Ideje in navdih za opremo doma

Kavč ali zofa?

Kaj je zofa?

Zofa je kos oblazinjenega pohištva, ki je primarno namenjen sedenju in ne poležavanju. Ponaša se z nekoliko ožjim sedalom in višjim naslonjalom ter je običajno dvignjena na lesene ali kovinske noge. Zofe so odlična izbira za opremo sprejemnic, čakalnic in lokalov. Dobrodošle so tudi v dnevnih sobah, ki so primarno namenjene druženju gostov, sicer pa so v dnevnih sobah ob porastu priljubljenosti televizije zofe izpodrinili udobnejši kavči.

 zofa roznata

Kakšni so kavči?

V primerjavi z zofami so kavči nižji, mehkeje oblazinjeni in namenjeni ležanju. Eden izmed elementov je običajno podaljšan, tako a kavč dobi obliko črke L. Kavče je mogoče s kombiniranjem elementov primernih dimenzij in oblik povsem prilagoditi potrebam prostora, individualne estetske preference uporabnika pa zadovolji pestra paleta barv in sodobnih materialov za tapeciranje. Sodobni modeli kavčev imajo izvlečna sedala, vgrajene mizice, prilagodljiva naslonjala ter celo integrirane električne vtičnice. 

kavc

Raztegljivi kavči so zelo praktični!

Sodobni domovi se morajo hitro prilagajati različnim spremembam in novim potrebam uporabnikov. V primeru, da dnevno sobo občasno ali redno uporabljamo tudi kot spalnico izberimo raztegljiv kavč, ki omogoča hitro spremembo namembnosti prostora. Tudi v domači pisarni je iz istih razlogov še kako dobrodošel dvosed z ležiščem; pisarna lahko tako služi tudi kot soba za goste. Nekateri modeli raztegljivih kavčev imajo vgrajen tudi predal, ki služi za shranjevanje odej in posteljnine. 

zofa raztegljiva

Pred nakupom preverimo kvaliteto 

Tako zofe kot kavči so na trgu na voljo v različnih velikostih, primerno dimenzijo pa običajno štejemo v številu sedišč. Odločimo se lahko za nakup večjega kavča v obliki črke L, ali pa kombiniramo postavitev troseda in dvoseda. Dvosedi so predvideni za udobno sedenje dveh oseb, trosedi treh; kombiniranje ločenih kosov pa omogoča prehod med elementi ter ohranja zračnost prostora. Pred samim nakupom zofe, troseda, kavča ali katerega koli drugega kosa oblazinjenega pohištva je potrebno v salonu preveriti njegovo kvaliteto in udobnost. Pazimo na čvrstost in trpežnost ogrodja, ki naj bo izdelano iz masivnega lesa ali kovine, izogibajmo pa se plastičnim ogrodjem. Preverimo tudi čvrstost tapeciranja, kvaliteto šivov in materiala ter stike med posameznimi deli garniture! 

zofa dvosed trosed

Več izdelkov na meganakupek.si