Ideje in navdih za opremo doma

Popolno ležišče in njegova nega

Ležišče je dolgotrajna naložba!

V postelji preživimo velik del svojega življenja, zato pri zagotavljanju njenega udobja ne gre skopariti. Nakup in izbira popolnega ležišča je lahko zahtevna naloga, saj mora le-to odgovarjati našemu telesu, življenjskem stilu, potrebam ter nenazadnje tudi finančnim zmožnostim. Zakaj je pravilen položaj med spanjem tako ključnega pomena? Optimalen položaj omogoča dobro preskrbljenost pljuč z zrakom, manjši pritisk na jetra in srce, razbremenjuje sklepe ter preprečuje motnje v krvnem in limfnem sistemu. Vse to pripomore k nemoteni regeneraciji telesa, ki je nepogrešljiva za dolgotrajno zdravje in dobro počutje. 

ležišče jutro udobje

Pod postelje je nepogrešljiv gradnik ležišča

Ležišče je običajno sestavljeno iz letvene podlage oziroma posteljnega dna ter vzmetnice. Podi postelj niso naprodaj skupaj s posteljo temveč gre za poseben element, ki ga vsak uporabnik izbere glede na svoje potrebe. Izdelani so iz upognjenih lesenih letvic, razporejenih tako, da dopuščajo zračenje vzmetnice. Na voljo so trši posteljni podi ali pa takšni z mehkejšimi letvicami, ki se hitreje upognejo. Nekateri modeli posteljnih podov se ponašajo z cono za uravnavanje podporne moči v območju medenice ter višinsko nastavljivim vzglavjem in vznožjem. Te funkcije omogočajo preprostejše vstajanje in ležanje ter več udobnih položajev med spanjem. 

ležišče sestava posteljni pod nastavljiv vzmetnica

Na kaj bodimo pozorni pri nakupu ležišča?

Ležišča so dandanes na voljo v različnih oblikah – izdelana so lahko iz različnih pen, lateksa ali vzmetnih jeder. Med temi so trenutno najbolj aktualna ležišča iz pene, ki slovijo po prilagodljivosti telesu, elastičnosti in zračnosti. Pri izbiri ležišča moramo upoštevati telesno težo uporabnika, najljubši telesni položaj za spanje ter osebni občutek pri preizkusu razstavnega modela v salonu. Vsesplošno velja pravilo, da so srednje trda ležišča najbolj primerna, saj nudijo hrbtenici dovolj opore. Hkrati omogočajo zadostno pogrezanje ramena in bokov, tako, da ostane hrbtenica ravna. Kadar se za nakup odločata partnerja naj bo izbrano ležišče ustrezno za oba; na trgu pa so na voljo tudi modeli, katerih vsaka polovica ima drugačne značilnosti. 

ležišče iz pene spanje udobje

Nega in vzdrževanje ležišča

Ležišče pred vsakodnevno obrabo zaščitimo z napenjalno rjuho, ki jo je priporočljivo menjati enkrat tedensko. Rjuhe velja prati na višji temperaturi ter je ne sušiti v sušilnem stroju. Še daljšo življenjsko dobo vzmetnice se priporoča tudi uporaba posteljnega nadvložka ali zaščitne prevleke za vzmetnico. Vzmetnica mora nujno dihati; zato naj bo nameščena na porozno podlago, ki prepušča pretok zraka. Poleg tega je spalnico dobro redno zračiti; med spanjem namreč telo izgublja veliko tekočine! Dvakrat ali trikrat letno se priporoča sesanje vzmetnice, ki odstrani prašne delce in podobno umazanijo. 

ležišče nastavljivo vzmetnica posteljni pod

Več izdelkov na meganakupek.si