Ideje in navdih za opremo doma

Ležišče ali vzmetnica?

Kakovostno spanje za lepe sanje

Odločitev za menjavo ali nakup novega ležišča je lahko ob pestri ponudbi na trgu zelo zahtevna. Na voljo je toliko različnih modelov vzmetnic, ležišč in posteljnih podov, ki se med seboj razlikujejo po materialih, načinu izvedbe, velikosti in seveda tudi ceni. Že pred odhodom v salon premislimo o svojih potrebah, življenjskemu slogu, telesnih značilnostih in budžetu, seveda pa je potrebno različne modele ležišč dodobra preizkusiti tudi v razstavnem salonu. Kakovostno spanje za lepe sanje bo najlepše na sanjskem ležišču! 

spanje ležišče izbira

Klasična ali sodobna vzmetnica?

Ležišče in vzmetnica sta na prvi pogled morda res enaka, razlikujeta pa se v notranji sestavi. V nasprotju z ležišči, ki so sestavljena iz penastih jeder je glavna značilnost vzmetnic sistem vzmetenja. Klasične vzmetnice imajo običajna žična jedra, obložena s ploščami iz lateksiranih kokosovih vlaken, ki povečajo elastičnost in čvrstost ter preprečujejo, da bi se med spanjem občutilo obliko vzmeti. Sodobnejše različice vzmetnic se ponašajo z žepkastim vzmetenjem ter oblogami iz pene. Žepkasta vzmetenja so v primerjavi s klasičnim žičnim jedrom bolj udobna, saj se na pritisk telesa odziva vsaka vzmet posamezno in ne vse hkrati. 

spanje ležišče prerez sestava

Ležišča se razlikujejo po sestavi in materialih

Ležišča se med seboj razlikujejo po sestavi, imajo deljene ležalne cone, različne strukture slojev ter učinkovanje materialov. Najstarejša in najbolj cenovno ugodna so ležišča iz poliuretanske pene, ki so izjemno elastična, ergonomska ter trpežna. Slaba lastnost ležišč iz PU pene je slaba odpornost na vlago, zato niso primerna za vlažne prostore ter uporabnike, ki se veliko potijo. Ti lahko namesto PU pene izberejo ležišča iz hladno valjanje oziroma HR pene. Hladno valjana pena ima namreč posebno odprto celično strukturo, ki omogoča zračnost ter odvaja vodo iz ležišča. Za alergike so najprimernejša ležišča iz lateksa, ki so odporna na pršice in umazanijo. Ležišča iz lateksa so tudi zelo toplotno izolativna, prožna ter prilagodljiva različnim telesom. Njihova slaba lastnost je slaba zračnost ter zahtevno vzdrževanje.

spanje

Nepogrešljivi so tudi posteljni podi in prevleke

Ležiščem in vzmetnicam je skupno dejstvo, da za optimalno udobje in življenjsko dobo potrebujejo dobro podlago oziroma posteljni pod ter prevleko. Pri izbiri popolnega ležišča je potrebno pozornost namniti tudi tem detajlom. Pri prevlekah je dobrodošlo, da odbijajo vlago, so snemljive in pralne ter obdelane s protibakterijsko zaščito. Podi postelj so na voljo v številnih izvedbah – od elastičnih letvenih variant do višinsko nastavljivih modelov, ki omogočajo več udobnih položajev spanca. Trenutno so aktualni tehnološko napredni podi postelj z razčlenjenimi gibljivimi vzmetnimi elementi in enakomerno razporejenimi conami razbremenitve na občutljivih lokacijah kot so ramena in medenica. 

spanje ležišče podlaga vzmetnica

Več izdelkov na meganakupek.si