Ideje in navdih za opremo doma

Kako opremiti otroško in mladinsko sobo?

Iz majhnega v hipu zraste veliko, zato je pomembno, da je otroška soba prijeten prostor, ki se sčasoma prelevi v funkcionalno mladinsko sobo.

Poletni čas je poleg počitnikovanja idealen tudi za razmislek o opremi otroške oziroma mladinske sobe. Bo vaš otrok jeseni prvič stopil skozi šolska vrata oziroma z odraščanjem potrebuje vedno več prostora zase?

Otroška oziroma mladinska soba je v mladosti pomemben osebni prostor, ki ima vpliv na naš psihični razvoj. Prijetno in uporabno opremljen prostor namreč pripomore k večji koncentraciji ob učenju in nenazadnje nudi udobno domače zatočišče v razburljivem obdobju življenja, ki mu rečemo odraščanje.

 

Štirje osnovni elementi

Otrokom in mladostnikom veliko pomeni, da imajo doma svoj osebni prostor, zato v resnici ni tako pomembno, če je otroška soba majhna ali velika. V osnovi naj bo opremljena s štirimi ključnimi elementi: udobno otroško oziroma mladinsko posteljo, pisalno mizo in pisarniškim stolom, garderobno omaro za shranjevanje oblačil ter policami za shranjevanje knjig, šolskih potrebščin, igrač in drugih osebnih predmetov.

V sodobnem svetu je na voljo veliko slogovno zanimivega in kakovostnega pohištva, primernega za vsak okus. Da je opremljanje še bolj preprosto, proizvajalci otroških in mladinskih sob največkrat ponujajo programe otroškega in mladinskega pohištva, ki vsebujejo slogovno sorodne elemente in jih celo prilagodijo najrazličnejšim velikostim oziroma drugim značilnostim prostora.

Postelja, pisalna miza in omare v mladinski sobi

 

Majhna ali velika?

Izziv pri izbiranju oziroma postavitvi pohištva največkrat predstavlja velikost otroške sobe. Medtem, ko velike sobe nudijo nešteto možnosti, se moramo opremljanja manjše sobe lotiti z večjo mero kreativnosti. Otrok oziroma mladostnik potrebuje prostor za igro, učenje, spanje in shranjevanje oblačil, ob vsem tem pa se mora v svoji sobi predvsem počutiti kar se da prijetno.

Dobra rešitev so postelje, ki so z vseh strani in na vrhu obdane s policami in z omarami za shranjevanje oblačil oziroma ostalih predmetov. V zadnjem času so priljubljene tudi sobe z dvignjeno “pograd” posteljo, kar na tleh sprosti potreben prostor za omare in pisalno mizo. Nad takšno postavitvijo so pogosto posebej navdušeni prav otroci in mladostniki, ki vsakodnevno spanje na dvignjeni postelji doživljajo kot vznemirljivo pustolovščino!

Rožnata mladinska soba z dvignjeno posteljo

 

Ni vseeno, kje stoji pisalna miza

Pisalna miza je poleg postelje najpomembnejši kos pohištva v otroški oziroma mladinski sobi, saj šolarji z leti tudi doma vedno več časa preživijo za knjigami in zvezki. V idealnih razmerah naj bi pisalna miza stala tako, da vir dnevne svetlobe prihaja iz smeri, ki je nasprotna roki, s katero otrok piše. Če je otrok desničar, je priporočljivo, da miza stoji desno od okna in obratno.

Mnogokrat se vseeno zgodi, da prostorske značilnosti sobe ne dovolijo idealne postavitve, zato se skušajte držati vsaj načela, da miza stoji blizu okna. Vir dnevne svetlobe namreč v vsakem primeru blagodejno vpliva na dobro počutje in koncentracijo med učenjem.
Pisalno mizo nazadnje opremite tudi s kakovostnim pisarniškim stolom, ki bo razbremenil hrbtenico in pospešil krvni obtok pri večurnem sedenju.

Pisalna miza in omare v beli mladinski sobi

 

Ko imaš sostanovalca

Otroci se sprva nemalokrat skremžijo ob ideji, da si bodo morali sobo deliti s svojim bratom ali sestro, a nekatere raziskave pravijo, da se na ta način v resnici lažje prebijejo skozi turbulentna mladostniška leta, krepijo pa tudi empatijo in sposobnost prilagajanja drugim, ki jim bo v življenju še kako koristila.
Za najboljši izkoristek manjšega prostora je sobo za dva priporočljivo opremiti s pogradom. Na ta način pridobimo dovolj prostora za omare in dve pisalni mizi, obenem pa otroci in še posebej najstniki s tem kljub vsemu dobijo občutek večje zasebnosti.

Pograd postelja v otroški sobi z dodatki

 

Poslušajte želje otroka

Po tem, ko ste v otrokovo odraščanje investirali z izbiro kakovostne mladinske sobe in funkcionalno postavitvijo pohištva, je čas, da svoje ideje prispeva tudi tisti, ki bo v prostoru preživel največ časa.

Pri izbiri barve pohištva sicer skušajte upoštevati želje otroka, a ob tem ne zanemarite, da je »najljubša barva« pogosto muha enodnevnica. Morda so deklice pri šestih letih resda navdušene nad rožnatimi oziroma vijoličastimi odtenki, a pripadnost princeskini barvni paleti pogosto izzveni nekje do desetega leta ali še prej. Namesto odtenka pohištva, naj si tako sami izberejo barvo stene, proste roke pa jim pustite tudi pri izbiri dodatkov kot so zavese, preproge ali svetila. Za popestritev sobe je odlična izbira še udobna sedalna vreča, ki bo poskrbela za prijetno vzdušje pri druženju s prijatelji ali pa uporabna in moderna magnetna tabla, kamor bodo pripeli pomembna sporočila, priljubljene fotografije in šolski urnik.

Otroci naj sami preizkusijo in izberejo tudi najudobnejšo vzmetnico za svojo posteljo, vsekakor pa kakovostno posteljnino po lastnem okusu.

Mladinska soba v majhnem prostoru

 

Nekaj koristnih namigov arhitektke

Nina Štajner je izkušena arhitektka in notranja oblikovalka, za vas pa je pripravila nekaj kratkih nasvetov za še bolj izpopolnjen videz otroške oziroma mladinske sobe.

• V otroški sobi zagotovite dovolj »zaprtih« shranjevalnih površin, da lahko predmete poskrijemo. Na ta način prostor na videz deluje večji in manj natlačen.

• Če si sobo delita dva, lahko prostor razdelimo vertikalno z dvignjeno posteljo, lahko pa tudi horizontalno, s pomočjo zaves, ki jih otroka po želji zagrneta in sobo razdelita na polovico.

• Odlično je, če ima soba veliko naravne svetlobe, a sobo moramo kljub vsemu opremiti s kakovostno in zmogljivo stropno svetilko. Na pisalni mizi je dobrodošla kakovostna namizna luč, k postelji pa lahko namestimo svetilko, ki bo oddajala nežno ambientalno svetlobo.

 

Več izdelkov na meganakupek.si