Ideje in navdih za opremo doma

Kopalnice in kopalniški bloki ter dodatki za popoln izgled kopalnice

Kopalnice

Kopalniški dodatki za trendi izgled kopalnice

Kopalnica je tisti prostor v domu, katerega oprema se menja najmanj pogosto in nam mora torej dobro služiti vrsto let. Ravno zato se velja pri sami izbiri trajnih elementov, kot so talne in stenske obloge, sanitarna keramika, armature in kopalniško pohištvo držati nevsiljive ter večno modne estetike. Kopalnico lahko nato modnim trendom in trenutnim željam prilagajamo s pomočjo kopalniških dodatkov in kopalniškega tekstila, ki so cenovno ugodni ter preprosti za transport in namestitev.

kopalnica elegantna nežne barve preproge brisače omarice ogledala dodatki

Kopalniški tekstil kot modni dodatek

Eden izmed lažjih načinov za spremembo podobe kopalnice je menjava kopalniškega tekstila, ki je nekakšen kopalniški modni dodatek. Kopalniške preproge namreč zavzemajo veliko površino tal, kopalniška zavesa prekriva tuš kabino, brisače pa lepo zložene na policah služijo kot vizualen poudarek. Kopalniški tekstil za vsako kopalnico naj bo trendi, hkrati naj se ujema s podobo kopalnice ter jo popestri, pri izbiri pa si lahko privoščimo veliko drznosti.

kopalnica preproga

Litlething: Nemška kvaliteta za vsak okus

Nemška blagovna znamka Litlething že več kot 50 let slovi po kvalitetnih in lepo oblikovanih kopalniških dodatkih in tekstilih za vsak okus. Izdelujejo širok spekter izdelkov tako iz naravnih kot umetnih materialov, vsem pa je skupna dolgotrajna življenjska doba in lep izgled. Kolekcije izdelkov so zelo raznovrstne ter navdušujejo tako ljubitelje modnega minimalističnega izgleda kot vintage navdušence. Na kopalniškem pultu so nepogrešljivi estetski lončki za ščetke in dozirniki za milo, ki lepo doprinesejo k estetski podobi kopalnice; krati pa nam omogočajo prihranke pri nakupu mila. Lep dozirnik za milo lahko namreč polnimo z običajnim ugodnim milom, ki ga kupimo v večjih embalažah ter hranimo v omarici.

kopalnica pripomočki dodatki posode lončki

Nepogrešljiva držala za toaletni papir in kozmetični koši

Pri načrtovanju kopalnice oblikovalci včasih pozabijo vgraditi osnovne elemente, kot so obešalniki za brisače ter držala za toaletni papir in wc ščetke. Včasih se zgodi, da za te elemente na stenah kopalnice tudi zmanjka prostora, težava pa je povsem enostavno rešljiva z nakupom prostostoječih modelov. Izbiramo lahko med številnimi modeli različnih oblik in barv, na voljo pa so celo elementi, ki združujejo več posameznih funkcij. Za enoten izgled velja kupiti vse kose iz iste kolekcije ter po možnosti dodati še ujemajoč kozmetični koš. Kozmetični koš se od običajnih košev za smeti razlikuje predvsem po nihajočem pokrovu, ki zagotavlja, da je vsebina diskretno skrita.

kopalnica držala za ščetko brisače kozmetični koši za smeti preproge

Brez košare za perilo ne gre

V kopalnici so povsem nepogrešljive tudi košare za perilo. Na njih pri samem oblikovanju prostora velikokrat radi pozabimo, pri vsakdanji uporabi kopalnice pa pridejo še kako prav. Običajno jih umeščamo v kakšen prazen kot, ob kopalniški element ali pa ob wc, dobrodošlo pa je izbrati eleganten model, ki dopolni siceršnjo vizualno podobo kopalnice. Pri izbiri modela imejmo poleg barve in potiska v mislih tudi zračnost. Košare za perilo naj bodo izdelane iz luknjičastega materiala, ki perilu omogoča dihanje ter preprečuje plesnenje in razvoj neprijetnih vonjav.

kopalnica koš za perilo - Kopalnice in kopalniški bloki ter dodatki za popoln izgled kopalnice

Kopalnice in kopalniški bloki ter dodatki za popoln izgled kopalnice

Več izdelkov na meganakupek.si

Barve so pomemben del oblikovanja vsakega prostora. Še posebej so pomembne v kopalnicah, saj so te pogosto manjše od drugih prostorov, obenem pa je zaželeno, da vzbudijo določene občutke.

Pri kopalniških ploščicah je treba velikokrat upoštevati tako nasičenost barv kot njihov odtenek, saj bo intenzivnost barve narekovala razpoloženje v prostoru. Izbira med pastelnimi in živimi barvami lahko popolnoma spremeni koncept vašega dizajna.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED PASTELNIMI IN ŽIVIMI BARVAMI?
Ko slišite besedo »modra«, boste verjetno pomislili na barvo v njenem najčistejšem, najbolj pogostem tonu. To je osnovna modra barva, ki jo pogosto najdemo v otroških učilnicah. Če ima dodane več bele barve in je svetlejša kot njen osnovni odtenek, jo običajno imenujemo »svetlo modra«. Intenzivnost barve imenujemo nasičenost.

Pastelne barve so videti, kot da vsebujejo več bele barve in v primeru ploščic to pogosto tudi drži. Učinek je barva z nizko do srednje visoko nasičenostjo. Žive barve so pogosto bližje svojim primarnim odtenkom in imajo srednjo do visoko stopnjo nasičenosti. Najbolj žive barve, kot je živo roza, imajo visoko stopnjo nasičenosti. Nevtralni barvni toni, ki jih običajno imenujemo »zemeljske barve«, spadajo v kategorijo pastelnih barv.

Te vključujejo svetlo sive, kremne in umazano bele odtenke. Črna in včasih tudi bela sta lahko živi barvi, predvsem pri ploščicah z bleščečim sijajem.

PASTELNE ALI ŽIVE BARVE PLOŠČIC?
Žive barve vse poživijo, zato lahko prostor v primerjavi s pastelnimi barvami naredijo bolj dramatičen ali drznejši. Nasprotno lahko pasteli zagotovijo bolj umirjeno razpoloženje.

Razlika med živo modro in pastelno modro barvo lahko popolnoma spremeni celotno razpoloženje v vaši kopalnici. Če se spremeni razpoloženje v kopalnici, bi bilo treba spremenili tudi opremo, detajle in dodatke v prostoru. Barvo talnih ploščic lahko izberete glede na vrsto prostora ali glede na razpoloženje, ki ga želite ustvariti.

ŽIVE BARVE NAJBOLJE DELUJEJO V SODOBNEM PROSTORU
Žive barve, čiste linije in urejeni prostori opredeljujejo sodoben dizajn. Visoke stopnje nasičenosti barve niso značilne zgolj za živo zelene in vijolične odtenke; za svojo kopalnico lahko izberete tudi kontrastni črno in belo barvo.

Pravzaprav bo vsaka barva, vključno z belo z visokim sijajem, v sodobnem prostoru delovala zelo dobro. Žive barve se izjemno dobro ujemajo z vsemi materiali, od lesa do kromirane opreme.

Živo obarvane ploščice se lahko uporabljajo za funkcijske stene, kot so stene v tušu v velikih sodobnih kopalnicah. Mozaične, steklene ploščice dodajo žive tone, ne da bi pri tem prevladale v prostoru. Plošče za zaščito pred škropljenjem so odličen način za dodajanje živih barv v kopalnico, še posebej na prazne stene.

PASTELNE BARVE ZA NEVTRALNE KOPALNICE

Če želite ustvariti mirno, sproščujoče razpoloženje, potem so pastelne barve najboljša izbira za vas. Čeprav vam prve pridejo na misel otroško modre in roza barve, obstaja široka paleta pastelnih barv, med katerimi lahko izbirate: pastelne barve so tudi svetlo sive, zelene, vijolične in kremne.

