Ideje in navdih za opremo doma

Kratkočasenje z otroki med vožnjo

Trenutek, ko bomo zaklenili vrata svojega doma in se odpravili na pot proti počitniškemu cilju, je vse bližje. Ne glede na to, s katerim prevoznim sredstvom boste potovali, imejte v mislih, da je vožnja za otroke precej manj prijetna, kot za odrasle.

Otroci namreč še nimajo dobro razvitih spodobnosti, ki bi jim omogočale razumeti, zakaj se splača potrpežljivo čakati, poleg tega je njihova pozornost še precej kratkotrajna, zato težko dlje časa sedijo pri miru, še posebej, če jim je dolgčas. Vožnja proti prijetnemu cilju se lahko tako hitro spremeni v zelo neprijeten dogodek.

Puncka v avtosedezu

Na daljšo vožnjo se je pametno vnaprej pripraviti, se oborožiti z igračami, igrami in idejami, ki vam bodo pomagale skrajšati občutek dolge poti.

Moderno zasnovani avtomobili so večinoma oblikovani tako, da se bočna linija dviguje. To zagotavlja večjo varnost potnikov na zadnjih sedežih, žal pa pomeni tudi, da otrok z zadnjega sedeža ne vidi prav veliko. Otrok je tako obkrožen s plastiko in oblazinjenjem, poleg tega pa ima omejeno tudi gibanje. Ima torej kar nekaj razlogov za slabo voljo.

Poslušanje pravljic in pesmic

Otroke bo za nekaj časa gotovo zamotilo poslušanje pravljic. Če med vožnjo lahko berete in vam ob tem ne postane slabo, lahko otroku kakšno pravljico tudi sami preberete. Otrok lahko tudi sam lista in si ogleduje slikanice. Malčkom bodo še posebej zanimive knjige, po katerih mali prsti nadvse radi pritiskajo.

Branje knjige

Ne pozabite na zalogo zgoščenk s pravljicami in pesmicami. Z otroki se lahko o njih tudi pogovarjate, zapojete pa lahko tudi skupaj in s tem odženete slabo voljo daleč stran. Poznate pesmico »Če si srečen?« Ob petju te pesmi morate hkrati tudi ploskati in oponašati živali. Zabava zagotovljena!

Petje pesmi

Ustvarjanje

Tudi med vožnjo so otroci lahko ustvarjalni. Magnetne tablice za risanje so recimo precej enostavne za rokovanje, saj se vse drži v enem kosu, zato ni nevarnosti, da bi kak del igrače odletel v najbolj skrit kotiček avtomobila, od koder ga potem ni prav zlahka dobiti ven. Za dojenčke so primerne številne didaktične igrače, po katerih otroci pritiskajo in s tem povzročajo zvoke, ki jih zabavajo in hkrati učijo.

Igranje

Elektronske igrače

Predvajalniki risank, otroške elektronske igrače, vaš telefon ali tablica, na kateri otroci igrajo igrice, so vedno učinkoviti. Od vaših vzgojnih načel pa je odvisno, ali je to za vas sprejemljivo. Tisti starši, ki imate otroke, ki vožnjo zares težko prenašajo in tisti, ki se boste vozili dlje časa, boste morda razmišljali tudi v tej smeri. Če pa se odpravljate na ne preveč zahtevno pot, jo boste morda raje izkoristili za kakovostno preživet čas z otrokom. Presenečeni boste, kolikov novih stvari o svojem otroku boste med ustvarjalnimi debatami spoznali in izvedeli.

Otrok na telefonu

Spoznajmo se

Čas, ki ga moramo preživeti v avtomobilu, da lahko kam pridemo, je idealen za medsebojno spoznavanje. Med tednom, ko smo vsi prežeti in izžeti od obveznosti, je to včasih težko. Mnogi otroci tudi neradi odgovarjajo na vprašanja v stilu: »Kako si se imel v vrtcu« ali »Kaj je novega?«. Otroški psihologi svetujejo, naj otroku ne postavljamo preveč vprašanj, ampak raje sami postavimo zgled in otroci nam bodo sledili. Med vožnjo se na primer lahko navežete na zanimivosti iz okolice: »O, kakšno lepo pšenično polje. Iz nje bodo zmleli moko in spekli kruh. Ali kaj drugega. Če bi jaz imela toliko moke, bi spekla ogromen jabolčni zavitek, da bi ga lahko celo leto jedli mi in še vsi sosedovi otroci. Kaj pa bi spekel ti?« In tako dalje. Pustite ustvarjalnosti prosto pot in navdušeni boste ugotovili, česa vsega je sposobna domišljija vašega malčka.

Druzina v avtu

Zabavne igre

Abecedne igre
Z otroki, ki že vsaj malo poznajo črke, se lahko igrate zabavne abecedne igre. Nekdo predlaga črko in vsi udeleženci morajo imenovati žival, sadje, zelenjavo, mesto ipd. na to črko. Zmaga tisti, ki jih predlaga več. Če so otroci še zelo majhni, lahko izbor razširite tako, da otroci povedo katerokoli besedo na določeno črko.

Oponašanje živali
Z majhnimi otroki, ki črk še ne poznajo, se lahko igrate oponašanje oglašanja živali. Vsi, ki sedijo v avtomobilu, morajo oponašati eno žival, ostali pa morajo ugotoviti, za katero žival gre.

Zabavne igre

Ustvarjanje zgodb
»Hm, le kam mislite, da se peljejo osebe v tem avtomobilu?« Izmislite si svojo zgodbico na primer o tem, kako se v avtomobilu peljeta mama in vnučka in sta na poti na obisk k babici in dedku … Otrok pa naj si izmisli svojo zgodbo za naslednji avtomobil, ki pride mimo. Pri tem mu lahko pomagate in ga usmerjate tako, da bodo zgodbe čim bolj zanimive.

Spoznavajte prometne znake
Predlagajte otroku, naj bo pozoren na prometni znak, ko ga vidi in naj skuša ugotoviti, kaj znak pomeni ali pa mu to povejte vi. Tako bo otrok tudi bolj udeležen v prometu in pot bo minila hitreje, hkrati pa bo tudi poučna.

Kdo bo prvi videl morje?
Če se peljete na morje, se lahko greste igrico, v kateri zmaga tisti, ki prvi zagleda morje. Ali karkoli drugega, kar na svoji poti pričakujete. Sproti dodajajte nove cilje in vožnjo vsake toliko časa malo popestrite. Iščete lahko znamenitosti, dele pokrajine, lahko pa iščete tudi na primer rdeče avtomobile in s tem utrjujete poznavanje barv. Kdor ga zagleda prvi, predlaga novo stvar, ki jo je treba poiskati.

Postanek je pomembnejši od poti

To še posebej velja, kadar se v vozilu peljejo otroci. Že med vožnjo otroke večkrat vzpodbudite, naj se dobro pretegnejo. Ne odpenjajte varnostnih pasov! Vsake toliko se tudi ustavite, kaj malega popijte in pojejte in obiščite stranišče. Če boste do stranišča tekli ali poskakovali po eni nogi, pa toliko bolje.

Postanek

Avtosedeži

Pred vožnjo preverite ustreznost otroških avtosedežev. Otroci rastejo hitro in mimogrede se zgodi, da je otrokova glava višja od naslonjala otroškega avtosedeža, kar ni več ustrezno. Takrat je čas za novega. Na kaj vse še morate pri izbiri prave velikosti sedeža biti pozorni, si lahko preberete tudi v članku.

Avtosedez

Več izdelkov na meganakupek.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja