Ideje in navdih za opremo doma

Kako izbrati ustrezno sliko?

Slike prostoru dodajo karakter

Slike ali druga umetniška dela veljajo za oblikovne elemente, ki definirajo osebnost prostora ter mu dodajo karakter. S pomočjo slik lahko v prostoru poudarimo določen slog in popestrimo izgled ambienta. Dobra lastnost slik je tudi dejstvo, da jih je ob morebitni selitvi mogoče preprosto odnesti s seboj; njihova vrednost pa lahko s časom tudi narašča.

slika oljna jedilnica dekor eleganca

Vsake oči imajo svojega malarja

Izbira slike ali umetniškega dela je lahko na prvi pogled zastrašujoča naloga; sprostimo pa se lahko ob misli, da gre za povsem subjektivno izbiro in da je edino merilo za primernost slike naš osebni okus. V svojem domu razstavimo izključno slike, ki so nam všeč in nas ob vsakem pogledu nanje ponovno navdajo z dobro voljo. Ob tem pa vseeno upoštevajmo siceršnji slog in barvno shemo opreme v prostoru ter velikost slike glede na dimenzijo prostora in oddaljenost od oči.

slika neon vintage industrijski slog dekor

Izbira slike glede na namembnost prostora

Izbiro slike lahko prilagodimo tudi prostorom samim. Kuhinja velja za srce doma in se v njej najde tudi prostor za kakšno sliko, ki pa naj bo ob poplavi omaric raje manjšega formata ter prostor bolj dopolni kot mu nadvlada. V kuhinjah so posebno dobrodošli hudomušni napisi in podobe hrane ali pijače. V spalnici strmimo k sproščujoči atmosferi, ki jo lahko poudarimo tudi z izbiro slike. Za spalnice so primerne slike večjega formata, umeščene pa naj bodo nad posteljno vzglavje ali nasproti postelje. Popolni motivi za spalnice so vedute narave ali abstraktni motivi, izvedeni v nežnih barvnih tonih. Prostor, v katerem si lahko pri izbiri in poziciji slik dovolimo največ svobode, je vsekakor dnevna soba. Umetniška dela v dnevni sobi naj odražajo osebnost stanovalcev ter naj bodo kar se da živahna ali celo provokativna. Slike so dobrodošle tudi na hodnikih, kjer naj bodo manjših formatov, vstavljene v različne okvirje ter razporejene v višini oči.

slika otroška soba motiv dekor

Tehnike in materiali slik

Slike se razlikujejo tudi po tehniki in materialu. Oljne slike veljajo za pravo klasiko, slikane so na platno; običajno tudi več plastno in tako delujejo na pogled posebno bogato. Na oljnih slikah je mogoče občudovati različne poteze čopiča, ki dajo umetniškemu delu unikaten pridih. V današnjem času so zelo pogoste slike na platnu, pri katerih gre dejansko za umetniške potiske. Gre za postopek, ki omogoča cenovno dostopnost večjih umetniških del, na voljo pa so tako abstraktni motivi kot foto realistične podobe krajin. Zaradi odpornosti na sonce, madeže in obrabo so zelo priljubljene steklene slike, ki so posebno dobrodošle v kuhinjah, kopalnicah ter sanitarijah. Zanimivi so tudi plakati večjih formatov in uokvirjeni printi, ki so cenovno dostopni in zelo priljubljeni pri mlajši populaciji.

slika plakat platno narava dekor

Družinske fotografije v vlogi umetniških del

Osebno noto lahko prostoru namesto s slikami dodamo tudi s pomočjo družinskih fotografij. Ljube spomine lahko damo razviti v manjših formatih ter jih okrasimo z okvirji za slike. Za čim bolj enoten in umetniški izgled fotografije natisnimo v črno beli različici. Kolaž različnih okvirjev z družinskimi fotografijami je odličen način za popestritev ozkega hodnika, stene ob stopnišču ali police nad televizijo.

okvirji za slike osebne družinske

Več izdelkov na meganakupek.si