Ideje in navdih za opremo doma

Razporeditev slik v prostoru

Pri izboru slike je glavno vodilo srce 

Za zasebni dom je mogoče primerne slike izbrati in obesiti tudi brez obsežnega poznavanja likovne teorije in področja kuratorstva. Pri sami izbiri slik je sicer potrebno upoštevati velikost, osvetljenost in barvno shemo prostora, ki je na voljo ter slog h kateremu strmimo. Nato pa naj nas vodi srce, saj je edino pravo merilo za izbor ustrezne slike naš osebni okus. 

slika barve kombinacija dnevna soba dekor

Velikost stene in razporejanje slik

Pred nakupom slik analizirajmo prostor, kamor jih želimo obesiti. Na izbiro bo vplivala tako velikost same stene kot slog opreme v prostoru. V primeru, da imamo na voljo resnično veliko prazno steno se lahko odločimo za nakup ene velike slike ali pa večjega števila manjših slik, s pomočjo katerih zapolnimo steno. Pri razporeditvi slik glede na steno si lahko pomagajmo z navadnim rjavim papirjem. Slike položimo na papir, obrišemo njihove obode ter izrežemo ‘makete’ slik, ki jih nato s pomočjo lepilnega traku umeščamo na steno dokler ne dosežemo optimalne razporeditve. Nato na izbrana mesta pritrdimo žebljičke, odstranimo papirnate modele ter obesimo prave slike. 

sliki ujemajoci kombinacija barv spalnica dekor

Slike na policah

Kadar nam okoliščine ne dovoljujejo montaže slik na steno ali pa jih želimo pogosto menjavati je odlična rešitev izbira ozke stenske police, na katero umestimo slike v okvirjih. Izberemo lahko okvirje različnih velikosti, barv in oblik, ki se na polici tudi delno prekrivajo. Kompozicijo lahko dopolnimo z vazo, dišavo za dom ali umetniško skulpturo. V večjih prostorih z visokimi stropovi lahko na stene namestimo več polic za slike, v manjših pa bo dovolj ena sama.  

slike družinske okvirji dekor police regali mizice

Velikost slike in oddaljenost od gledalca

Pri izbiri in umestitvi slike pazimo na njeno skladnost s prostorom in predvideno oddaljenost od gledalca. Slike večjih dimenzij in bolj nenatančnih potez umestimo na stene, kjer jih bomo občudovali od daleč. Manjša umetniška dela z veliko drobnimi detajli pa bodo prišla bolj do izraza v prostorih, kjer si jih je mogoče ogledati od blizu. Višino umestitve slike določimo tako, da bo njena sredina v višini oči. Kadar obešamo slike različnih velikosti v isto linijo pazimo, da se ujemajo po sredinski višini, ne pa zgornji ali spodnji. 

slike več manjših poravnava dekor klop

Slike v otroški sobi

Otroška soba je prostor, ki raste z otrokom. Temu primerno se spreminjajo tudi pozicije pohištva in izbor slik. Ravno iz tega razloga si lahko tako pri izbiri motiva kot umestitvi na steno privoščimo več svobode, saj bomo slike brez dvoma kaj kmalu zamenjali. Ali pa si omislimo okvirje, v katerih menjavamo umetniške printe. Slike so lahko umeščene nad posteljo ali na nasprotni steni, kjer si jih lahko otrok med ležanjem ogleduje. 

slike otroška soba dekor

Več izdelkov na meganakupek.si