Ideje in navdih za opremo doma

Udobje v domači dnevni sobi

Glavni element dnevne sobe je sedežna garnitura

Največji in najpomembnejši pohištven element v dnevni sobi so sedežne garniture. Gre za kos, ki ga ne menjamo prav pogosto, zato velja pred nakupom dobro premisliti o potrebah, prostorskih omejitvah in estetskih prioritetah. V primeru, da sedežno garnituro uporabljamo za sedenje ob branju ali druženju, naj bo ožja in nekoliko višja, za poležavanje in gledanje televizije pa izberimo nižji in širši model. Manjšo dnevno sobo lahko navidezno povečamo s kombiniranjem nekoliko manjše zofe in fotelja, v večji dnevni sobi pa bo lepo izpadla mogočna sedežna garnitura obsežnih dimenzij. Oblazinjeno pohištvo je pred nakupom dobro osebno preizkusiti ter se prepričati o kompaktnosti ogrodja, udobnosti tapeciranja in trpežnosti materiala. 

dnevni prostor skandinavski dekor preproge kože okrasni vzglavniki

Osebno noto v dnevno sobo vnesejo manjši pohištveni kosi in dekor

Karakter in igrivost je v dnevno sobo najenostavneje vnesti s pomočjo manjšega pohištva kot so klubske mizice, manjše komode in stenske police za razstavo knjig ter osebnih predmetov. Izberemo lahko več manjših klubskih mizic ali pa eno večjo, ki služi tudi kot otoman. Trenutno so zelo modne okrogle klubske mizice v leseni ali kovinski izvedbi s tankimi poševnimi nogami. Osebno noto dnevni sobi dodajo tudi manjši dekorativni elementi, na primer okrasne blazine, sveče, preproge in stojala za časopise. Vsi elementi naj bodo skladne estetike in barvne palete. 

dnevni prostor spalna zofa lesena okrogla mizica dekor

Optimalen pogled na televizijo

V večini sodobnih dnevnih sob ne gre zanikati dejstva, da za center pozornosti velja televizija. Pri razporeditvi pohištva v dnevni sobi je za optimalno udobje potrebno upoštevati umestitev televizije, ki naj bo umeščena čim bolj centralno. Pogled na televizijo naj bo čim bolj frontalen in neoviran. Izogibati se velja tudi postavitvi televizije nasproti okna ali svetil, saj lahko odboj svetlobe moti pogled na ekran. Razdalja od sedišča do zaslona naj bo trikrat večja od diagonale zaslona; gledanje od blizu namreč kvari tako trenutno uporabniško izkušnjo kot na daljše časovno obdobje tudi vid. Pri umestitvi televizije velja upoštevati tudi višino TV omarice oz. pozicijo televizije na steni, spodnji rob zaslona naj bo na višini oči. 

dnevni prostor omare mizica gugalnik dekor

Domačnost s pomočjo svetlobe

Oblikovalski element, ki lahko poskrbi za dodatno udobje dnevne sobe je svetloba ter posledično svetila in luči. Če imamo to srečo, da se v dnevni sobi nahaja kamin je le-ta popoln vir prijetne svetlobe, topline in domačnosti; podobno prijetno vzdušje pa je mogoče ustvariti tudi z izbiro primernih svetilk. Splošno stropno osvetlitev dopolnimo z nežnimi ambientalnimi stenskimi, talnimi ali namiznimi svetilkami, ki oddajajo svetlobo toplega barvnega tona in ne bodejo v oči. 

dnevni prostor sedežna tabure svetila osvetlitev kamin okrasni vzglavniki

Komode in regali za urejen izgled dnevne sobe

V dnevnih sobah pridejo še kako prav dodatne shranjevalne površine za knjige, dragocen kristal in ljube osebne spominke. Vse to lahko lepo pospravimo v komode in omarice ali dnevne regale. Najbolj smotrno je izbrati modele s kombinacijo zaprtih in odprtih shranjevalnih površin, ki hkrati omogočajo, da razstavimo pomembne kose in hkrati skrijemo neestetske kose ter tako ohranimo urejen izgled prostora.  

dnevni prostor lesen shranjevalne površine

Več izdelkov na meganakupek.si