Ideje in navdih za opremo doma

Pravi kozarec za vsako pijačo

Kozarci za sok ali vodo

Visoki kozarci za sok ali vodo običajno držijo okoli 3 decilitre tekočine in se uporabljajo za strežbo mešanih napitkov, ledenih čajev, gaziranih pijač in nekaterih manj alkoholnih koktajlov.

 

Poglej infografiko

 

Pijačo se v visokem kozarcu običajno postreže s slamico, ki naj bo za čim bolj trajnostno naravnan učinek namesto plastična raje papirnata, kovinska ali steklena. 

kozarec visok

Kozarci za žganje

Nizki kozarci večjega premera se običajno uporabljajo za strežbo žganih pijač v kombinaciji s kockami ledu, v njih pa lahko postrežemo tudi klasične koktejle ali gazirane pijače. Kozarci za žganje so lahko izdelani iz gladkega stekla, trenutno pa so posebno modne kristalne različice.  

kozarec nizek

Kozarci za vino

Kozarci za vino ‘bele barve’ se ponašajo z manjšim volumnom, dobrodošla je oblika tulipana, ki je pri vrhu malce obrnjena navzven. Belo vino naj v kozarcu ostane hladno! Kozarci za rdeče vino imajo nekoliko večji volumen in so bolj zaobljene ter pri vrhu ožje oblike, ki dopušča kroženje vina in njegovih vonjav. Kozarec za rdeče vino se napolni največ do tretjine volumna. Ozki in visoki kozarci na pecljih se uporabljajo za strežbo penin. Višina kozarcev za penino lepo izpostavi intenzivnost mehurčkov penine, ki na pogled delujejo posebno elegantno. 

kozarci za vino

Kozarci za koktajle

Oblik, barv in materialov kozarcev za koktajle obstaja prav toliko kot receptov za koktajle. Kot najbolj poznani slovijo kozarci za martini, ki imajo na visokem peclju dvignjeno čašo v obliki na glavo obrnjenega stožca. Čaša nekaterih koktejl kozarcev za nekoliko bolj ploščata, še vedno pa dvignjena na pecelj. 

kozarec za koktejl

Kozarci za aperitiv ali digestiv

S posebnimi kozarci se počasti tudi aperitivne in digestivne napitke. Aperitive se običajno streže v majhnih kozarcih, ki so dvignjeni na visoke peclje. Možate težke digestive pa se nasprotno postreže v kozarcih z nizkimi peclji in širšimi čašami, ki omogočajo vrtenje pijače po obodu kozarca. 

 

kozarci za aperitiv

Kozarci za pivo

Pozabiti ne smemo niti na kozarce za pivo, ki se po oblikah ločijo glede na tip postreženega piva. Najbolj tradicionalen kozarec za pivo je vsekakor vrč z debelimi stenami in značilno ročko, ki je primeren za strežbo lažjih, manj aromatičnih piv. Kozarci za pivo v obliki čaš so na trgu na voljo v številnih izvedbah – od višjih in ožjih pa do nižjih in bolj okroglih. Kozarci v obliki čaše se uporabljajo za strežbo lahkotnih piv. Druga kategorija kozarcev za pivo so pokali in kelihi, ki jim je skupen nizek pecelj in lahno zaobljena oblika čaše. Pecelj pripomore k ohranjanju hladne temperature piva, trebušasta oblika čaše pa omogoča daljše ohranjanje pene. Kelihi in pokali so običajno nekoliko manjše prostornine, zato se uporabljajo za strežbo močnejših piv. 

kozarci za pivo

 

Vodič uporabe pravih kozarcev #infografika


 

20191202 kozarci

Nazaj na vrh članka

 

Več izdelkov na meganakupek.si