Ideje in navdih za opremo doma

Pravila oblikovanja jedilnice

1. Funkcionalnost in osnovne mere

Pri opremi jedilnice je prva prioriteta njena funkcionalnost, zato se je treba najprej vprašati, kakšna bo njena uporaba. Velikost mize in število stolov prilagodimo številu uporabnikov. Splošno pravilo je, da je minimalna širina jedilne mize 80 cm, za 1 osebo potrebujemo 60 cm dolžine mize – miza za 4 osebe naj bo tako dolga najmanj 120 cm, za 6 oseb 180 itd … Za povprečen odmik stolov od mize je treba računati 80 cm, pri klopi je ta dimenzija lahko manjša. Običajna višina mize je 75 cm, barske mize pa so običajno višje – 85 cm ali 115 cm.

Jedilnica raztegljiva miza

2. Osvetlitev

Za pomemben oblikovalski element v jedilnici velja svetloba. Na sredini jedilne mize, nikakor ne na sredini prostora, naj bo umeščena stropna viseča svetilka, ki naj sledi obliki mize. Svetilka nad dolgo podolgovato mizo naj bo linijske oblike, k okrogli mizi pa se bolj poda svetilka okroglih dimenzij. Pri izbiri velikosti svetilke imejmo v mislih tako velikost kot višino prostora. V večjem prostoru z visokim stropom si lahko privoščimo lestenec večjih dimenzij, v manjši jedilnici bo zadostovala manjša viseča svetilka, v vsakem primeru pa naj bo svetilka umeščena med 75 in 100 cm nad površino mize. Glede na različne funkcije, ki jih opravljamo pri mizi, je pri načrtovanju svetlobe je potrebno paziti, da zagotovimo tako dobro generalno osvetlitev površine mize kot pritajeno ambientalno osvetlitev. Kombiniramo lahko več različnih visečih svetilk ali pa izberemo svetilko s funkcijo zatemnjevanja. Pri izbiri sloga svetilke velja izbrati model, ki se slogovno ujema z opremo prostora, trenutno pa so zelo modne svetilke industrijskega izgleda ter modeli s pletenimi ali žičnatimi senčniki.

Jedilnica osvetlitev industrijski izgled pleten žičnati model

3. Sedalne površine

Pri izbiri stolov je treba dati prednost funkciji. Stol naj bo stabilen, udoben za sedenje ter izdelan iz trpežnih materialov. Moderni stoli za jedilnico se lahko pohvalijo s prevlekami iz tehnološko naprednih tkanin, ki so zelo odporne na obrabo in preproste za čiščenje. Številni stoli imajo kovinsko konzolno podnožje, trenutno pa so zelo aktualni stoli modernistične estetike z nekoliko poševnimi lesenimi nogami. V primeru pomanjkanja prostora se lahko namesto stolov odločimo za umestitev jedilne klopi, na kateri lahko sedi več oseb. Dodatna sedišča lahko pri raztegljivi jedilni mizi uredimo tudi s pomočjo zložljivih stolov in taburejev, ki nimajo naslonjala in tako zavzamejo manj prostora.

Jedilnica jedilni kot usnje rjave barve

4. Kombiniranje različnih kosov

Pri izbiri pohištvenih kosov imejmo v mislih tudi trpežnost materialov. Jedilne mize s steklenimi ploščami so zelo priljubljene ravno zaradi preprostega čiščenja in vzdrževanja; naraven les pa je v tej vlogi kljub lepoti nekoliko nehvaležen, saj zahteva stalno nego. Smernice sodobnega oblikovanja interijerjev dopuščajo veliko svobode pri kombiniranju jedilniškega pohištva. Nobene nuje ni po nakupu enotne jedilne garniture; dobrodošlo je kombiniranje mize in stolov iz različnih linij, posebno drzni uporabniki pa si lahko privoščijo celo nakup več popolnoma različnih stolov.

Jedilnica manjša kombinacija jedilnih miz in stolov

5. Shranjevalne površine

V jedilnici so vedno dobrodošle dodatne odlagalne in shranjevalne površine. Porcelan, svečani kozarci, dragocene pijače, spominki, knjige in revije bodo najlepše pospravljeni in urejeni v elegantnih vitrinah in kredencah. V primeru pomanjkanja prostora se lahko odločimo za montažo polic. Stene jedilnice popestrijo lepo okvirjene družinske slike in ure, trenutno pa so zelo modni tudi svetlobni napisi in stenske tapiserije.

Jedilnica pisana

Več izdelkov na meganakupek.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja