na trgu je na voljo veliko različnih žarov, od profesionalnih modelov v katerih je mogoče peči celega piščanca ali torto do preprostih izvedb za enkratno uporabo. Blagovna znamka žarov Napoleon že vse od leta 1976 velja za pravo klasiko, saj kot največji kanadski proizvajalec žarov za gurmane slovijo po predanosti kakovosti izdelkov. 

žar oglje prenosni

Zagrizeni žar entuziasti prisegajo na klasične žare na oglje, saj le-ti omogočajo najbolj avtentičen dimljen okus hrane. Ponašajo se tudi z velikim razponom temperature, uravnavanje temperature in zraka pa zahteva nekaj spretnosti. Slabost žara na oglje je dolgotrajna priprava na peko, ki običajno traja pol ure; prav tako naporno je tudi čiščenje po peki. Plinski žari so idealni za vse, ki radi veliko pečejo, saj je peka na plinskem žaru cenovno ugodna. Poleg tega ne oddajajo veliko vonja, zato so primerni tudi za uporabo v blokih. Njihova praktičnost pride do izraza tudi pri hitrem segrevanju in preprostem čiščenju. Edina slabost plinskih žarov je dejstvo, da ne zagotavljajo slavnega okusa dimljenja. 

Letna jedilnica vrtna garnitura vrtni stoli vrtne mize

Hrano z žara bi bil greh jesti v zaprtih prostorih! Postrežena naj bo na prostem, najraje v dobri družbi na elegantni vrtni garnituri! Sodobne vrtne garniture so izdelane iz trpežnih materialov, ki dobro kljubujejo obrabi. Običajno so izdelane iz kovine, lesa ali pletenih umetnih materialov, najbolj modne pa so sodobne minimalistične izvedbe ali klasični rustikalni modeli. Dodatno udobje pri sedenju zagotavljajo pisane sedežne blazine, ki na teraso vnesejo tudi nekoliko igrive energije. V primeru, da na mestu kjer stoji vrtna garnitura ni zagotovljene naravne sence si lahko pomagamo z nakupom senčnika. 

žar pripomočki pečenje na žaru

Pripravo hrane na žaru občutno olajšajo pripomočki za žar. Kocke za prižiganje pospešijo gorenje ognja. Vilice, klešče in obračalke poskrbijo za enostavno pripravo hrane ter nas ubranijo direktnega stika z vročino. S pomočjo čistila in ščetk žar po uporabi enostavneje očistimo, prevleka za žar pa ga tekom neuporabe zaščiti pred vremenskimi vplivi. 

žar piknik

Postrežba hrane z žara je lahko bolj sproščena! Mizo lahko pogrnemo s pisanim prtom in okrasimo s sezonskim cvetjem v kozarcih za vlaganje. Nobene potrebe ni po ujemanju porcelanastih kosov, uporabimo to kar je na voljo in dajmo prednost dobrim odnosom ob mizi! Meso je najlažje razporediti in narezati na robusnih deskah za rezanje, solate pa postreči v različnih skledah. Za dobro vzdušje ob mizi bo najhitreje poskrbelo sveže vino, ki ga v poletni vročini ohranimo osvežujočega s pomočjo posode za hlajenje. 

 

Več izdelkov na meganakupek.si