Ideje in navdih za opremo doma

Izberite pravo otroško in mladinsko posteljo

Če ste imeli kdaj opravka z neprespanim dojenčkom, otrokom ali mladostnikom, dobro veste, da prespanost otroka pomembno vpliva na splošno družinsko klimo. Da bo vaš otrok spočit in dobro pripravljen na vsakodnevne izzive odraščanja, mu poleg ustrezne dnevne rutine vsekakor zagotovite tudi zdravo spalno okolje. To lahko storite že z ustrezno izbiro kakovostne otroške in mladinske postelje.

 

Novorojenček hrepeni po zavetju

Novorojenčki oziroma dojenčki, ki so vajeni udobnega zavetja maternice, so tisti, ki najbolj cenijo kakovostno spalno okolje. Mnogo strokovnjakov zato meni, da lahko z izbiro otroške posteljice lahko oponašamo varno okolje maternice. Za novorojenčka oziroma dojenčka do treh mesecev starosti je zato najbolj primerna zibka, saj bi se na večjih spalnih površinah utegnil počutiti ogroženega. Za večji občutek varnosti lahko zibko opremimo še z dodatki za otroške posteljice, na primer z baldahinom in s posebno prešito odejo, ki jo namestimo ob stranicah zibke. Majhne otroške posteljice so običajno opremljene tudi s kolesi, kar omogoča enostavno premikanje zibke po vseh prostorih vašega doma.

Vzmetnica novorojenčka naj bo čim trša, saj hrbtenica dojenčkov zaradi hitre rasti potrebuje dobro oporo. Če vaš dojenček nima težav s polivanjem hrane, strokovnjaki v najzgodnejšem obdobju zaradi zdravega razvoja hrbtenice odsvetujejo celo uporabo vzglavnika. 

Otroška posteljica z baldahinom v beli barvi

 

Ko zibka postane prevelika

Dojenček raste hitro, postaja gibalno naprednejši, navaja pa se tudi na dnevno rutino. Nekje pri treh ali štirih mesecih mu zibka postane pretesna, za kakovosten počitek in nemoteno rast pa potrebuje vedno več prostora. Pri tej starosti izberite otroško posteljico z ograjo. Na voljo so dimenzije postelje 120 x 60 cm oziroma postelje 140 x 70 cm. Te otroške posteljice nudijo varno zavetje do približno tretjega leta starosti. Vašemu dojenčku, ki se hitro spreminja v malčka, bo zaradi premičnosti ležišča oziroma ograje takšna postelja nudila varno in udobno spalno okolje. Letveno dno otroške posteljice namreč lahko spuščate vedno nižje, kar nadebudnim plezalcem sčasoma onemogoča, da bi samovoljno zapustili posteljo in se spravljali v nevarnost.

Bela masivna otroška postelja

 

Postelja za “velike” – velik korak za vašega malčka

Ko malček dopolni tri leta, starši pričnejo razmišljati o naslednjem koraku na dolgi poti odraščanja. Obdobje, ko otrok prične tvoriti daljše smiselne stavke, razvija dolgoročni spomin in se odvadi nošenja plenic, je hkrati tudi čas, ko rad poudarja, da je že “velik”, torej pripravljen na nove izzive. Med ostalim tudi za bolj samostojno spanje. Največkrat se namreč prav v tem obdobju odločimo, da otrok potrebuje običajno, “veliko” posteljo. Psihologi in pedagogi priporočajo, naj bo prehod čim mehkejši: otroku kupite posteljo manjših dimenzij, ki se mu bo zdela bolj obvladljiva, nenazadnje pa bo v otroški sobi zavzela manj prostora in vam podaljšala čas, ko boste morali razmisliti o postavitvi, primerni vse do konca najstniških let. Otroku dovolite, da sodeluje pri izbiri postelje, posteljnine in drugih dodatkov, zaradi katerih bo svojo posteljo in sobo še bolj vzljubil.

Dvignjena otroška postelja z igralnim centrom

Mlajši bodo veseli dvignjenih postelj, ki imajo spodaj igralno površino in jim omogočajo pobeg v svet domišljije. Male princeske bodo morda očarane nad pravljično posteljo z rožnatimi dodatki, s katere se lahko vsako jutro spustijo kar po toboganu, mladi navihanci pa se bodo nedvomno navdušili nad dodatki, ki posteljo spremenijo v viteško trdnjavo.

Vsem, ki vas še vedno skrbi varnost ob spanju v otroški postelji, priporočamo nakup snemljive zaščitne ograjice. Ta bo tistim, ki spijo bolj nemirno, preprečevala padce med spanjem in nenazadnje vplivala na bolj kakovosten počitek staršev.

Če ima vaš otrok težave z alergijami, vsekakor poskrbite za nakup antialergijskega ležišča, prešite odeje in vzglavnika, ki bodo preprečevali izbruh alergičnih reakcij med spanjem.

 

Dvignjena postelja in pograd – sodobna arhitektura reši prostorske težave

Z leti otrok potrebuje vedno več prostora za učenje, shranjevanje šolskih potrebščin in drugih osebnih predmetov, preraste pa tudi otroško posteljo manjših dimenzij. Včasih se zdi, da je mladinska soba premajhna za vse vidike odraščanja, a k sreči so dandanes na voljo sodobne arhitekturne rešitve, s katerimi mladinska soba postane otrokovo priljubljeno zatočišče.

Na voljo so dvignjene postelje oziroma posteljni okvirji, spodaj in ob straneh obdani s predali, policami ali omarami, ki otroku nudijo dovolj shranjevalnih površin za oblačila, knjige in vse druge vrste osebnih predmetov.

Za vse, ki sobo delijo z bratom ali sestro, pa so še vedno priljubljena izbira pogradi, ki so dandanes na voljo v zanimivih postavitvah in ustvarjajo videz bolj prostorne, zračne otroške sobe, obenem pa kar najbolje izkoristijo dimenzije prostora.

Mladinska soba v nevtralnih tonih

 

Mladostniki – zadnja postojanka pred odraslostjo

Puberteta vaše radovedneže spremeni v najstnike, s tem pa se soočimo z novo paleto izzivov. Najstniki potrebujejo vedno več osebnega prostora, težijo k večji samostojnosti in se obenem želijo uveljavljati kot mladi odrasli. To razpoloženje odraža tudi njihova soba, ki jo vedno bolj zaznamujejo nevtralni toni. Najstniki posteljo, vzmetnico, posteljnino in dodatke za sobo največkrat izbirajo že na oddelku za odrasle, priporočljivo pa je, da jim pustimo, da z danimi sredstvi čim bolje izrazijo svoj osebni slog. 

 

 

Več izdelkov na meganakupek.si