Ideje in navdih za opremo doma

Barve in osvetlitev kopalnice

Kopalniški elementi za kopalnice različnih velikosti

Načrtovanje kopalnice se začne z zapisom seznama potrebnih kopalniških elementov, razvrščenih po prioriteti. Količino in razpored teh elementov bo nato narekovala velikost in oblika prostora, ki ga imamo na voljo za ureditev kopalnice. V manjših kopalnicah bomo morali po vsej verjetnosti sprejeti kakšen kompromis; vseeno pa je z malce več truda mogoče ustvariti funkcionalno in estetsko kopalnico tudi na manjši kvadraturi. Vsaka kopalnica bo potrebovala umivalnik, prostor za umivanje v obliki tuša ali banje in shranjevalne površine; wc školjka, bide ter pralni in sušilni stroj pa bodo prostor našli v nekoliko večjih kopalnicah. Tudi kopalniško pohištvo naj bo prilagojeno velikosti kopalnice. V manjšo kopalnico umestimo konzolni predalnik, omarico s frontami iz ogledala, dodatne shranjevalne površine pa zagotovimo s pomočjo visečih omaric in polic, umeščenih pod strop ter nad wc školjko. V večjih kopalnicah si lahko privoščimo montažo večjega kopalniškega pohištva v obliki omar in prostornih podpultnih predalnikov. 

kopalnica kopalniško pohištvo dekor dodatki omarice bloki tabure

Optična povečava prostora z barvami in ogledali

Oblikovalci se pri oblikovanju manjših prostorov poslužujejo preprostih trikov, ki optično povečajo prostor. Eden izmed takšnih trikov je uporaba enotne barvne palete vseh elementov. Le nežne spremembe nians med talnimi in stenskimi oblogami, kopalniškim pohištvom in sanitarno keramiko namreč ustvarijo harmoničen izgled prostora, ki na videz deluje večje. Ni povsem nujno, da se držimo svetlih barv, tudi podobne nianse temnih barvnih tonov ustvarijo podoben učinek. Oko lahko prelisičijo tudi grafični vzorci, ki vodijo pogled in optično večajo prostor. V kopalnico jih lahko vnesemo v obliki grafično potiskane keramike ali s pomočjo brisače in kopalniških preprog. Pri aplikaciji vzorcev je potrebno upoštevati še pravilo, da veliki vzorci prostor optično pomanjšajo, manjši potiski pa navidezno povečujejo. Najstarejši trik za optično povečavo prostora so vsekakor ogledala, ki jih lahko v majhno kopalnico umestimo v obliki teksture front kopalniškega pohištva ali z montažo velikega kopalniškega ogledala, za posebno mogočen učinek pa lahko stensko keramiko nadomestimo s ploščami iz ogledala.   

 kopalnica les dekor brisače ogledalo preproga

Dobra osvetlitev zagotavlja občutek večjega prostora

Veliko vlogo v dojemanju velikosti prostora ima osvetlitev. Če imamo srečo ima kopalnica dostop do naravne svetlobe, v nasprotnem primeru pa je potrebno zagotoviti zadostno umetno osvetlitev. Generalno osvetlitev celotnega prostora nudi močna stropna svetilka, ki naj oddaja razpršeno svetlobo toplega tona in bo vodoodporna. Dodatno lahko kopalnico osvetlimo s pomočjo svetil ob ogledalu. Svetila naj bodo nameščena simetrično ob vsaki strani ogledala. Tako se izognemo učinku neprijetnih senc na obrazu v ogledalu, takšnih, kot jih ustvarjajo svetila, nameščena nad ogledalo. Ogledalo v primeru odseva svetlobnega telesa podvaja količino svetlobe; kar je še en trik za optično povečavo prostornosti kopalnice. 

 kopalnica modra dekor ogledala omarice osvetlitev svetloba

Igrivi kopalniški dodatki za piko na i

Splošno znano je, da se kopalnice opremlja oziroma prenavlja zelo redko, zato se svetuje izbira vizualno nevtralnih večno modnih talnih ter stenskih oblog in kopalniškega pohištva. Kopalniški dodatki pa so tisti elementi, pri izbiri katerih si lahko privoščimo več drznosti. Dodatki za popoln izgled kopalnice so dozirniki in posodice za milo, lončki za ščetke, držala za brisače, kozmetični koši, zavese za tuš ter kopalniški tekstil. Gre za cenovno dostopne elemente, ki jih lahko ob naveličanju preprosto zamenjamo in tako povsem spremenimo izgled kopalnice. kopalnica detajli pripomočki posodica dozirnik za milo lonček za ščetke dekor

Več izdelkov na meganakupek.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja