Ideje in navdih za opremo doma

Kako boste postlali svojemu dojenčku?

Če je trenutno dojenček še v vašem trebuščku, ste zagotovo lahko brez skrbi, saj mu je udobno, ne glede na to, kaj počnete. Za to je poskrbela mati narava. Ko bo dojenček prišel na svet, pa mu boste, kar se da na mehko, postlali njegovi starši. Začnite pri izbiri kakovostne otroške posteljice.

 

Velikost

Novorojenček lahko v začetku počiva v zibelki za dojenčka velikosti 90 x 60 cm, ki pride prav predvsem v prvi polovici leta, ko je dojenček še majhen in potrebuje majhen prostor in občutek varnosti.

Klasični velikosti otroških posteljic sta 140 x 70 cm in 120 x 60 cm. Izkušnje staršev pravijo, da so se dojenčki sicer veliko bolje počutili, če so bili bolj utesnjeni, kot v maminem trebuščku, zato mnogi starši dojenčke obložijo z blazinami, da se tudi v večji postelji počutijo varne. Strokovnjaki pri tem svarijo, da je treba biti pozoren, da blazina ni preblizu njihove glave in je s tem zmanjšana možnost zadušitve. Katero velikost posteljice boste izbrali je tako bolj odvisno od tega, koliko prostora imate in koliko časa predvidevate, da bo dojenček in kasneje malček v tej postelji spal. Sicer pa se danes nekateri starši v prvih mesecih (načrtno ali nenačrtno) odločajo za spanje v skupni postelji, ker jim to olajša nočno dojenje, mnogi dojenčki pa v bližini staršev tudi bolje spijo.

 

Stranice

Malcek in otroska posteljica

Stranice postelje so ponavadi narejene iz letvic, ki pa bi morale biti postavljene dovolj skupaj, da dojenček oz. njegova glava ne more zdrsniti skozi. Večina posteljic ima po višini nastavljivo ograjo, kar pomeni, da jo lahko nastavite na več višin, da dojenčka lažje jemljete iz posteljice. Nekatere posteljice omogočajo, da ograjo spustite do tal, tako lahko otroško posteljico prislonite in celo zataknete k svoji in si tako nočno vstajanje zaradi hranjenja dojenčka močno olajšate. Druge posteljice imajo tudi odstranljive letvice (ponavadi le nekaj letvic), s čimer se spremenijo v posteljico za malčka. Nastala luknja je izdealna zanje, da lahko skoznjo preprosto zlezejo in se ponoči potiho prikradejo v družinsko posteljo.

 

Ležišče

Ograjica pri otroski posteljici

Številne otroške posteljice imajo možnost nastavljive višine ležišča. V začetku, ko je dojenček še majhen in ne zmore vstati ali sedeti, lahko ležišče dvignete višje, da je odlaganje in dvigovanje dojenčka bolj prijazno vašemu hrbtu. Ko se dojenček začne dvigovati in postavljati na noge, pa je čas, da ležišče znižate in tako preprečite morebitno plezanje čez ograjo. Prepričajte se, da je ograja res dovolj visoka, dojenčki se znajo včasih kar »čez noč« naučiti preplezati ograjo, za katero ste bili morda prepričani, da je ne bodo.

 

Otroška vzmetnica

Vzmetnica za otrosko posteljico

Za dojenčke so najbolj primerne bolj trde vzmetnice, v katere se dojenček ne pogrezne. Dojenček bo kmalu dovolj močan, da se bo od vzmetnice lahko odrinil in obrnil ter tako spremenil položaj. S tem bo omogočena enakomerna prekrvavitev kože, preprečijo pa se tudi morebitne deformacije obraza, ki je pri dojenčku sestavljen iz za zdaj še precej mehkih kosti. Otroške vzmetnice so lahko tudi antialergijske in antibakterijske, narejene pa so tudi iz različnih materialov kot so lateks in pena, kar pa pri zdravem otroku ne predstavlja bistvenega faktorja izbire.

 

Stil in dodatki

Stil posteljice, ki ga boste izbrali, bo seveda prilagojen vašemu okusu in ostali opremi vašega doma. Preveč okraskov in detajlov, ki lahko predstavljajo nevarnost za dojenčka, ni priporočljivih. Sicer pa se na policah najde veliko čudovitih dodatkov za posteljico, kot je otroška posteljnina v različnih nežnih vzorcih, podložena obroba za posteljico in baldahin za sladke sanje.

Vzglavnika dojenček v začetku ne bo potreboval, ker je glava dojenčkov v takšnem razmerju s telesom, da je hrbtenica pri ležanju na boku ravna, kadar leži na ravni podlagi. Ko boste kasneje kupovali vzglavnik, pa se prepričajte, da ni previsok ali preveč trd in da nudi primerno oporo. Anatomsko oblikovani vzglavniki za dojenčka niso priporočljivi.

Ne glede na to, katero od priporočljivih ležišč boste izbrali, pa nobenega dvoma: dojenček bo v začetku najbolje spal v vašem naročju.

 

Več izdelkov na meganakupek.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja