Ideje in navdih za opremo doma

Popolna osvetlitev doma

1. Pred načtovanjem razmislimo o potrebah

Pred začetkom načrtovanja osvetlitve posameznega prostora ter nakupom svetil in luči je potrebno najprej razmisliti o tem, kakšne dejavnosti se bodo v njem odvijale in kakšen je naš način bivanja. Delikatna opravila kot so na primer kuhanje ali branje imajo namreč povsem drugačne zahteve po svetlobi kot gledanje televizije ali druženje s prijatelji. Na splošno velja pravilo, da so za dom najbolj primerna svetila, ki oddajajo svetlobo toplega barvnega tona. Takšna svetloba je namreč človeškemu očesu bolj prijetna, domu pa doda domačnost ter udobje. 

svetilka sodobna viseča stoječa

2. Kombiniranje različnih tipov osvetlitve

V posameznem prostou je vedno dobrodošlo kombinirati več različnih tipov osvetlitev, kar nam omogoča prilagajanje atmosfere prostora glede na njegov trenuten namen. V vsakem prostoru je namreč potrebno zagotoviti dobro generalno osvetlitev, običajno v obliki močne stropne svetilke. Ta naj oddaja razpršeno svetlobo, osvetli celoten prostor ter ne ustvarja senc. Generalno osvetlitev nato kombiniramo z različnimi ambientalnimi svetili, ki so lahko bodisi stenska svetila, stoječa svetila ali namizna svetila. Pri tem se lahko odločimo, da bodo vsa svetila v prostoru iz iste linije ali pa poljubno kombiniramo svetila različnih estetik.

svetilke antične lestenec stenske

3. Izberimo trendi oblike svetil

Notranja svetila so na trgu na voljo v številnih slogih, oblikah in barvah. Izgled svetilk naj se ujema s siceršnjo podobo notranje opreme, trenutno pa so najbolj aktualna svetila industrijskega izgleda. Senčniki so izdelani iz kovine v kombinacijah z lesom ali vrvjo, praktično nepogrešljive pa so žarnice in sijalke s pridihom nostalgije. Pri izbiri otroških svetil si lahko dovolimo malce več razigranosti in živahnih barv. 

svetilke viseče moderen indujstrijski pridih baker les matirana kovina

4. LED svetila so nova norma

Varčna in okolju prijazna LED svetila so z začetkom septembra po direktivi Evropske unije končno postala norma. Sodobna tehnologija izdelave LED sijalk omogoča oblikovanje posebno zanimivih svetilk; ki so lahko umetelno zavite, linijske ali pa imitirajo izgled starinskih žarnic.

LED svetilka zavite linije kristalen izgled

5. Svetloba naj bo tam, kjer jo potrebujemo

Poleg generalne osvetlitve je v prostorih dobro zagotoviti tudi namensko osvetlitev – v bralnem kotičku dnevne sobe je na primer še kako dobrodošla usmerjena svetilka. Model stoječe svetilke s spodnje fotografije pa je posebno funkcionalen, saj se poleg manjše bralne svetilke ponaša tudi z indirektnim virom svetlobe; ki sveti navzgor v strop ter v prostoru ustvari zamolklo intimno atmosfero.  

svetilka stoječa bralna

6. Umeščanje viseče svetilke nad mizo

Pri pozicioniranju viseče svetilke na jedilno mizo je potrebno paziti, da jo umestimo dovolj visoko za osvetlitev celotne površine mize ter hkrati dovolj nizko, da žarnica med sedenjem ob mizi ne bode v oči. V primeru, da ima izbrana svetilka senčnik, ki vso svetlobo usmerja navzdol na mizo je visečo svetilko za optimalno osvetlitev celotnega volumna prostora dobro kombinirati z manjšimi stropnimi svetilkami.

viseče kuhinjske svetilke industrijski izgled pridih

 

Več izdelkov na meganakupek.si