Če rustikalno kopalniško opremo kombinirate s ploščicami v pastelnih barvah, lahko ustvarite eleganten starinski videz. Pastelne ploščice lahko pričarajo tudi sodoben videz, ki pa ni preveč vsiljiv. Skupaj z lesom in zaobljenimi umivalniki ustvarjajo videz, ki je značilen za sredino preteklega stoletja, še posebej, če uporabite pastelno zelene ploščice.

RAZMISLEK O RAZLIČNIH BARVAH PLOŠČIC
Barva in intenzivnost ploščic bosta vplivali na razpoloženje prostora. Rumena je na primer vesela barva; živo rumena barva ploščic lahko na velikih površinah povsem zavlada prostoru, medtem ko je pastelno rumena topla in pomirjajoča.

Modri odtenki so prava izbira za kopalnice in domače lepotne salone. Ne samo, da gre za umirjene barve, različni odtenki modre lahko tudi pomirjajo. To še posebej velja za pastelno modre, medtem ko lahko živo modre ustvarijo vznemirljivejši prostor.

Živo rdeče ploščice so strastne in močne, ustvarjajo dramo, toplino in navdušenje. Svetlo rdeče barve so lahko po drugi strani odlične za ustvarjanje nekoliko bolj tradicionalnega sloga.

Pastelno zelene, vključno s svetlejšimi odtenki olivne, so prijetne, naravne in sveže. Živo zelene povezujemo z živahnostjo ter življenjem in so odlična alternativa modri v domačih lepotnih salonih in velikih, svetlih kopalnicah.

Vijolična barva je bila na področju opremljanja tako dolgo iz mode, da je bil njen nedavni povratek že sam po sebi spektakularen. Pastelne vijolične barve in svetli odtenki sivke ustvarjajo nežnost in brezčasnost, medtem ko ploščice v živi vijolični barvi vzbudijo občutek veličine in razkošja.

PRILJUBLJENE ŽIVE IN PASTELNE KOMBINACIJE
Ni treba, da se v kopalnici omejite samo eno barvo ploščic; to lahko po mili volji spreminjate. Bodite ustvarjalni, premislite o združevanju različnih intenzivnosti ali odtenkov ene same barve, kot sta zelena in modra. Če želite ustvariti zelo markanten videz, izberite dve živi barvi.

Mešate lahko tudi pastelne in žive barve in tako poskrbite za edinstven videz svoje kopalnice. Razmislite o svetlo modrih ploščicah z živo oranžnimi detajli ali ustvarite morsko temo s kombinacijo živo modre in umazano bele barve.

USTVARITE VZORCE S PLOŠČICAMI

Igranje z barvami vam daje veliko svobode za ustvarjanje svojega lastnega vzorca in dizajna. Pri tem lahko sledite nekemu vzorcu ali pa ploščice polagate naključno.

Šahovnica je klasičen vzorec za tla kopalnice, v katerega lahko pomešate zeleno in vijolično barvo in ga tako barvno popestrite. Drugi priljubljeni način za popestritev vzorca šahovnice je vključevanje živih in pastelnih odtenkov iste barve.

Če želite ploščice položiti naključno, vam svetujemo pastelno sive barve s posameznimi rdečimi ploščicami. Ta vzorec deluje dobro tako na stenah kot na tleh. Priljubljen je tudi vzorec, pri katerem ustvarite počasno bledenje barvnih odtenkov, ki se raztezajo od močne do pastelne barve.

Če polagate ploščice samo na steno tuša in na tla, razmislite o živih barvah na enem od teh delov.

Plošče za zaščito pred škropljenjem vam omogočajo, da v svoji kopalnici ustvarite vzorce, ki ne bodo prevladali v prostoru. Za to področje razmislite o steklenih mozaičnih ploščicah v živih barvah.

Od vas je odvisno, kakšne ploščice boste položili v kopalnici. Tudi če so vam ljubše bele ploščice, lahko še vedno izbirate med živo belo in barvo, ki ustreza pastelni shemi. Dodajte jim ustrezne borduro in izgled kopalnice bo popolnoma drugačen. Bodite ustvarjalni in eksperimentiranje z različnimi idejami. Četudi delate znotraj kvadrata lahko vseeno razmišljate izven njegovih meja.